Merele apără bacteriile ,,prietenoase’’ din intestin

Disponibile într-o varietate largă de soiuri şi culori, merele sunt prezente în comerţ pe tot parcursul anului, dar, cu cât sunt mai proaspete, spun specialiştii, cu atât sunt mai nutritive.

separator
Fără titlu-1-Recovered

Avantajul consumului de mere constă în furnizarea unei cantităţi mari de fitonutrienţi antioxidanţi cu puternice beneficii asupra sănătăţii. Mărul mai conţine fibre, inclusiv pectine atât solubile, cât şi insolubile şi de asemenea, o cantitate, nu prea mare, de vitamina C.

Coaja merelor – cea mai valoroasă pentru sănătate

Coaja mărului are cea mai mare valoare nutriţională. Există multe studii cu privire la beneficiile antioxidante ale merelor. Quercetina, catechina, epicatechina sunt fitonutrenţi antioxidanţi găsiţi în mere, fiind mult mai concentraţi în coajă decât în miez. Kaempferolul, myrecetina, acidul clorogenic, antocienii merelor roşii sunt, de asemenea, flavonoli cu acţiune puternic antioxidantă.

Merele – medicament natural împotriva aterosclerozei

Merele protejează împotriva oxidării celulelor ce căptuşesc vasele sanguine. Astfel, consumul de mere scade riscul de ‘’înfundare’’ a vaselor de sânge şi apariţia aterosclerozei. Beneficiile merelor pentru sănătatea inimii şi a vaselor de sânge, datorate fibrelor şi fitonutrienţilor antioxidanţi, sunt bine documentate în studii de cercetare, şi anume – consumul unui măr proaspăt nedecojit pe zi scade colesterolul total şi LDL-colesterolul în sânge. De asemenea, alte cercetări au arătat că quercetina oferă beneficii anti-inflamatorii (a micşorat nivelul proteinei C reactive în sânge).

2121269499349__mere

Merele scad riscul de cancer pulmonar

În ultimul timp ies în evidenţă cercetări care asociază consumul crescut de fructe şi legume cu un risc scăzut de cancer pulmonar. Studii în domeniu au prezentat beneficiile antioxidante şi anti-inflamatorii ale merelor, în special, şi capacitatea lor de a reduce riscul de astm bronşic şi cancer pulmonar.

Mărul mai conţine cantităţi, nu prea mari, de vitamina C, K, vitamine din grupul B, kaliu, magneziu

Un măr de mărime medie oferă 8 mg de vitamina C. Nu este atât de mult, dar consumul de mere aportă în acelaşi timp acea cantitate bună de flavonoide necesare pentru a recicla vitamina C în organism.

Merele servite înainte de culcare, datorită furnizării unei cantităţi oarecare de kaliu şi vitamina B6, relaxează şi îmbunătăţesc somnul.

Mere – împotriva tulburărilor legate de vârstă

Consumul de mere previne degenerescenţa maculară a ochiului la vârstnici şi boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer ş.a. Capacitatea merelor de a evita rarefierea oaselor, datorita conţinutului lor de phloridizin, este în curs de cercetare.

Merele apără bacteriile ,,prietenoase’’ din intestin

Un măr oferă 4,4g de fibre. Cercetările au arătat că aportul de mere este benefic pentru bacteriile intestinului gros, şi anume tipul Clostridiales și Bacteriodes. Întrucât există o varietate mare de fructe şi se recomandă consumul a cel puţin 2-4 porţii de fructe pe zi, ceea ce este echivalent cu 2-4 fructe proaspete nedecojite, expresia ,,un măr pe zi’’ este propice când mărul este fructul preferat.

Consumul merelor reglează metabolismul glucidic

Polifenolii conţinuţi în măr previn creşterea nivelului de glucoză în sânge printr-o varietate de mecanisme. Flavonoidele, cum ar fi quercetina inhibă alfa-amilaza şi alfa-glucozidaza, enzime responsabile de scindarea carbohidraţilor. În plus, polifenolii reduc absorbţia intestinală a glucozei; stimulează secreţia insulinei de către pancreas; facilitează pătrunderea glucozei în celule, în special cele musculare, prin stimularea receptorilor de insulină.

retete-de-sezon-3-feluri-cu-mere-la-care-nici-nu-te-gandeai_1_size1

Bine de ştiut:

  • Merele proaspete, întregi nedecojite sunt o alegere nutritivă mai bună decât sucul de mere;
  • Prepararea sucurilor de mere reduce semnificativ cantitatea de fibre şi fitonutrienţi polifenoli. Cercetările arată că sucul de mere păstrează doar 10% din cantitatea de flavonoli, 3% din cea de catechine şi 50% din acidul clorogenic.
  • Merele deteriorate conţin mai puţini polifenoli, întrucât aceştia sunt denaturaţi de către polifenol-oxidaze şi oferă aspectul ruginiu al mărului tăiat.
  • Mărul NU este o sursă bună de fier, întrucât un măr de mărime medie conţine doar 0,2mg de fier, în timp ce necesarul zilnic de fier pentru un copil este de 7-10mg, iar pentru un om adult – 8-18mg.
  • Mărul verde este mai scăzut în calorii, mai bogat în fibre şi de aceea binevenit, mai degrabă, în dietele de slăbire. S-a constatat că acei adulţi care au consumat un măr cu 15 minute înainte de masă , au scăzut aportul caloric la acea masă cu o medie de 15%.
  • Merele se păstrează pentru perioade relativ lungi de 3-6 luni, dar, între timp, pierd o bună parte din beneficiul lor antioxidant.

Secretul unui corp sănătos este simplu şi la îndemână: consumă fructe şi legume, alături de multă mişcare!

Text: Viorica Corolevschi

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Cum îţi controlezi pofta de mâncare?
Articolul anterior
Nume de femei care atrag bărbații. Ești și tu în listă?
Articolul următor