Remedii împotriva arsurilor solare

Cu toții ne dorim să avem un bronz frumos pe timpul verii, iar expunerea la soare are și alte beneficii, cum ar fi: stimularea secreției de vitamina D, fixarea calciului și a fosforului în oase (ajută la combaterea rahitismului la copii și a osteomalaciei la adulți), ameliorarea durerilor articulare și întărirea sistemul imunitar.

separator

Cu toate acestea, expunerea prelungită poate duce la apariția unor leziuni la nivelul pielii – arsurile solare. Fie din neatenție – dormitul pe plajă, expunere la soare în timpul orelor de vârf, fie din dorința de a obține cât mai rapid un bronz închis, multe persoane ajung să se prezinte la medic cu arsuri solare dureroase, care uneori pot agrava o condiție patologică preexistentă sau predispun la cancer de piele.

bepanten

Factorii de risc în arsurile solare

În producerea arsurilor solare intervin o serie de factori de risc ce influențează semnificativ gravitatea acestor leziuni. Iată câțiva dintre aceștia:

– momentul expunerii (riscul este mai mare de a face o arsură solară, dacă expunerea se face între orele 10.00 și 16.00);

– timpul de expunere la soare, intensitatea razelor, sensibilitatea pielii;

– consumul de alcool înaintea expunerii (are efect deshidratant), afecțiuni ale pielii, zone iritate;

– altitudinea: cu cât crește înălțimea, cu atât scade gradul de filtrare a radiațiilor solare;

– perioada anului – riscul este mai crescut în lunile de vară, datorită poziției soarelui;

– persoanele blonde, pistruiate și cu pielea albă sunt cele mai predispuse arsurilor solare.

Pielea_are_propriul_ei_ceas_biologic1

Simptomele arsurilor solare

Soarele emite radiații ultraviolete al căror efect nociv asupra organismului este recunoscut de toți specialiștii. Expunerea solară fără mijloace de protecție adecvate poate duce la apariția unor leziuni, uneori destul de serioase, la nivelul pielii.

Simptomele arsurilor solare se manifestă prin dureri locale de intensitate moderată, căldură locală, o zona tegumentară intens roșiatică, senzație de mâncărime și usturime la nivelul ariei afectate. Dacă durerile sunt intense, zonele de piele au aceleași caracteristici de mai sus, însă după un timp apar bășicuțe (flictene), arsura are o gravitate mai mare (poate determina deshidratarea pacientului și favorizează suprainfecția). În această situație este recomandată prezentarea la medicul specialist.

În cazul în care simptomatologia se agravează: urinări dese, febră, frisoane, diaree, greață, vărsături, amețeli, este necesară vizita de urgență la spital.

Expunerea la soare mai poate determina, pe lângă arsuri, și alte afecțiuni: insolație, deshidratare și dureri de cap, probleme de vedere, leziuni ale retinei cauzate de lumina solară puternică, îmbătrânirea pielii (apariția unor pete mici, maronii pe mâini, spate, umeri, obraji), apariția prematură a ridurilor, crește riscul apariției cancerului de piele și transformarea malignă a unor alunițe deja existente.

Tratamentul arsurilor solare

În tratamentul arsurilor solare mai puțin grave se urmărește inițial scăderea intensității simptomelor. Sunt indicate:

– Aplicarea de comprese reci pe zonele afectate;

– Folosirea locală a unor creme sau loțiuni pe bază de dexpanthenol. Cel mai bine este să folosești creme special create pentru calmarea arsurilor, cum ar fi Bepanthen cremă, pe care trebuie neapărat să le ai cu sine.

– Hidratează-ți pielea! O piele arsă are nevoie de hidratare permanentă. Bepanthen cremă redă echilibrul pielii după expunerea excesivă la soare în 3 paşi: răcoreşte zona afectată, reface conţinutul de apă din ţesuturi, oferind hidratare pielii uscate şi iritate, suplimentează aportul de lipide (precum lanolina), reactivând funcţia de barieră a pielii.

– Imediat după ce ai plecat de la plajă, poți lua o aspirină sau ibuprofen. Aceste medicamente blocheză formarea substanțelor care provoacă înroșirea și inflamarea pielii.

– Unul dintre motivele pentru care îți simți pielea arzând este că a crescut fluxul sanguin de la nivelul pielii. Un duș răcoritor te va ajuta să te simți mai bine și va contracta vasele de sânge.

– Și, desigur, consumul adecvat de lichide, pentru a preveni deshidratarea;

Pot fi administrate și o serie de medicamente care au rolul de a reduce durerile și scădea temperatura: antiinflamatoare nesteroidiene (Ibuprofen, Ketoprofen, Aspirina), Algocalmin sau Piafen, spray-uri cu efect calmant care grăbesc vindecarea arsurilor.

IMG_0689

În cazul în care arsurile solare sunt severe (apar pustule) recomandările medicilor impun: evitarea agresării (spargerea lor), evitarea acoperirii cu articole de îmbrăcăminte, prezentarea cât mai rapidă la un serviciu de specialitate.

Prevenția arsurilor solare

Un bronz fără arsuri solare este sănătos și benefic pentru organism, tocmai de aceea trebuie să eviți afectarea pielii în timpul expunerii. Prevenirea arsurilor solare se poate face prin expunere rațională la soare, folosirea unor produse care să protejeze pielea de acțiunea nocivă a radiațiilor UV, evitarea cu desăvârșire a expunerii în cazul persoanelor cu piele sensibilă.

Alte măsuri care pot fi aplicate sunt:

– expunerea progresivă la soare (niciodată între orele 11-16);

– reaplicarea cremei protectoare după ieșirea din apă;

– evitarea băuturilor alcoolice;

– consumul de suc de morcovi înaintea expunerii (carotenul protejează pielea împotriva arsurilor);

– folosirea hainelor din materiale naturale (in, bumbac, mătase).

bayerCu cele mai bune gânduri, compania BAYER!

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

IA MANIA pe gustul tuturor (FOTO)
Articolul anterior
Rochia bandaj- ideală pentru orice femeie!
Articolul următor