Vezi cum scoţi corect o căpuşă din piele!

Căpuşele sunt prezente în toate parcurile şi în pădure. Fie că te duci la o plimbare sau picnic, poţi oricând să te întorci acasă cu o asemenea insectă agăţată de pielea ta, care te poate îmbolnăvi mai grav decât îţi poţi imagina.

separator
capusa_in_piele_1

Ce complicaţii pot apărea?

Muşcătura căpuşei nu este periculoasă, însă favorizează transmiterea unor infecţii grave, precum:

1. Babesioza umana – o boală rară, de care se pot îmbolnăvi persoanele care au circa  40 de ani sau  cele care au probleme cu splina.

2. Febra Q – o infecţie ce se manifestă, prin instalarea unei moleşeli generale, însoţite de transpiraţie abundentă, cefalee puternică, mialgie.

3. Ehrlichioza umană granulocitară – la o săptămână de la muşcătură, apar simptome, precum diareea, erupţii cutanate, iar în formele grave poate fi fatală.

4. Tularemia – se manifestă prin febră, frisoane, dureri de cap, inflamarea ganglionilor limfatici şi a amigdalelor. Poate degenera în septicemie, dacă nu este tratată la timp.

5. Lyme– este o boală infecţioasă produsă de o bacterie (Borrelia Burgdorferi), transmisă omului prin muşcătura de căpuşă. Această boală se poate manifesta prin simptome, precum febră, cefalee, depresie, oboseală şi apariţia, cel mai frecvent la locul înţepăturii, a unui rash circular cu tendinţă de extindere numit eritem migrator. Netratată la timp, ea poate evolua spre stadiul cronic: artrită, cardită, neuroborelioză.

Cum procedezi pentru a o îndepărta?

Dacă observi pe piele o căpuşă mică, precum o sămânţă de mac, înseamnă că nu a stat înfiptă în corpul tău foarte mult timp şi nu a apucat să-ţi transmită bacteria Lyme, afirmă dr. Durland Fish, profesor la Universitatea Yale.

Asta nu înseamnă că nu trebuie îndepartata; cu cât stă mai mult pe piele (de la 48 de ore în sus) creşte şi riscul de transmitere a aceastei bacterii.

Medicii îţi recomandă să nu intri în panică, atunci când ai fost înţepat de o căpuşă. Ai 24 de ore la dispoziţie pentru a ajunge la medic. E recomandat ca extragerea insectei să fie realizată de un doctor. Dacă totuşi ai făcut-o personal, iar la câteva ore sau zile zona în care ai fost înţepat se înroşeşte pe un diametru de 3-4 cm, trebuie să te prezinţi neapărat la spital.

Dacă ai hotărât să o scoţi singură, atunci vezi acest video.

Посмотрите, как ПРАВИЛЬНО вытащить клеща из кожи! Весной всех тянет на природу! А Вы знаете как опасно весной бывать в …

Posted by Здоровье без лекарств on 2 Aprilie 2016

Măsuri utile de prevenţie a muşcăturilor de căpuşă:

 • Aplică un spray special împotriva insectelor. Astfel de sprayuri le găseşti în farmacii, dar trebuie să le foloseşti conform instrucţiunilor de pe ambalaj sau sfaturilor medicului. Există sprayuri care trebuie aplicate mai degrabă pe o piesă de îmbrăcăminte şi nu direct pe piele;
 • După ce ai intrat într-o încăpere, se recomandă să te speli bine cu multă apă şi săpun în zona pulverizată cu spray.
 • Acoperă suprafeţe cât mai mari de tegument (pantaloni lungi, şosete lungi, tricouri cu mânecă lungă) dacă te afli într-o zonă împădurită, în iarba înaltă (locuri de predilecţie pentru căpuşe). În astfel de zone se recomandă, ca hainele să fie cât mai deschise la culoare (căpuşile sunt mai uşor de reperat pe haine deschise prin contrastul de culoare).

Celebrităţi care au avut boala Lyme cauzată de căpuşe

5Şerban Ionescu

Celebrul actor român Şerban Ionescu  a fost diagnosticat în 2011 cu borelioză provocată de înţepătura unei căpuşe. Iniţial, actorul a avut dureri la umărul stâng, iar medicii au crezut că este vorba despre reumatism, dar, după mai multe analize ulterioare, actorul a fost diagnosticat cu Borellia (boala Lyme). Iar în 2012 actorul a decedat.

george-w-bushGeorge W. Bush

În 2007, raportul anual privind starea de sănătate a preşedintelui a arătat că în luna august a anului 2006 Bush a fost tratat pentru boala Lyme. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că preşedintele a fost probabil muşcat de o căpuşă în timpul unei plimbări cu bicicleta. El a observat o erupţie pe piele pe care medicii au tratat-o rapid şi nu a avut alte simptome, potrivit CNN.

jamie-lynn-sigler-9Jamie Lynn Sigler

Actriţa, cunoscută pentru rolul ei din serialul „The Sopranos”, a contractat boala Lyme în anul 2000. La început, artista a simţit furnicături în picioare, iar ulterior a paralizat. Medicii i-au făcut analize timp de cinci zile pentru a descoperi cauza, a relatat New Jersey Star-Ledger.

„A fost o experienţă care mi-a schimbat viaţa. Am realizat că pot să pierd totul într-o singură clipă”, a mărturisit Jamie Lynn Sigler ziarului. Actriţa şi-a revenit complet după ce au luat antibiotice.

13004421614Alec Baldwin

Presa a aflat puţine detalii despre boala actorului Alec Baldwin, dar el a declarat pentru New York Times că simptomele sale sunt cronice şi revin în fiecare an.

Daryl_Hall_240_384_s_c1_c_t_0_0Daryl Hall

Duo-ul Hall and Oates a fost nevoit să-şi anuleze concertele din 2005, când Daryl Hall a fost diagnosticat cu boala Lyme, a scris USA Today . Cântăreţul a avut o erupţie pe piele şi simptome asemănătoare gripei.

49106Parker Posey

Actriţa a fost diagnosticată cu boala Lyme, în 2009.

„Pentru a mă vindeca am îmbinat medicina convenţională (antibiotice) cu remedii homeopatice şi suplimente”, a spus ea într-o declaraţie. „Prima rundă de antibiotice nu a distrus toate bacteriile din corp, dar am luat decizia să întrerup tratamentul şi să apelez la medicina holistică. Cu ajutorul unui medic homeopat care m-a ghidat cu dieta şi mi-a dat suplimente naturale mi-am recăpătat vitalitatea”, povestit Parker Posey.

Remedii cu cimbru care pot concura cu cele mai puternice antibiotice

Cimbrul de cultură  (Thymus vulgaris) este un adevărat antibiotic natural. Spre deosebire de cimbrul de grădină (Satureja hortensis), cimbrul de cultură are un miros înţepător şi mai aspru, fiind folosit doar ca remediu de sănătate.

Cimbrul de cultură distruge bacterii și microorganisme patogene și întăreşte capacitatea organismului de a se autoapăra. Cum poți utiliza cimbrul ca remediu naturist? Iată câteva moduri de întrebuințare în cazul diverselor afecțiuni:

Infecţii renale şi urinare

Tinctura de cimbru distruge microorganismele care afectează rinichii şi vezica, stimulând activitatea renală.

 • Se iau 2-3 picături de ulei volatil de cimbru, în miere, de 2-3 ori pe zi, în cure de 5-10 zile.
 • În bolile renale cronice, se ia câte 1 linguriţă de cimbru de cultură, diluată în jumătate de pahar de apă, de 4 ori pe zi, în cure de 60-90 de zile.

Bronşită acută şi cronică, tuse convulsivă

Infuzia fierbinte de cimbru are efecte bronhodilatatoare, expectorante şi calmante rapide.

 • Ca remediu de urgenţă, se iau câteva inghitturi de infuzie fierbinte (1 linguriţă de plantă la 1 cană de apă).
 • Ca remediu de lungă durată, se ia câte 1 linguriţă rasă de pulbere din cimbru, de 3 ori pe zi, timp de 4 săptămâni.

Astm, pneumonie, infecţii respiratorii recidivante

Uleiul volatil de cimbru este un antibiotic şi bronhodilatator foarte bun, ca de altfel, un extraordinar adjuvant în tratamentul tuberculozei (administrat în acelaşi mod).

 • Se iau câte 2 picături de ulei volatil, dizolvate într-o linguriţă de miere, de 3 ori pe zi, în cure de 10-20 de zile.

Răceală, bronşită

Cimbrul de cultură combate rapid tusea, durerile în zona pieptului, catarul, febra sau starea de astenie.

 • Se ia câte 1 linguriţă de tinctură, de 4-6 ori pe zi, în cure de maximum 12 zile.

Laringită, faringită, amigdalită

 • Se iau câte 2-3 picături de ulei de cimbru, înghiţite cu puţină apă, de 3 ori pe zi. Extern, se face gargară cu infuzie de cimbru, de cel puţin 2 ori pe zi.

În cazul formei acute, tratamentul durează 5-7 zile, şi 12-21 de zile pentru forma cronică.

Adjuvant în hipertensiune arterială

În urma studiilor făcute de un grup de cercetători din fosta Uniune Sovietică, sub îndrumarea dr. Z.T. Kulieva, s-a ajuns la concluzia că administrarea cimbrului reduce semnificativ presiunea arterială.

 • Se ia câte 1 linguriţă de tinctură de cimbru, de 4 ori pe zi, în cure de 56 de zile.

Contraindicaţii

Cimbrul de cultură este contraindicat în cazurile de hipotensiune, colon iritabil, ulcer gastric şi gastrită hiperacidă, în sarcină şi alăptare.

Notă: informația prezentată în acest articol nu poate substitui recomandările medicului. Pentru un diagnostic și tratament corect, adresați-vă specialistului!

sursa

Ceaiul care ameliorează insomniile și anxietatea

Tot mai multe persoane se confruntă cu insomniile. Lipsa somnului poate declanșa diferite boli și dezechilibre în organism, motiv pentru care insomnia trebuie tratată cât mai repede, scrie doctorulzilei.ro.

Insomniile pot avea diferite cauze, de la probleme de sănătate la anxietate. În prezent, programul încărcat și grijile de zi cu zi sunt principalele cauze ale insomniilor.

Somnul este esențial pentru sănătate. În timpul odihnei, organismul se regenerează la nivel celular și pornește pregătește toate funcțiile organismului pentru o noua zi.

De asemenea, somnul este foarte important pentru sistemul imunitar. Fără odihnă, corpul este vulnerabil în fața bolilor și agenților patogeni.

Deși există o multitudine de produse farmaceutice pentru tratarea insomniilor, acestea sunt însoțite, adesea, de reacții adverse.

În acest caz, pentru rezultate optime, este indicat să încerci și câteva tratamente naturale, pe bază de ceaiuri și plante care au proprietăți calmante.

Ceaiul pentru insomnie recomandat de Ovidiu Bojor

Ovidiu Bojor, doctor farmacist şi membru al Academiei de Ştiinţe Medicale, recomandă ceaiul cu rădăcini uscate de valeriană. Specialistul susține că planta alungă insomniile fără a provoca efecte secundare neplăcute, precum multe alte medicamente găsite în comerț.

Valeriana, un aliat de nădejde

”Valeriana este un sedativ bând, vă ajută să adormiți ușor și nu are efecte secundare, precum barbituricele”,

spune profesorul Ovidiu Bojor.

Ale ceaiuri eficiente

Pe lângă un ceai de valeriană deja cunoscut în medicina alternativă, doctorul recomandă și ceaiul cu flori de tei și levănțică.

Lavanda este folosită în multe produse destinate relaxării, de la bețișoare parfumate, uleiuri esențiale până la sare de baie. Astfel, putem folosi pe lângă ceai și un ulei de lavandă pentru a scăpa de stres, anxietate și insomnii.

”Un ceai sedativ bun este şi cel în care aţi combinat flori şi frunze de păducel cu «talpa gâştii» ori cel în care amestecaţi flori de levănţică şi flori de tei“, adaugă profesorul Ovidiu Bojor.

Absorbante sau cupa menstruală? Ce recomandă medicul ginecolog Angela Stratulat

Absorbante, tampoane igienice, cupe menstruale – la ora actuală există o varietate largă de produse pentru igiena intimă în timpul menstruației. În timp ce tot mai multe femei optează pentru cupa menstruală, sunt persoane care încă nu s-au decis să folosească colectorul de forma unui mic păhărel care se introduce în vagin pentru a colecta lichidul menstrual. Totuși, care sunt cele mai sigure produse de igienă, conform specialiștilor?

Iată ce recomandă medicul ginecolog-oncolog Angela Stratulat.

”Eu recomand mereu absorbantele de unică folosință care se aruncă, pentru că este cel mai fiziologic mod de a te îngriji în perioada dată. Nu spun categoric că tampoanele sau cupa menstruală nu pot fi folosite, dar nu le recomand. În vagin este întuneric, umed, cald, deci e un loc numai bun de crescut bacterii. Este demonstrat că folosirea tampoanelor comportă un risc de dezvoltare a sindromului șocului toxic. Cupa este echivalentă tamponului”, a menționat medicul în cadrul emisiunii Fără Protocol.

Producătorii de cupe menstruale susțin că acestea pot fi ținute în vagin până la 8 ore.

”Nu ținem nimic în vagin mai mult de 4 ore. Chiar și tampoanele sterile administrate în secție de către doctor sunt schimbate de câteva ori, din patru în patru ore. La fel și absorbantele trebuie schimbate peste 4 ore, nu mai rar. În ceea ce privește cupa menstruală, la modul în care este prezentată, având o capacitate mai mare, la o plasare corectă și o alegere corectă a dimensiunii, poate sta 8-12 ore. Îmi pare un timp excesiv de lung și consider că implică un risc crescut de infecții”, a declarat ginecologul Angela Stratulat.

Despre avantajul ecologic al reutilizării cupei menstruale. ”Bineînțeles că trebuie să protejăm mediul, dar nu cu prețul sănătății proprii”, mai spune medicul.

,,Eu mereu spun: renunțați la un pet de apă, nu folosiți paiurile din plastic, prin alte metode, dar nu cu prețul sănătății proprii. Cupa menstruală, pur tehnic, îmi apar mai multe momente care pot cauza incomodități, cu toate că femeile care le folosesc sunt mulțumite. Trebuie să te înveți să o inserezi corect fără ca să lezezi colul uterin, apoi trebuie extrasă – asta înseamnă că faci manipulări vaginale de câteva ori pe zi – introduci degetele, iar mâinile trebuie spălate. Sângele trebuie aruncat, iar cupa trebuie spălată și sterilizată la fiecare folosire, adică trebuie fiartă. Mie îmi pare că noi ne complicăm. Până la urmă e alegerea femeii”, a subliniat specialista.

Prin urmare, medicul le recomandă femeilor să folosească absorbantele și să le schimbe o dată la patru ore.

Miracolele de Paști încep pe 5 aprilie!
Articolul anterior
Filip Kirkorov a aflat că mai are o fiică!
Articolul următor