Multe femei suferă de această boală şi nu ştiu. În stadiu avansat provoacă dureri groaznice

Un medic din Timişoara, specialist în obstetrică-ginecologie, a lansat un site dedicat exclusiv bolilor cu care se confruntă femeile. Pasionat de chirurgia ginecologică de performanţă, medicul Simedrea Voicu alocă pe noua platformă online un spaţiu important endometriozei, o boală mai puţin cunoscută, care provoacă dureri puternice şi duce la infertilitate şi chiar la scoaterea femeii din câmpul muncii.

separator
1

„Boala este mult mai răspândită decât ne închipuim noi. Cifrele sunt alarmante. Se pare că din cauza schimbării modului de viaţă a femeii moderne s-a deschis uşa propagării acestei boli. Femeia concepe mult mai târziu decât o făceau mamele noastre şi pentru că hrana este îmbogăţită cu hormoni, ceea ce aduce un aport nesănătos de hormoni în organismul femeii, asistăm la această evoluţie a bolii. Are o incidenţă între 15 şi 18 la sută. Cele mai multe au o formă uşoară şi de asta nu se cunoaşte, dar 40 la sută din femei au o formă gravă de boală”, a explicat medicul Voicu, unul din puţinii medici români care operează endometrioza în formă avansată.

O boală mai răspândită decât cancerul genital

Medicul a mai declarat că din cauza diagnosticului greşit, au fost cazuri în care femeile au ajuns să fie operate şi să devină sterile. „Mie îmi vin foarte multe cazuri prost tratate încă de la început, operate de 5-6 ori degeaba. Odată ce femeia nu mai are rezervă ovariană, nu mai poţi face multe. Important e să prinzi boala în fază incipientă, nu când este prea târziu”, a mai declarat Simedrea Voicu, potrivit căreia această „boală nu te omoară, dar nu te lasă să trăieşti”, fiind o maladie cu o componentă dureroasă foarte puternică.

„Endometrioza este mai frecventă decât orice cancer genital”, a subliniat Simedrea Voicu. O componentă a endometriozei este şi infertilitatea.

Ce este endometrioza?

Durerile puternice din perioada menstruaţiei pot indica boala Endometrioza este caracterizată prin prezenţa endometrului şi în alte părţi, adică pe alte organe, decât în uter. Este o excrescenţă care acoperă în exces uterul, chiar trompele uterine, ovarele, intestinul şi vezica urinară.

endometrioza-md

În cazurile grave, endometrioza poate afecta până şi plămânii. Această boală poate determina formarea de chisturi ovariene mari “ciocolatii” (endometrioame), aderenţe pelvine, infertilitate şi disfuncţii intestinale şi urinare. Practic este un ţesut care invadează toate organele şi le afectează funcţionarea normală. Principalul simptom este durerea. Dacă la început se manifestă cu dureri mari în perioada menstruaţiei, în cazurile avansate de boală durerile apar şi în alte zone ale corpului, şi se manifestă aproape tot timpul. Pentru pacientele care suferă de endometrioză, traiul cu această boală este foarte dificil, fiind afectată calitatea vieţii. Medicul Voicu Simedrea insistă asupra faptului că femeile nu ar trebui să accepte ca o normalitate durerile mari în perioada ciclului menstrual.

Sursa: www.chirurgieginecologica.ro

Frunzele de viță de vie, excelente în menţinerea greutăţii, prevenirea cancerului și combaterea îmbătrânirii premature

Frunzele viței de vie pot fi considerate un aliment sănătos, întrucât manifestă acțiune depurativă și diuretică, contribuie la scăderea nivelului de colesterol în sânge, previn obezitatea și armonizează metabolismul. Acestea sunt bogate în fibre dietetice şi nutrienți, inclusiv vitaminele A, C, E, K, B, conţin calciu, magneziu, cupru, mangan, fier.

separator

Lincoln-Peak-Vineyard-wild-grapevine-leaf-650

Frunzele de viță de vie conţin sintaza stilben, o enzimă ce încurajează producerea resveratrolului la nivelul organismului. Consumul frunzelor de vie aduce mai multe beneficii organismului.

În afecţiuni ale venelor

Frunzele sunt potrivite în consum pentru cei care suferă de insuficiență venoasă cronică la nivelul membrelor inferioare, afecțiune responsabilă de apariţia edemului și umflarea picioarelor.

În diabetul zaharat

Datorită faptului că sunt bogate în fibre şi substanţe antioxidante şi nu conţin zahăr, având şi un indice glicemic scăzut, frunzele de vie sunt benefice în alimentaţie pentru cei care suferă de diabet zaharat.

Protejează împotriva cancerului

Frunzele de vie ajută în combaterea proceselor inflamatoare cronice în organism, protejează contra cancerului, bolilor cardiovasculare, manifestând în acelaşi timp acţiune antibacteriană în organism.

Combat artrita

În compoziția frunzelor se găsește o bună cantitate de resveratrol, antioxidant benefic prezent şi în struguri, acizi grași esențiali Omega 3, fapt ce recomandă folosirea frunzelor de vie în tratamentul afecțiunilor cardiovasculare, nivelului crescut de colesterol în sânge, prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, combaterea artritei, cancerului de sân, de colon și de prostată.

P1130286

Previn îmbătrânirea prematură

Conținutul bogat de antioxidanți asigură frunzelor de viţă de vie efecte de anti-îmbătrânire la nivelul întregului organism. Cantitățile bogate de polifenoli, vitamina E oferă beneficii pielii.

Excelente în menţinerea siluetei sănătoase

Frunzele de viţă de vie sunt bogate în fibre dietetice şi conţin foarte puţine calorii. În plus, sunt un aliment cu indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că nu îţi vor stimula rapid pofta de mâncare după ce le consumi, oferind un nivel bun de saţietate. Aceste calităţi fac din frunzele de vie un aliment excelent în menţinerea siluetei sănătoase şi prevenirea obezităţii.

Alimente pe care le poţi combina cu exerciţiile fizice, pentru un efect rapid în cura de slăbire

Remedii cu frunze de viță de vie

Pe lângă faptul că le poţi include în meniu şi consuma ca atare, din frunzele viței de vie poţi prepara infuzie, decocturi și ceaiuri medicinale.

Pentru a prepara ceaiul, adaugă 200g de frunze în 2 litri de apă și lasă să fiarbă timp de 5 minute. Serveşte ceaiul cald, dimineața, după luarea mesei.

Ceai de viță de vie pentru slăbit

Dacă doreşti să topeşti câteva kilograme în plus, prepară un ceai din 50g de frunze de viță de vie și 1 litru de apă clocotită. Imediat după primele clocote, lasă lichidul să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute. Îndepărtează vasul de pe foc, lasă la infuzat 15 minute și strecoară. Poţi consuma ceaiul obținut pe parcursul întregii zile, în jur de trei ceşti pe zi, după servirea fiecărei mese principale.

Cele mai bogate alimente în fibre, esenţiale pentru sănătate şi slăbit

Tinctură din frunze de vie

Ca remediu natural pentru afecțiuni cardiovasculare, venoase, se prepară o tinctură din frunze de vie. Pune la macerat frunzele proaspete, în alcool de 60 de grade, timp de 15 zile. Vei obține o tinctură din care vei lua câte 1 linguriță de 3 ori pe zi.

Comprese pentru dureri de cap

În uz extern, frunzele de vie pot fi folosite sub formă de comprese pentru ameliorarea durerilor de cap. După ce ai spălat bine frunzele proaspete de impurități, zdrobeşte-le ușor și aplică-le pe frunte să acţioneze timp de 15 minute.

sursa

Atenție, începe sezonul enterovirozelor! Medic pediatru: ,,Sunt mai periculoase la copiii cu vârsta de până la 3 ani”

În sezonul estival apar numeroase cazuri de viroze, provocate de diverse enterovirusuri. Cei mai afectați sunt copiii, aceștia fiind predispuși să contacteze infecția în colectivități, în parcuri, ori la locurile de joacă, unde măsurile de igienă nu sunt respectate suficient.

Cand să te adresezi unui medic pediatru | Centrul de Pediatrie Aramis

Medicul pediatru Irina Secu afirmă că mulți copii fac această boală contagioasă care se răspândește ușor în colectivități, transmite realitatea.md.

Virusurile care provoacă enteroviroza sunt extrem de contagioase.

„Enterovirozele sunt cauzate de un grup de virusuri, care au cale de transmitere fecal-orală. Cea mai frecventă enteroviroză la grupa mică de vârstă, mai precis la sugari și la copiii de până la 5 ani, este cea care se manifestă prin vărsături, diaree și febră. Este o boală cu care trebuie să aveți răbdare. Infecții acute provocate de virus coxache si Echo. Sursa de contaminare fiind fecalo-orală( fructe , legume nespălate, mâini murdare, apa contaminată, bazine) – aeriană ( persoana purtătoare aparent sănătoasă, sau bolnavă). Semnele de infecție virală acută( febră, rinoree, herpangina, dureri de cap, stare de intoxicație , hiperemia conjuctivelor, apariția erupțiilor în jurul gurii, palme, tălpi( gură-mână- picior) – simptome gastrointestinale ( vomă, dureri de burtă, crampe, grețuri, diaree)”, a spus medicul pediatru.

În multe situații este prezentă și o erupție pe piele, caracterizată de multe puncte mici și roșii pe pielea de pe piept și spate cu leziuni individuale de mărimea unui vârf de ac. O altă caracteristică binecunoscută a enterovirozei este reprezentată de vărsături și diaree, uneori asociate cu durere abdominală (și chiar ulcerații ale gurii).

„Durează de la 3 până la 7 zile în care copilul fie se va autovindeca sau se va trata simptomatic Prin ce sunt periculoase enterovirozele? stările de deshidratare! Mai ales la sugar și copii mici până la 3 ani – meningitele, encefalitele seroase – sindromul hemolitico- uremic – afectarea sistemului cardiac și muscular”, adaugă Irina Secu.

Majoritatea celor mici pot fi tratați acasă până la recuperare. Cel mai important obiectiv este rehidratarea corespunzătoare după episoadele de vărsături și diaree.

„Metodele fizice de scădere a febrei ( dezbrăcat, răcorit, comprese cu apă) și antipiretice. Se recomandă dieta ,,BRAT”( B- banana, R-rice / orez, A- apple/mar) , T- pesmeți) 3. soluții de rehidratare orală. Alăptarea fregventă la sân a sugarilor, la o deshidratare moderată se va mări cantitatea de lichide dupa formul a( masa corporala kg•75) ml timp de 4 ore, la o deshidratare severă va necesita spitalizare și administrare de lichide intravenos 4. Preparate de zinc. 5 .Probiotice”, a mai spus ea.

Enteroviroza poate avea o evoluție diferită la copii, în funcție de vârstă, de bolile asociate și de starea generală de sănătate a acestora. Uneori, gastroenterita virală poate evolua sever sau se poate asocia cu o infecție bacteriană.

Trebuie să mergi cu copilul la medic în următoarele situații:

  • Dacă prezintă semnele de deshidratare severă enumerate anterior;
  • Dacă are febră ridicată, de 39,5 grade Celsius sau mai mare;
  • Dacă febra nu cedează în 48 de ore;
  • Dacă vărsăturile durează peste 24 de ore;
  • Dacă scaunele diareice durează peste 2 zile;
  • Dacă are scaune sau vărsături cu sânge.

„Atenție la semnele de pericol. Sugarul refuză să bea sau să mănânce, vomită fiecare cantiate de lichid ingerată, este somnolent sau letargic, convulsii, respirație fregventă sau difficilă. Profilaxia nespecifică: 1- igiena riguroasă ( spălat pe mâini, fructele, legumele ) 2- interzicerea scăldatului în bazine infectate, 3- evitarea colectivității și sanarea focarelor depistate”, afirmă medicul pediatru.

Fiecare zi e un risc, după 6 luni fără control ginecologic

Fiecare zi este un risc în lipsa controlului ginecologic o dată la 6 luni. Controlul profilactic regulat este important pentru depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice, cum ar fi cancerul de col uterin și boli cu transmitere sexuală.

Neefectuarea unui control ginecologic regulat poate fi extrem de periculos pentru sănătatea femeilor, expunându-le la o serie de riscuri și probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:

  • Cancerul ovarian: acesta este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer și poate fi dificil de detectat în stadiile incipiente. Un control ginecologic poate ajuta la depistarea acestui tip de cancer și la tratamentul precoce, ceea ce poate îmbunătăți șansele de vindecare.
  • Infecțiile vaginale: infecțiile vaginale sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau ciupercile. Un control ginecologic și analizele de rutină pot ajuta la depistarea și tratamentul acestor infecții, prevenind apariția complicațiilor.
  • Boala inflamatorie pelvină: aceasta este o infecție a organelor reproducătoare feminine și poate fi cauzată de bacterii care sunt transmise sexual sau prin alte mijloace. Dacă este lăsată netratată, poate duce la complicații grave, cum ar fi infertilitatea.
  • Sarcina ectopică: aceasta este o complicație gravă a sarcinii în care ovulul se implantează în afara uterului și poate duce la sângerări interne periculoase. 
  • Polipii cervicali: aceștia sunt tumori mici alungite care apar pe colul uterin și pot fi cauzați de infecții sau dezechilibre hormonale. 
  • Disfuncțiile menstruale: menstruația este un proces natural și important pentru sănătatea femeilor, iar orice tulburare sau disfuncție în ciclul menstrual poate fi un semnal de alarmă. 
  • Fibroamele uterine: Acestea sunt formațiuni benigne care se dezvoltă în uter și pot cauza dureri și sângerări anormale. 
  • Infecțiile urinare: Acestea sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau igiena precară. 

Hypermed este un centru medical de top, care a reușit să formeze o echipă de specialiști de înaltă calificare selectați cu grijă din rândul celor mai bine pregătiți medici, care datorită   echipamentelor  de ultimă generație reușesc să ofere pacienților o  deservire impeciabilă și diagnostic corect.

Aici veți găsi medici din cele mai diverse domenii, , precum ginecologie, uroandrologie, mamologie, gastroenterologie, pediatrie, endocrinologie, dermatologie, proctologie, neurologie, nefrologie, terapie clinică, specialiști ecografie – imagistică medicală etc.

Pentru comoditatea clienților, centru medical  Hypermed pune la dispoziție peste 2000 de tipuri de analize de o acuratețe înaltă.

Mai mult de atât, Hypermed dispune de un aparat de ecografie 5D, una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală disponibile astăzi, fiind una dintre puținele instituții medicale din Moldova care oferă acest serviciu.

Pe lângă serviciile medicale, aici veți găsi o varietate de servicii de medicină estetică, dar și servicii stomatologice atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Hypermed – locul unde TU contezi.

E criză de prezervative. O cutie costă 755 de dolari
Articolul anterior
Solzi de sirenă și mii de mărgele pe rochiile Valentino!
Articolul următor