Vezi cum scoţi corect o căpuşă din piele!

Căpuşele sunt prezente în toate parcurile şi în pădure. Fie că te duci la o plimbare sau picnic, poţi oricând să te întorci acasă cu o asemenea insectă agăţată de pielea ta, care te poate îmbolnăvi mai grav decât îţi poţi imagina.

separator
capusa_in_piele_1

Ce complicaţii pot apărea?

Muşcătura căpuşei nu este periculoasă, însă favorizează transmiterea unor infecţii grave, precum:

1. Babesioza umana – o boală rară, de care se pot îmbolnăvi persoanele care au circa  40 de ani sau  cele care au probleme cu splina.

2. Febra Q – o infecţie ce se manifestă, prin instalarea unei moleşeli generale, însoţite de transpiraţie abundentă, cefalee puternică, mialgie.

3. Ehrlichioza umană granulocitară – la o săptămână de la muşcătură, apar simptome, precum diareea, erupţii cutanate, iar în formele grave poate fi fatală.

4. Tularemia – se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, inflamarea ganglionilor limfatici şi a amigdalelor. Poate degenera în septicemie, dacă nu este tratată la timp.

5. Lyme– este o boală infecţioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prin muşcătura de căpuşă. Această boală se poate manifesta prin simptome, precum febră, cefalee, depresie, oboseală şi apariţia, cel mai frecvent la locul înţepăturii, a unui rash circular cu tendinţă de extindere numit eritem migrator. Netratată la timp, ea poate evolua spre stadiul cronic: artrită, cardită, neuroborelioză.

Cum procedezi pentru a o îndepărta?

Dacă observi pe piele o căpuşă mică, precum o sămânţă de mac, înseamnă că nu a stat înfiptă în corpul tău foarte mult timp şi nu a apucat să-ţi transmită bacteria Lyme, afirmă dr. Durland Fish, profesor la Universitatea Yale.

Asta nu înseamnă că nu trebuie îndepartata; cu cât stă mai mult pe piele (de la 48 de ore în sus) creşte şi riscul de transmitere a aceastei bacterii.

Medicii îţi recomandă să nu intri în panică, atunci când ai fost înţepat de o căpuşă. Ai 24 de ore la dispoziţie pentru a ajunge la medic. E recomandat ca extragerea insectei să fie realizată de un doctor. Dacă totuşi ai făcut-o personal, iar la câteva ore sau zile zona în care ai fost înţepat se înroşeşte pe un diametru de 3-4 cm, trebuie să te prezinţi neapărat la spital.

Dacă ai hotărât să o scoţi singură, atunci vezi acest video.

Посмотрите, как ПРАВИЛЬНО вытащить клеща из кожи! Весной всех тянет на природу! А Вы знаете как опасно весной бывать в …

Posted by Здоровье без лекарств on 2 Aprilie 2016

Măsuri utile de prevenţie a muşcăturilor de căpuşă:

  • Aplică un spray special împotriva insectelor. Astfel de sprayuri le găseşti în farmacii, dar trebuie să le foloseşti conform instrucţiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Există sprayuri care trebuie aplicate mai degrabă pe o piesă de îmbrăcăminte şi nu direct pe piele;
  • După ce ai intrat într-o încăpere, se recomandă să te speli bine cu multă apă şi săpun în zona pulverizată cu spray.
  • Acoperă suprafeţe cât mai mari de tegument (pantaloni lungi, şosete lungi, tricouri cu mânecă lungă) dacă te afli într-o zonă împădurită, în iarba înaltă (locuri de predilecţie pentru căpuşe). În astfel de zone se recomandă, ca hainele să fie cât mai deschise la culoare (căpuşile sunt mai uşor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare).

Celebrităţi care au avut boala Lyme cauzată de căpuşe

5Şerban Ionescu

Celebrul actor român Şerban Ionescu  a fost diagnosticat în 2011 cu borelioză provocată de înţepătura unei căpuşe. Iniţial, actorul a avut dureri la umărul stâng, iar medicii au crezut că este vorba despre reumatism, dar, după mai multe analize ulterioare, actorul a fost diagnosticat cu Borellia (boala Lyme). Iar în 2012 actorul a decedat.

george-w-bushGeorge W. Bush

În 2007, raportul anual privind starea de sănătate a preşedintelui a arătat că în luna august a anului 2006 Bush a fost tratat pentru boala Lyme. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că preşedintele a fost probabil muşcat de o căpuşă în timpul unei plimbări cu bicicleta. El a observat o erupţie pe piele pe care medicii au tratat-o rapid şi nu a avut alte simptome, potrivit CNN.

jamie-lynn-sigler-9Jamie Lynn Sigler

Actriţa, cunoscută pentru rolul ei din serialul „The Sopranos”, a contractat boala Lyme în anul 2000. La început, artista a simţit furnicături în picioare, iar ulterior a paralizat. Medicii i-au făcut analize timp de cinci zile pentru a descoperi cauza, a relatat New Jersey Star-Ledger.

„A fost o experienţă care mi-a schimbat viaţa. Am realizat că pot să pierd totul într-o singură clipă”, a mărturisit Jamie Lynn Sigler ziarului. Actriţa şi-a revenit complet după ce au luat antibiotice.

13004421614Alec Baldwin

Presa a aflat puţine detalii despre boala actorului Alec Baldwin, dar el a declarat pentru New York Times că simptomele sale sunt cronice şi revin în fiecare an.

Daryl_Hall_240_384_s_c1_c_t_0_0Daryl Hall

Duo-ul Hall and Oates a fost nevoit să-şi anuleze concertele din 2005, când Daryl Hall a fost diagnosticat cu boala Lyme, a scris USA Today . Cântăreţul a avut o erupţie pe piele şi simptome asemănătoare gripei.

49106Parker Posey

Actriţa a fost diagnosticată cu boala Lyme, în 2009.

„Pentru a mă vindeca am îmbinat medicina convenţională (antibiotice) cu remedii homeopatice şi suplimente”, a spus ea într-o declaraţie. „Prima rundă de antibiotice nu a distrus toate bacteriile din corp, dar am luat decizia să întrerup tratamentul şi să apelez la medicina holistică. Cu ajutorul unui medic homeopat care m-a ghidat cu dieta şi mi-a dat suplimente naturale mi-am recăpătat vitalitatea”, povestit Parker Posey.

Un medic renumit a descoperit secretul longevităţii
Articolul anterior
Filip Kirkorov a aflat că mai are o fiică!
Articolul următor
Alte articole interesante