Nu ai ştiut aceste lucruri despre bacteriile ,,prietenoase’’ din intestin!

Bacteriile care vieţuiesc în intestinul subţire şi colon sunt mult mai importante pentru sănătate decât pare, spun cercetătorii. Acestea sunt o armă veritabilă de luptă contra diferitor boli. Vezi mai jos cum trăieşte organismul în armonie cu milioanele de bacterii ,,prietenoase’’ din intestin.

separator
1

1. Flora intestinală conţine microorganisme probiotice, bacterii, dar şi fungi, protozoare, drojdii, ce apără organismul de invazia altor bacterii patogene.
2. Existând în tractul digestiv într-o cantitate suficientă, flora intestinală trăieşte într-o simbioză perfectă cu gazda – aceasta oferă corpului beneficii, dar se hrăneşte cu nutrienţii pe care organismul îi aduce bacteriilor saprofite pentru a putea creşte şi înmulţi.
3. Bacteriile din intestin digeră alimentele. Lactobacillus acidophilus produce acid lactic și peroxid de hidrogen, alte bacterii ajută de a semenea la digerarea proteinelor, produselor lactate. Unii compuşi rezultaţi fortifică imunitatea.
4. Bacteriile saprofite intestinale inhibă creșterea bacteriilor dăunătoare, care pot cauza infecții. De exemplu, lactobacilii, bacterii ,,prietenoase’’, inhibă dezvoltarea excesivă a Candidei albicans, o ciupercă care, în cantităţi mari, provoacă boli infecțioase. Bifidobacteriile produc substanțe care restricționează creșterea altor bacterii gram-negative și gram-pozitive.
5. Flora microbiană din intestin sintetizează vitamine şi nutrienţi. Aceasta produce vitamina K, necesară pentru absorbţia mineralelor în organism, precum şi complexul de B-uri.
6. Cercetările au determinat că expunerea timpurie a organismului la bacterii saprofite poate proteja ulterior contra bolilor autoimune, precum scleroza multiplă, artrita reumatoidă, boala Crohn, lupus eritematos sistemic şi chiar alergii şi astm bronşic la copii.
7. Bacteriile intestinale saprofite ajută bebeluşii să crească. Un studiu a constatat că copiii, care nu sufereau de disbacterioză intestinală, aveau un ritm mai bun de creştere şi dezvoltare.
8. Microorganismele intestinale sunt implicate, de asemenea, în scăderea riscului de obezitate şi diabet zaharat tip 2. 2Potrivit unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Science, bacteriile intestinale de tipul A. Muciniphila, cea mai importantă bacterie din stratul mucos al intestinului, ar putea fi folosită pentru fabricarea medicamentelor noi în lupta cu obezitatea şi tulburările metabolice asociate. Bacteria A. Muciniphila a fost prezentă în cantitate redusă la şoarecii obezi şi cei cu diabet zaharat tip 2. Când şoarecii au primit probiotice, nivelul lor de A. muciniphila în intestin a crescut, iar masa corporală, markerii inflamatori şi rezistenţa la insulină s-au normalizat.

Stabilitatea compoziției sutelor de trilioane de bacterii din tractul gastro-intestinal este esențială pentru sănătate, dar oamenii de ştiinţă sunt deocamdată nedumeriţi de faptul cum rezistă acest microbiom nealterat, în faţa unui atac atât de violent de toxine, schimbări de dietă, răspuns imun la infecții şi administrări de antibiotice. Persoanele sănătoase mențin acelaşi microbiom zeci de ani, chiar şi atunci când organismul este expus la o serie de tulburări de mediu.

În acelaşi timp, cercetările au arătat că perturbările la nivelul microbiomului intestinal pot conduce la tulburări, precum obezitate, infecții recurente, sindromul intestinului iritabil, chiar şi risc de autism şi cancer.

Dieta în gastrită: alimente permise și interzise

Gastrita este procesul inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului digestiv, provocată frecvent de un stil alimentar deficitar și dezorganizat, înmulțirea bacteriei Helicobacter Pylori în stomac, surmenajul moral, stresul cronic, fumatul, abuzul de alcool, predispoziția genetică.

separator
Collage

Gastrita, netratată la timp, poate duce la ulcer și la alte afecțiuni grave ale stomacului. Una dintre cele mai importante măsuri în algoritmul de tratament al gastritei este respectarea dietei. Dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune este absolut necesar să adopți un regim alimentar sănătos.

Pe lângă faptul că vei respecta un orar fix al meselor, există o serie de alimente pe care le poți introduce în meniu ori care îți sunt nerecomandate.

Cum se manifestă gastrita?

Gastrita cronică, însoțită de aciditate gastrică crescută, se manifestă prin dureri de stomac îndată după luarea meselor, senzație de arsuri gastrice, greutate la stomac după ingerarea unor porții mici de hrană, grețuri, vomă postprandială, scăderea poftei de mâncare, constipație (în gastrita cu hiperaciditate), crampe abdominale, balonare, producerea în exces a gazelor intestinale, intoleranță alimentară la alimente grase, picante sau acide, prăjeală și dulciuri.

Dacă mai mulți ani în urmă exista o dietă strictă recomandată de specialiști în caz de gastrită, care presupunea interzicerea totală a alimentelor necruțătoare din punct de vedere mecanic, mese mici și fracționate, acum, specialiștii și-au revizuit recomandările, o astfel de dietă nu este necesară pentru a trata gastrita sau ulcerul. Fiecare persoană cu gastrită trebuie să își ajusteze meniul în functie de reacțiile pe care le are la anumite alimente și de nivelul de toleranță a acestora.

Care sunt alimentele permise în gastrită?

– carne slabă, pește, tofu, fasole;
– uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de măsline;
– alimentele bogate în flavonoide cu acțiune antiinflamatoare, cum ar fi cireșele, afinele, ardeiul gras, pot inhiba creșterea H. pylori;
– alimente bogate în vitamina B și calciu, cum ar fi migdale, fasole, cereale integrale (în cazul în care nu-ți provoacă dureri de stomac), legume cu frunze verzi, spanacul, varza înăbișită, broccoli;
– lactate cu mai puține grăsimi;
– legume fierte sau coapte;
– piureuri de legume;
– verdețuri;
– supe și ciorbe;
– oua fierte;
– pește.

Ce alimente să scoți din meniu?

– eliminarea grăsimilor hidrogenate (se găsesc în biscuiți, prăjituri, gogoși, alimente procesate și margarină din comerț);
– evitarea băuturile care pot irita mucoasa stomacului și crește producția de acid (cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, ceaiul negru foarte concentrat, ciocolata neagră);
– evitarea alimentelor rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele și zahărul.
– nuci, seminte și alune (în cazul în care nu sunt tolerate);
– alimentele picante;
– alimentele prăjite;
– sosurile grase;
– mezelurile;
– cartofi prăjiți;
– sosurile cu făină;
– produse de patiserie;
– prăjituri cu mult zahăr și grăsimi;
– conserve;
– sucuri;
– compoturi;
– unt.

Ce alimente să consumi cu moderație?

– fructe și legume acide, cum ar fi roșii și suc de roșii, căpșuni, vișine, citrice etc;
– ciocolata neagră, ceaiul.

Soluții care te vor ajuta să lupți contra asteniei de primăvară

Ce este astenia de primăvară și cum se manifestă? Cu siguranța este o întrebare destul de actuală. Potrivit specialiștilor, astenia afectează majoritatea oamenilor care de obicei, demonstrează că organismul este lipsit de energie. Starea de moleșeală pe care o percep destule persoane se datorează transformărilor fizice și psihice resimțite de organismul uman la schimbarea anotimpurilor. Din fericire însă, există destule „arme” la care putem să apelăm ca să preîntâmpinăm și să combatem simptomele și efectele asteniei de primăvară.

separator

Somnul ajută

Insomniile se numără printre simptomele asteniei de primăvară, așa că dacă nu putem să ne odinim în timpul nopții ar fi bine să găsim cât mai repede o soluție care să ne ajute să dormim bine. O astfel de soluție ar putea fi să o lenjerie nouă de pat. Alături de saltea și de perne, lenjeria de pat are un rol esențial când vine vorba de calitatea somnului nostru. Prin urmare, dacă nu poți să te odihnești așa cum ți-ai dori, ar merita să vizitezi un magazin care vinde lenjerii de pat la cele mai bune prețuri, și să-ți iei una confecționată integral din bumbac. Lenjeriile de pat din bumbac de calitate ne permit să avem parte de un somn odihnitor, deoarece lasă pielea să respire și, de asemenea, nu rețin umezeala.

Ieși cât mai mult din casă

Cel mai simplu mod prin care poți să-ți recapeți energia ar fi să stai cât mai mult în aer liber și să faci mișcare. Dacă ți-ai propus de mult să te apuci să alergi, dar până acum nu ți-ai îndeplinit dorința, nu mai sta pe gânduri și acționează cât mai repede. Însă înainte să începi să alergi vizitează un medic, care să te consulte și să te asigure că totul este în regulă.
Pe lângă alergat, există și alte moduri ca să faci mișcare. Ai putea, de exemplu, să mergi la shopping și să-ți cumperi niște pantofi de damă ieftini, pe care să-i porți zilnic, dar și unii eleganți, pentru ocazii speciale.

Ai grijă ce mănânci

Alimentația este una dintre cele mai eficiente „arme” în lupta cu astenia de primăvară. Așadar, încearcă să urmezi o dietă echilibrată, în care să se regăsească foarte multe fructe și legume bogate în vitamine și în minerale. În cazul în care nu îți place să consumi fructe și legume în stare brută, folosește-te de un blender ca să-ți prepari sucuri și smoothiuri.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Sursa

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.

separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

  1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
  2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
  3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
  4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
  5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Vrei să scapi de pofta de dulce? Mănâncă…
Articolul anterior
Cum se fac nunțile în închisorile din Moldova
Articolul următor