O tânără povesteşte despre lupta ei cu tumoarea şi banii ceruţi de medicii de la Institutul Oncologic

Cu jumătate de an în urmă, Nina Gheorghiță, în vârstă de 21 de ani, a suferit o operație la sân de extirpare a fibroadenomului, o tumoare beningă. Intervenția a fost făcută la Institutul Oncologic și a costat aproximativ 3.000 de lei, bani pe care i-a plătit direct doctorilor în mână. A scos din buzunar atât cât i s-a cerut, chiar dacă avea poliță medicală, scrie e-sanatate.md

separator
nFNvFO4ITP1xp9SRduwxyA

„Mama a întrebat cât trebuie să plătim pentru operație, iar chirurgul a spus că ei trebuie să-i dăm 2.000, 500 la anesteziolog și 200 la asistente. Asta în afară de banii pe care i-am cheltuit pentru analize – 600 de lei și consumabile, pe care le-am cumpărat tot noi. Din spital nu mi s-a dat nimic”, mărturisește tânăra, care a menționat că testele medicale pe care le-a urmat înainte de intervenția chirurgicală la sân le-a făcut la o clinică privată, pentru a urgenta procesul.

„Inițial mi s-a spus să merg în satul meu de baștină, apoi în raion, ca să urmez toate testele medicale. Aș fi pierdut o lună pentru aceste analize, timp util pentru sănătatea mea. Am preferat să merg la privat, unde le-am făcut în două zile”, a adăugat tânăra.

Deși e studentă și o întrețin părinții, nu s-a revoltat că a trebuit să plătească pentru o intervenție care, legal, este acoperită de polița medicală. Din frică și disperare atât ea, cât și familia a plătit medicilor în dreapta și în stânga, fără să pună prea multe întrebări.

„Nu mai întrebam pentru ce plăteam, pur și simplu dădeam cât ni se cerea, doar să trecem cu bine peste asta. Niciun doctor nu își bate capul de starea ta emoțională. Eu, la 21 de ani, am aflat că am tumoare la sân. Mi s-a stabilit diagnosticul fără să mă pregătească emoțional. Am fost internată într-un salon cu o femeie care avea metastază, care mai avea puțin de trăit. O vedeam pe ea și numai gânduri pozitive nu aveam”, își amintește tânăra de doar 21 de ani.

Șocurile emoționale trăite la Institutul Oncologic nu s-au terminat aici. Tânăra, care este originară dintr-o localitate din Telenești, povestește că înainte de operație medicii au pus-o să semneze mai multe acte medicale, fără însă să îi explice pentru ce sunt acestea. Astfel, fără să-și dea seama, ea și-a dat acordul ca să fie consultată de rezidenți. Asta deși, articolul 13 al Legii cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului prevede că – ”pacientul nu poate fi fotografiat, filmat sau expus, în orice altă formă, demonstrării ca obiect de studiu într-o instituţie medico-sanitară fără consimţământul scris al acestuia sau al reprezentantului său legal (al rudei apropiate). Consimţământul pacientului este necesar şi în cazul participării lui la învăţământul medical clinic”.

„Și așa eram stresată, dar înainte de intervenție au intrat mai mulți tineri,  m-a pipăit fiecare pe rând. A fost o experiență traumatizantă”, povestește tânăra.

A trecut deja jumătate de an de când Nina a suferit intervenția chirurgicală. Pentru a se asigura că operația a decurs cu bine și că nu există alte riscuri, tânăra merge la medic la fiecare trei luni. Și aceste consultații medicale trebuie să le plătească suplimentar.

„În această lună se face jumătate de an de la operație și am mers la specialistul care mi-a fost indicat în fișă, doctorul din cabinetul 308, Loreta Taran. Doamna nu a vrut să mă primească. Mi-a cerut 200 de lei, dacă vreau ca să mă consulte. Am zis că-i dau doar 100, mi-a zis însă că medicii nu negociază prețul, că ei nu vând cartofi și să vin în august, că n-oi muri până atunci”, povestește Nina Gheorghiță. Aceasta spune că deși inițial a refuzat să plătească, în cele din urmă a plătit medicului 200 de lei ca s-o consulte. „Nu am vrut să-mi pun sănătatea în pericol”, a argumentat tânăra.

Sursa: e-sanatate.md

Fiecare zi e un risc, după 6 luni fără control ginecologic

Fiecare zi este un risc în lipsa controlului ginecologic o dată la 6 luni. Controlul profilactic regulat este important pentru depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice, cum ar fi cancerul de col uterin și boli cu transmitere sexuală.

Neefectuarea unui control ginecologic regulat poate fi extrem de periculos pentru sănătatea femeilor, expunându-le la o serie de riscuri și probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:

  • Cancerul ovarian: acesta este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer și poate fi dificil de detectat în stadiile incipiente. Un control ginecologic poate ajuta la depistarea acestui tip de cancer și la tratamentul precoce, ceea ce poate îmbunătăți șansele de vindecare.
  • Infecțiile vaginale: infecțiile vaginale sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau ciupercile. Un control ginecologic și analizele de rutină pot ajuta la depistarea și tratamentul acestor infecții, prevenind apariția complicațiilor.
  • Boala inflamatorie pelvină: aceasta este o infecție a organelor reproducătoare feminine și poate fi cauzată de bacterii care sunt transmise sexual sau prin alte mijloace. Dacă este lăsată netratată, poate duce la complicații grave, cum ar fi infertilitatea.
  • Sarcina ectopică: aceasta este o complicație gravă a sarcinii în care ovulul se implantează în afara uterului și poate duce la sângerări interne periculoase. 
  • Polipii cervicali: aceștia sunt tumori mici alungite care apar pe colul uterin și pot fi cauzați de infecții sau dezechilibre hormonale. 
  • Disfuncțiile menstruale: menstruația este un proces natural și important pentru sănătatea femeilor, iar orice tulburare sau disfuncție în ciclul menstrual poate fi un semnal de alarmă. 
  • Fibroamele uterine: Acestea sunt formațiuni benigne care se dezvoltă în uter și pot cauza dureri și sângerări anormale. 
  • Infecțiile urinare: Acestea sunt o problemă comună pentru multe femei și pot fi cauzate de o serie de factori, cum ar fi bacteriile sau igiena precară. 

Hypermed este un centru medical de top, care a reușit să formeze o echipă de specialiști de înaltă calificare selectați cu grijă din rândul celor mai bine pregătiți medici, care datorită   echipamentelor  de ultimă generație reușesc să ofere pacienților o  deservire impeciabilă și diagnostic corect.

Aici veți găsi medici din cele mai diverse domenii, , precum ginecologie, uroandrologie, mamologie, gastroenterologie, pediatrie, endocrinologie, dermatologie, proctologie, neurologie, nefrologie, terapie clinică, specialiști ecografie – imagistică medicală etc.

Pentru comoditatea clienților, centru medical  Hypermed pune la dispoziție peste 2000 de tipuri de analize de o acuratețe înaltă.

Mai mult de atât, Hypermed dispune de un aparat de ecografie 5D, una dintre cele mai avansate tehnologii de imagistică medicală disponibile astăzi, fiind una dintre puținele instituții medicale din Moldova care oferă acest serviciu.

Pe lângă serviciile medicale, aici veți găsi o varietate de servicii de medicină estetică, dar și servicii stomatologice atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Hypermed – locul unde TU contezi.

Ridichea echilibrează nivelul zahărului din organism

Ridichea te ajută în lupta cu astenia de primăvară, datorită cantităţii mari de vitamine ce le conţine. Ridichea roşie, pe care o cumperi în această perioadă, conţine carbohidraţi, vitamina C este în proporţie de 25%, vitamina B, acid folic, potasiu, magneziu şi multe alte componente ce-ţi sunt de prim ajutor.



separator
ridichii

Iată 5 motive ca să consumi ridiche:

  1. O legătură de ridiche îţi asigură o jumătate din cantitatea necesară de vitamina C.
  2. 100 de grame de ridiche conţin 14 kcal, respectiv nu există riscul că ai putea pune câţiva centimetri în jurul taliei. De asemenea, ridichea este un catalizator al schimbului de substanţe din organism.
  3. În ridiche se conţin substanţe, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism, astfel poţi consuma ridiche, chiar dacă ai diabet.
  4. Ridichea ajută la normalizarea tensiunii arteriale şi la întărirea pereţilor vaselor sanguine, datorită conţinutului de vitamina C.
  5. Şi nu în ultimul rând, ridichea este pur şi simplu frumoasă, datorită combinaţiei de culori: roşu şi verde, simbol al renaşterii şi al vieţii.  Aceste culori sunt datorate compuşilor ce colorează legumele în culori vii precum: roşu, verde, mov, albastru; ce se numesc antocieni. Conform ultimelor studii, antocienii încetinesc multiplicarea celulelor canceroase.

Снимок

Cum să alegi ridichea?
Atunci când alegi ridichile, fii atentă ca acestea să fie tari. Dacă sunt moi, au o cantitate mai mică de vitamine şi calităţile  nutritive. Nu alege ridichea, ce are pete sau fisuri, aceasta înseamnă că deja este în putrefacţie.

Contraindicaţiile,în consumul de ridiche, sunt valabile doar pentru cei care suferă de boli ale tractului gastrointestinal, ulcer, gastrite, sau prezintă reacţii alergică la ridiche.

Pentru un ten vitaminizat
Ia câteva ridichi şi dă-le prin răzătoare, scurge sucul, iar în pulpa rămasă adaugă o lingură de ulei de măsline şi puţin amidon. Amestecă totul, până obţii o pastă cremoasă şi aplic-o pe faţă pe 5-10 minute. Atenţie! Dacă tenul îţi este uscat, nu aplica această mască.

Somnul bun și regulat adaugă ani de viață, sugerează o nouă cercetare

Un nou studiu a sugerat că un somn bun în mod regulat ar putea adăuga ani la viața ta, protejându-te de boli grave. Se știe deja că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe.

Importanta somnului pentru o viata sanatoasa

Cercetarea a constatat că un somn bun și liniștit ar putea ajuta bărbații să adauge încă cinci ani la viața lor, în timp ce femeile ar putea trăi încă doi ani dacă obiceiurile lor de odihnă sunt sănătoase.

În plus, tinerii care au obiceiuri de somn decente au mai puține șanse să moară prematur, spun cercetătorii. Se știe că un somn bun ajută la evitarea diferitelor probleme de sănătate cardiovasculare, printre alte boli grave. Concluziile studiului indică faptul că nu este vorba doar de a dormi suficient, însă, somnul trebuie să fie de calitate și fără perioade de veghe, relatează The Independent.

Criteriul de măsurare a somnului bun” s-a bazat pe cinci factori: durata ideală a somnului de șapte până la opt ore, dificultatea de a adormi de cel mult două ori pe săptămână, dificultatea de a rămâne adormit de cel mult două ori pe săptămână, lipsa medicamentelor pentru somn și trezirea cu o stare de odihnă bună în cel puțin cinci zile pe săptămână. Constatările au arătat, de asemenea, că aproximativ 8% din decesele din orice cauză pot fi atribuite unor modele de somn deficitare.

Dr. Frank Qian, medic rezident de medicină internă la Beth Israel Deaconess Medical Centre din Boston, America, și coautor al studiului, a declarat: Am observat o relație clară de tip doză-răspuns, astfel încât cu cât mai mulți factori benefici pe care îi are cineva în ceea ce privește o calitate mai bună a somnului, cu atât are și o scădere treptată a mortalității din toate cauzele și a mortalității cardiovasculare.”

Dr. Qian, care este, de asemenea, cercetător clinic în medicină la Harvard Medical School, a adăugat: Cred că aceste constatări subliniază faptul că nu este suficient să dormi suficiente ore de somn. Trebuie să aveți un somn odihnitor și să nu aveți probleme în a adormi și a rămâne adormit.”

Fiecărui factor de somn variabil a fost atribuit zero sau un punct pentru fiecare. Se putea obține un maxim de cinci puncte, ceea ce indica cea mai bună calitate a somnului.

Dr. Qian a adăugat: „Dacă oamenii au toate aceste comportamente ideale de somn, este mai probabil să trăiască mai mult. Așadar, dacă putem îmbunătăți somnul în general, iar identificarea tulburărilor de somn este deosebit de importantă, am putea fi capabili să prevenim o parte din această mortalitate prematură.”

Studiul preliminar, care a fost prezentat joi la o întâlnire anuală a Colegiului American de Cardiologie, a analizat datele de la peste 172.000 de persoane care au răspuns la chestionare de somn între 2013 și 2018, în cadrul National Health Interview Survey.

Dr. Qian a spus: „Chiar și de la o vârstă fragedă, dacă oamenii pot dezvolta aceste bune obiceiuri de somn, de a dormi suficient, de a se asigura că dorm fără prea multe distrageri și de a avea o bună igienă a somnului în general, acest lucru poate fi foarte benefic pentru sănătatea lor generală pe termen lung.”

De ce să nu faci sex în apă!
Articolul anterior
O femeie părăsită se gândește mai întâi cum să-și organizeze viața, apoi plânge!
Articolul următor