Dacă îţi place dimineaţa să te tolăneşti mai mult în pat, nu greşeşti, arată cercetările. Să-ţi prelungeşti timpul matinal de somn este sănătos. Nicio activitate nu oferă atâtea beneficii cu atât de puţin efort!

Cele 10-30 de minute de somn de după sunetul alarmei sunt foarte preţioase, arată investigaţiile, întrucât ele ar îmbunătăţi memoria, luciditatea, eficienţa creierului, echilibrul emoțional, creativitatea, vitalitatea fizică și chiar ajută la menţinerea greutăţii corpului şi sporirea imunităţii.
Somnul de dimineaţă împlinit relaxează muşchii feţei, redă elasticitate mimicii şi pielii
În plus, somnul previne formarea ridurilor, menţine tenul hidratat şi mai rezistent în faţa poluanţilor.
Explicaţia pentru care acele minute de somn în plus de dimineaţă ar influenţa benefic asupra sănătăţii are legătură cu faptul că somnul, având un anumit ritm biologic, este constituit din mai multe faze alternante ce variază ca durată pe parcursul nopţii.
S-a determinat că tocmai întreruperea somnului de dimineaţă în plină fază de REM (Rapid Eye Movement), fază care spre dimineaţă devine mai lungă de 90 de minute şi care este cea mai aducătoare de beneficii, cauzează iritabilitate, scăderea puterii de concentrare a creierului şi altele. Organismul, de fapt, are tendinţa să ducă la bun sfârşit această fază a somnului, iar trezirea la finalul ei să devină mai puţin anevoiasă. Iată de ce tocmai acele 30 de minute matinale dormite în plus costă uneori atât de scump!
Ai probleme cu trezirea de dimineaţă?
Există o modalitate de a rezolva cumva această problemă, scrie helpguide.org.
În cazul în care dormind liniştit o noapte întreagă ţi-a venit greu să te trezeşti dimineaţa, este posibil să te fi sunat alarma tocmai în mijlocul fazei de somn adânc, nu la sfârșitul ei, şi atunci pentru a te trezi mai uşor încearcă să setezi o oră de trezire multiplă la 90 de minute (durata medie a unei faze de somn) din momentul în care te-ai culcat, pentru a nu întrerupe somnul în miezul unei faze. De exemplu, dacă te culci la ora 22, setează trezirea la ora 5:30, în loc de 6:00 sau 6:30. E posibil să te simţi mult mai proaspăt la 5:30 decât cu 30 sau 60 de minute în plus, pentru că te vei trezi la sfărşitul unei faze de somn, când corpul se trezeşte mai uşor, şi nu în mijlocul ei, spune helpguide.org.
La modul general somnul îţi dă sănătate, energie şi atractivitate, te face să iei decizii mai bune, creşte randamentul şcolar, te face mai organizat, îmbunătăţeşte viaţa sexuală, dorinţa de activitate fizică, înlătură anxietatea şi nervozitatea, întăreşte sistemul imunitar.
În plus, somnul reglează pofta de mâncare, tot mai multe studii arată că lipsa de somn favorizează îngrăşatul şi sporeşte apetitul, încât acei care nu dorm suficient mănâncă în medie cu 500 de calorii mai mult decât cei care respectă orele de somn.
În timp ce nevoia de somn variază de la caz la caz, cei mai mulţi dintre adulţi necesită 7-9,5 ore de somn nocturn pentru a rămâne în formă.