Ochii au nevoie de îngrijiri speciale şi pe timpul iernii, întrucât specialiştii sugerează că razele ultraviolete în sezonul rece pot fi chiar mai nocive decât cele din toiul verii, iar purtarea ochelarilor de soare cu protecţie anti-UV să fie o necesitate, nu o fiţă.
Potrivit experţilor, razele ultraviolete pot acţiona pregnant asupra ochilor chiar şi iarna, când acestea sunt intens reflectate de către stratul de zăpadă. S-a demonstrat că zăpada poate reflecta razele UV mai mult decât apa, iar activitățile de iarnă în aer liber pot determina o expunere importantă a ochilor la razele UV.
Iarna, din cauza coborârii soarelui pe cer, razele solare crează un unghi diferit de acţiune asupra corpului şi respectiv o expunere mai mare la razele ultraviolete, iar în emisfera nordică, în zilele scurte de iarnă, aceasta se produce mai intens între orele 10 și 14.
Susan Taub, medic oftalmolog, profesor la Northwestern University School of Medicine, Chicago afirmă că pericolul dăunării ochilor pe timpul iernii, din cauza zăpezii ce reflectă până la 85% din razele UV, există, iar acest lucru se observă mai cu seamă la schiori, care pot dezvolta ,,orbirea de zăpadă’’, manifestată prin arsuri, leziuni ale corneei şi simptome cu durata de până la o săptămână.
Razele ultraviolete reflectate de zăpadă pot determina hipersensibilitate la lumină, lăcrimare abundentă a ochilor, senzaţie de usturime, iar expunerea pe termen lung să cauzeze pterigion, cataractă, leziuni ale corneei, degenerescenţă maculară a retinei, legată de îmbătrânire.
Purtarea ochelarilor de protecţie pe timpul iernii poate fi o necesitate în cazul persoanelor ce prezintă fotosensibilitate accentuată, dar şi pentru cele interesate de sănătatea oculară.
Consultă medicul oftalmolog pentru recomandări suplimentare de rigoare.