Obsesia pentru o piele bronzată!

Fie că este vară sau iarnă, din ce în ce mai multe femei aleg să aibă pielea bronzată. Când anotimpul nu o permite, există alternativă, și anume solarul. Problema este că aceasta relativ nouă preocupare a femeii moderne a devenit dependență, care are și un nume – tanorexie.

separator

Loredana Andrei,
Psiholog,
psiholog.wordpress.com

Termenul își are originea în cuvântul englezesc “tan”, care înseamnă bronz. Și este folosit în cazul femeilor care petrec ore întregi la solar. De asemenea, aceste femei folosesc produse și loțiuni autobronzante, pentru a-și menține culoarea măslinie a pielii. Termenul “tanorexie” poate fi interpretat ca fiind o combinație între “tan” (bronz) și anorexie. Această dependență este similară anorexiei nervoase. Persoana în cauză simte că nu este niciodată suficient de bronzată, așa cum anorexicul nu se simte niciodată suficient de slab.

Cum recunoaștem un tanorexic?

Despre tanorexie s-a vorbit prima data în anul 2005, când un grup de dermatologi a publicat un studiu în care arată că frecventarea peste măsură a saloanelor de bronzat duce la o dependență similară cu a fumătorilor sau alcloolicilor.

tanorexia2Simptomele tanorexiei nu au fost încă oficial acceptate de către o comisie medicală. Ele se exprimă printr-o anxietate intensă atunci când persoana în cauza ratează o ședință la solar. De asemenea, semne ar fi și dorința de a intra în competiție cu alte persoane la fel de bronzate sau mai bronzate, toleranță scazută la frustrare în legatură cu propria culoare, care este percepută ca fiind prea albă, abuzul de produse autobronzante, orice pentru a fi cât mai ciocolatiu cu putință.

Tanorexicul, dependent de solar 

Tanorexia intra în categoria tulburărilor dismorfice. Dismorfic înseamnă să te vezi altfel decât esti în realitate sau decât te vad ceilalți. Tulburarea dismorfică presupune o preocupare excesivă pentru propriile aparențe, în ciuda asigurărilor atât din partea specialiștilor, cât și din partea anturajului.

tanorexia-2Ceea ce este îngrijorător este faptul că cercetările în domeniu au arătat că femeile nu frecventează solarul doar pentru a da culoare pielii, ci ajung să fie dependente de razele UVA și UVB. Un studiu în acest sens a scos la iveală faptul că lumina artificială a solarului, pe lângă efectul bronzant, oferă și o stare de bine, stimulând eliberarea de endorfine în creier. De aceea apare dependența și “nevoia” de a merge iar și iar. La această concluzie au ajuns cercetătorii observând că simptomele renunțării la solar erau similare altor dependențe (alcoolul, de exemplu).

Bronz permanent, cu prețul sănătății

Totodată, specialiștii au observât că numărul de endorfine crește cu cât radiațiile UV sunt mai puternice. Acesta este încă un motiv pentru care oamenii aleg solarul, cu toate că o ora la solar echivalează cu o zi pe plaja.

Ceea ce nu știu multe femei este faptul că tanorexia are efecte secundare, iar acestea se observă în îmbătrânirea prematură a pielii, pigmentări, riduri, alunițe modificate, tumori, melanoame sau cancer de piele. De asemenea, există riscul de apariție a cataractei sau retinopatiei, în cazul în care nu poartă ochelari speciali, pe durata expunerii.

tanorexia-284x300Tanorexicul are o stimă de sine scazută

Specialiștii au observat că persoanele care suferă de tanorexie au o stima de sine scazută, nu sunt mulțumite de corpul lor, multe dintre ele fiind slabe și dependente de nicotină. De aceea, putem afirma că stima de sine a acestora este dependența de reacția celor din jur, de ce este la modă și de ceea ce promovează podiumurile de frumusețe.

Tanorexia afectează și bărbații, dar numărul femeilor dependente de bronz este considerabil mai mare.

Potrivit specialiștilor, solarul este indicat în unele afecțiuni dermatologice, dar acest lucru trebuie făcut numai la recomandarea și sub supraveghere medicală.

Este bine de știut că a te simți bine în propria piele conferă o stare de bine. Dar ar fi bine să ai măsură în toate.

 

Alina Kabaeva dezvăluie misterul despre relația sa cu Vladimir Putin
Articolul anterior
Unica Sport a ajuns și pe stadion!
Articolul următor
Alte articole interesante