Este foarte important pentru oamenii de ştiinţă să descopere metode noi de tratare a obezităţii şi a bolilor grave care o însoţesc. Pentru prima dată în opt ani, experţii americani au dat oficial undă verde pentru folosirea unui aparat care ,,înlătură dorinţa de a mânca’’.
Dispozitivul numit ,, appetite pacemaker’’ este o metodă invazivă în lupta cu obezitatea. Acesta este implantat pe cale chirurgicală în abdomen, în zona stomacului, şi foloseşte impulsuri electrice pentru stimularea nervului vag, ce transmite informaţii de la stomac spre creier, atunci când stomacul este plin sau trebuie golit. Oamenii de stiinţă au determinat că excitarea nervului vag în regiunea stomacului blochează semnalele transmise între creier și stomac, iar acest lucru reduce pofta de mâncare şi, implicit, greutatea corpului.
Nervul vag participă la reglarea senzaţiei de foame, de sațietate și controlul metabolismului.
Pacientul din exterior va putea modifica setările aparatului. Într-un studiu efectuat pe 233 de pacienți acesta a funcţionat adecvat. Jumătate din lotul experimental de pacienţi a pierdut cel puţin 20% din greutatea pe care trebuiau s-o scadă, iar 38% – au scăzut 25% din greutate. În acelaşi timp, medicii vor trebui să evalueze la nivel individual și să decidă dacă acest aparat este soluţia de rezervă pentru pacient în tratarea obezităţii.
,,Numai persoanele care au un grad sporit de obezitate, cu IMC mai înalt de 35-45, şi suferă de boli asociate obezităţii, precum bolile de inimă sau diabetul zaharat tip 2, şi care nu au reuşit să scadă în greutate, având o dietă sănătoasă şi practicând exerciţii fizice, pot fi evaluate în vederea pacemaker-ului. În celelalte cazuri o dietă echilibrată şi efectuarea exerciţiilor fizice corespunzătoare sunt măsurile importante în lupta cu excesul ponderal’’, susţine Dr. Ochner, expert în boli metabolice şi de nutriţie.
Pentru a finaliza procesul de aprobare a pacemaker-ului, este necesar un studiu suplimentar de cinci ani. Savanţii speră ca folosirea acestui procedeu, în tratarea obezităţii, să reducă eficient excesul ponderal şi să ajute oamenii care suferă de un grad de obezitate avansat şi au boli severe asociate obezităţii, aceşti pacienţi fiind nevoiţi să recurgă adesea la intervenţii chirurgicale de micşorare a stomacului. ,,În general este un pas bun în domeniu’’, a menţionat Dr. Ochner.