În timpul sărbătorilor, cu toţii exagerăm în consumul de alimente grase, condimentate şi în cantităţi mai mari, ca de obicei. Acestea ne pot provoca indigestie, o stare de disconfort general şi ne pot strica următoarele zile de sărbătoare.
Meniul tradiţional de sărbători se bazează pe preparate din carne de porc (sarmale, afumături, friptură etc.), salate (de obicei de boeuf sau, dacă mai avem imaginaţie culinară, maioneza nu lipseşte din ele), dulciurile (cozonac, prăjituri din comerţ sau coapte acasă etc). Consumul acestora ne poate aduce necazuri: dureri abdominale, senzaţia de balonare, de preaplin, arsuri, dureri stomacale, greaţă. Pentru persoanele care au ţinut post, aceste simptome pot fi şi mai grave.
Dacă eşti responsabilă de masa de sărbătoare, e bine să foloseşti carnea de pui sau vită, preparată la cuptor sau fiartă, poţi alege şi reţetele cu peşte, iar salatele trebuie să fie nelipsite, de dorit fără maioneză.
- Cozonacul, prăjiturile şi biscuiţii, de preferat să le consumi dimineaţa sau până la prânz. Este interzis consumul lor, în combinaţie cu vinul.
- Aperitivele din carne de porc sunt indicate în porţii mici, doar la masa de prânz sau ca şi gustare simplă între mese.
- Pentru că nu există mâncare uşoară de sărbători, la cină, renunţă la pâine. Poţi mânca piftie, pentru că are multă zeamă şi vei avea mai repede senzaţia de saţietate. Salatele din legume ar fi o alegere potrivită, mai ales, din sfeclă roşie sau varză.
- Nu combina foarte multe alimente în aceeaşi zi şi la prânz, şi la cină, spre exemplu: piftie, sarmale, fripură de porc, salată de boeuf etc.
- Bea 2,5 l de lichide (ceai, apă plată, suc), evită carbogazoasele.
- Mănâncă încet şi mestecă bine.
- E bine să faci o pauză de cel puţin patru ore între mese.
Dacă ai deja simptomele unei indigestii, atunci fii atentă la informaţia ce urmează!
Ceaiurile te scapă de indigestie!
- Ceaiul de mentă ameliorează sau previne simptomele indigestiei. Este bun împotriva crampelor şi durerilor de stomac.
- Ceaiul verde este un remediu excelent împotriva constipaţiei.
- Ceaiul de ghimbir este recomandat în caz de greaţă şi balonare.
- Ceaiul de coada-şoricelului te poate scăpa de senzaţia de balonare şi preaplin.
- Seminţele de fenicul combat balonarea, crampele abdominale, indigestia şi spasmele de la nivelul tractului intestinal.
- Ceaiul de gălbenele reduce durerile de stomac, acţionează ca un pansament.
- Ceaiul de muşeţel calmează spasmele provocate de mâncarea grea, foarte bun pentru cei care au gastrită sau ulcer.
- Cărbunele medicinal este un bun absorbant, dezinfectant şi antidiareic.
Este bun vinul, în cazul indigestiei?
Masă de sărbătoare fără băuturi nu există! De aceea este bine să consumi un pahar de vin (de dorit alb) înainte de masă, ajută la procesul de digestie. Evită băuturile tari şi spumoase.
Dacă respecţi câteva reguli privitoare la alimentaţia de sărbători, poţi petrece fără a simţi durerile de stomac, după care ar fi bine să faci o dezintoxicare, care să te scape de kilogramele în plus.