Pătrunjelul – primele vitamine din grădina ta! Iată cât de multe conţine

Pătrunjelul este prima legumă din grădină încărcată în vitamine şi aminoacizi. Este potrivit să beneficiezi de această verdeaţă după o perioadă lungă de iarnă, în care organismul tău a dus lipsă de nutrienţi proaspeţi. Pătrunjelul reglează eficient apetitul şi previne creşterea aportului zilnic de calorii. Acesta are numeroase beneficii asupra sănătaţii.

separator
wwwA36B_ADDCE896-3968-4C2D-9751-0E8E_Large

Pătrunjelul proaspăt este încărcat în aminoacizi, vitamine şi minerale

O cantitate mare de vitamina A (8425 UI/100g), vitamina C (133mg/100g), K, acid folic, fier, calciu, magneziu şi kaliu se conţine în pătrunjelul proaspăt. De asemenea, acesta conţine multă clorofilă, care acţionează ca un detoxifiant natural în dietă, spune dr. Bowden. Ea opreşte dezvoltarea microbilor, dezactivează substanţele cancerigene şi alte toxine, curăța și purifică sângele. Potrivit Universităţii din New Hampshire, consumul alimentelor bogate în carotenoizi, precum pătrunjelul, reduc riscul de cancer, cataractă şi îmbătrânire precoce. Carotenoidele acţionează ca un filtru natural şi protejează ochii contra razelor UV.

Ce faci cu pătrunjelul într-o cură de slăbire?

Consumul de pătrunjel reglează apetitul şi necesitatea de sare. Cei care includ pătrunjel în dieta lor au tendinţa de a consuma zilnic mai puţine calorii. În cartea sa ,,150 alimente sănătoase de pe glob’’, dr. Jonny Bowden afirmă că sucul de pătrunjel este benefic pentru detoxifiere, pierderea în greutate şi prevenirea bolilor. De asemenea, vitamina C din pătrunjel acţionează ca antioxidant şi previne deteriorarea ţesuturilor, contribuie la producerea colagenului pentru vasele de sânge, piele şi cartilaje, ajută în procesul de slăbire, datorită activizării carnitinei.

111Parsleyaaaa-Juice-Helps-to-Lose-Weight-and-is-Rejuvenating

Pătrunjelul este benefic în dietă pentru sănătatea oaselor

Aportul scăzut de vitamina K este asociat cu risc mai mare de fracturi osoase. Consumul adecvat de vitamina K îmbunătăţeşte sănătatea oaselor şi a dinţilor, creşte absorbția calciului în intestin şi reduce excreția urinară de calciu. Pătrunjelul, pe lângă vitamina K, mai conţine calciu şi mangan necesar pentru ţesutul osos; 30g de suc de pătrunjel conţin 492 micrograme de vitamina K sau 100% din necesarul zilnic pentru un adult.

Funcţie diuretică

Pătrunjelul este un diuretic natural, ce elimină lichidele în exces din organism. Sucul de pătrunjel este de ajutor în tratarea afecţiunilor hepatice, hipertensiunii arteriale, infecţiilor căilor urinare. Înainte de menstruaţie este bine de mâncat pătrunjel, întrucât acesta elimină retenţia de apă şi îmbunătăţeşte proprietăţile de coagulare a sângelui, datorită vitaminei K.

Funcţie enzimatică

Patrunjelul conține enzime, de aceea este benefic pentru funcţionarea sistemului digestiv. Acesta furnizează enzime pentru digerarea proteinelor, carbohidraţilor şi grăsimilor din alimente. Pătrunjelul previne balonarea şi crampele abdominale, acţionând şi ca antiinflamator în procesele inflamatoare cronice.

Beneficiile fierului şi ale acidului folic

Pătrunjelul este o sursă vegetală de fier şi acid folic. O ½  ceaşcă de pătrunjel conţine 10% din necesarul zilnic de fier, dar şi suficientă vitamina C, care stimulează absorbţia fierului. Acidul folic, fierul şi vitamina C înlătură riscul de anemie, oboseală cronică, unghii, ten şi păr mat.

123parsley

Previne cancerul

Mirecetina, un flavonol din pătrunjel şi alte vegetale, a arătat eficienţă în combaterea cancerului de piele. Un produs chimic natural, găsit în patrunjel, ţelină şi alte plante, numit apigenina, este capabil să reducă dimensiunile tumorilor de sân, arată un studiu recent efectuat la Universitatea din Missouri. De asemenea, pătrunjelul crud blochează efectele cancerigene ale aminelor heterociclice, ce se pot forma din grăsimi, în timpul preparării alimentelor la temperaturi înalte, de aceea el este potrivit cu alimente la grătar.

Previne diabetul zaharat

Studiile în condiţii de laborator au arătat că mirecetina reduce nivelul zahărului în sânge, dar şi rezistența la insulină. Pătrunjelul are efect anti-inflamator, scade nivelul de grăsimi din sânge şi previne rigidizarea arterelor.

Vindecă leziunile

Pătrunjelul este o sursă de histidină, aminoacid esențial pentru creșterea și repararea țesuturilor, drept pentru care face bine în vindecarea rănilor, după o intervenție chirurgicală. Sucul de pătrunjel este un impuls sinergetic pentru sistemul imunitar, cu acţiune naturală antibiotică (antivirală, antibacteriană, antifungică).

Pătrunjelul în dietă

  • Zilnic pot fi consumate până la 30g de pătrunjel sau 60g de suc proaspăt.
  • Pătrunjelul poate substitui sarea în bucate. Atunci când găteşti paste, în loc de sare adaugă în apă pătrunjel tocat, pentru a stimula aroma, fără sare.
  • Pătrunjelul proaspăt tocat asezonează excelent cartofii copţi, sosurile pe bază de roșii, preparatele din carne de pasăre, frittata din ouă, salatele din legume, fructe de mare.

1234parsley-e12655116173721

Precauţii privind consumul de pătrunjel:

– persoanele care administrează sistematic preparate anticoagulante, cu scop terapeutic la indicaţia medicului, nu ar trebui să facă în dietă excese de alimente bogate în vitamina K, precum pătrunjelul;

– unele surse recomandă gravidelor să evite consumul excesiv de pătrunjel, pentru a preveni contracţiile uterine. Totodată, trebuie menţionat că acest lucru nu a fost demonstrat în studii de cercetare;

– pătrunjelul poate conţine niveluri crescute de oxalaţi, de aceea nu ar trebui consumat în cantităţi mari de către persoanele ce suferă de nefrolitiază, adică pietre la rinichi.

Medic: „Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când corpul acumulează kilograme, inflamația este peste tot

Potrivit medicilor, ,,obezitatea nu este doar ce vedem în exterior”. Atunci când corpul acumulează kilograme peste kilograme, știm că inflamația există peste tot.

În tubul digestiv, vedem colonul atacat din toate direcțiile de această inflamație. Este unul dintre motivele pentru care există cea mai frecventă patologie la acest nivel.

„Nu s-a demonstrat care este exact factorul de risc, obezitatea sau sedentarismul, lipsa activității, sau ambele, nu știm dar sunt legate una de cealaltă”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chirurgie oncologică, București, conform protv.ro.

,,Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior. Când deschidem pacienții obezi, observăm că e foarte multă grăsime și în interior și această grăsime nu e sănătoasă. Intestinul funcționează mai greu cu atâta grăsime.

Un studiu recent din 2023 a arătat că rata de pacienți tineri diagnosticați cu cancer de colon sub vârsta de 50 a crescut cu 20%, și este dublu față de 1995, când s-a făcut ultimul studiu pe această temă”.

Obezitatea este o boală, care se tratează. Prin tratamentul acesteia, scade riscul bolilor legate de obezitate, inclusiv a bolilor colonului.

Protejăm colonul prin educație fizică, mers pe jos zilnic. În interiorul colonului, găsim mușchi netezi. Au o mișcare permanentă. Mișcarea lor e activată de mișcarea întregului corp.

„Mișcarea protejează împotriva cancerului. De ce? Țesuturile sunt bine vascularizate. Circulația fiind bună, aducem oxigen fiecărei celule și nu o ține în condiții de stres, ci în condiții normale. Aceasta e un lucru, care protejează celulele”, afirmă prof. dr. Schmitz Winnenthal, medic chirurgie oncologică.

Tot prevenție activă înseamnă fibrele din alimentație, conținute de vegetale. Constipația, care se prelungește, are nevoie de sfat medical. De asemenea, sângerările trebuie investigate.

Dar, chiar dacă, nu aveți simptome, colonul trebuie investigat de rutină, prin colonoscopie. Aceasta deoarece eventualele tumori nu dor. În timpul colonoscopiei de rutină, care se face cu sedare, se pot elimina polipi. Sunt formațiuni nepericuloase, dar pe care se formează peste 95% din cancerele de colon.

„La colonoscopie se poate identifica acel polip. Se îndepărtează cu totul în țesut sănătos și sub el rămâne o mică rană, care se închide. Se trimite apoi la anatomie patologică și se analizează cu microscopul”, afirmă Dr. Octavian Popescu, medic specialist chiurgie oncologică.

După ce am curățat colonul de toți polipii, eliminăm riscul pe următorii 5 pâna la 10 ani de cancer.

Cancerul de colon incipient se poate opera cu incizii de dimensiuni mici, se reia activitatea în două săptămâni după intervenție. Dacă îl scoatem la stadiu de polip, se pot elimina la colonoscopie, și eliminăm riscul de cancer și scapi și de operație”.

Polipii scoși în timpul colonoscopiei înseamnă prevenție împotriva cancerului de colon. Nu avem program național pentru cancerul de colon, așa că investigația se face de rutină doar la cerere.


Dacă vrei să abordezi și TU un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta pentru Yahoo Life.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Soţia lui Tom Hanks diagnosticată cu cancer la sân
Articolul anterior
La 65 de ani, are 13 copii și este însărcinată cu cvadrupleți
Articolul următor