Scapă de durerile de spate!

Spatele este alcătuit dintr-un sistem complex de oase, ligamente, articulaţii, muşchi şi nervi, iar durerile resimţite, pot fi cauzate de o problemă la nivelul oricărui element.

separator

Angela Micuşa,
specialist kinetoterapeut, categoria I

Cauzele durerilor de spate

sunt diverse şi depind de regiunea afectată: traumatisme, poziţii incorecte, surplusul de greutate sau din contra, scăderea rapidă în greutate (fără ajutorul exerciţiilor fizice); stresul; dereglările de ţinută: scoliozele, cifozele etc.; schimbările de vârstă: osteohondroza, osteoporoza; anomalii de dezvoltare a coloanei vertebrale: spina, bifida, anomalia chimerli etc. Inclusiv pot fi instabilităţile de coloană, îndeosebi din regiunea cervicală şi lombară, pentru că ele sunt expuse cel mai mult accidentărilor.

Durerile din regiunea cervicală

Dacă este afectată partea superioară a coloanei vertebrale, pot apărea dereglări circulatorii cu dureri de cap, ameţeli, zgomot în urechi, tensiunea arterială coborâtă sau ridicată; dereglări neurologice: amorţeală de mâini, senzaţia de nod în gât, înţepături în inimă, insomnie, irascibilitate, transpiraţii.

Durerile din regiunea toracică

Afecţiunea coloanei vertebrale din zona mijlocie poate da senzaţii de lipsă de aer, dureri în piept, dureri intercostale ce iradiază şi la nivelul sânilor. La acest nivel, pacientul nu poate îndrepta spatele sau nu se poate roti în dreapta sau stânga, respiraţia poate să fie superficială. Apar dureri în regiunea umerilor, scapulelor, mâinilor.

Durerile din regiunea lombosacrală

Cele mai mari dureri de spate sunt în zona lombară, deoarece presiunea mare, la care este expusă de fiecare dată, când stăm aşezaţi sau ridicăm ceva, poate duce la accidentări. Este adesea provocată de o mişcare bruscă sau greşită. De aici se reflectă durerea în abdomen, în organele urogenitale şi ajunge spre picioare.

Durerea în abdomen se asociază şi cu sindromul premenstrual

Înainte de ciclu, ovarele se măresc în volum şi se pregătesc de ovulaţie. Ele sunt în tandem cu partea anterioară abdominală, unde se află nervii pelvieni şi iradiază dureri în regiunea lombosacrală, inclusiv pot apărea dureri şi la membrele inferioare.

Sarcina şi durerile de spate

În timpul sarcinii aceeaşi nervi sunt supuşi presiunii, pentru că abdomenul se măreşte şi greutatea cade asupra regiunii inferioare a coloanei vertebrale. Femeia gravidă are dureri de spate mai vădite. Oasele, articulaţiile, ligamentele şi muşchii sunt expuşi unor extinderi şi pregătiri, datorită hormonilor feminini, ce răspund de sarcină şi naştere.

În timpul sarcinii trebuie să ţii cont de anumite reguli de întreţinere:

  • · să eviţi temperaturile prea fierbinţi sau reci;
  • · să eviţi eforturile fizice, psihice, traumatismele;
  • · trebuie să porţi încălţăminte cu toc şi comodă;
  • · să nu ridici greutăţi;
  • · cel mai indicat este să te pregăteşti pentru acest fenomen fiziologic din timp (aici mă refer la exerciţii fizice), care pot fi continuate şi în timpul sarcinii sub supravegherea unui specialist, pentru că se tonifică muşchiul uterului, abdomenului, perineali şi lombari.

Cum să scapi de durerile de spate

Există dureri acute şi cronice. Durerile acute durează până la câteva zile. Ele se tratează medicamentos cu analgezice, antiinflamatorii, miorelaxante. Poziţia corpului e de dorit să fie în repaos, adică culcat. Salteaua să dea coloanei vertebrale poziţia curburii normale – fiziologice. Sub regiunea lombară se aplică un rulou, iar picioarele se îndoaie în genunchi. În poziţia ridicată se recomandă un bandaj pentru susţinerea regiunii lombare, ca să micşoreze intensitatea durerilor.

În timpul somnului perna se plasează între umăr şi gât, dându-i un unghi de 90 grade.

În durerile cronice se recomandă tratamentul balneo-sanatorial: masajul, terapia manuală, exerciţiul fizic, tracţiile coloanei vertebrale, fizioterapia, aplicaţiile cu parafină, cu nămol, hidroterapia, acupunctura, apiterapia.

Atunci când simţim dureri este bine să găseşti poziţiile potrivite pentru evitarea lor.

Nu uita că, înainte de a începe un tratament trebuie să consulţi specialistul: reabitolog, neurolog, traumatolog, kinetoterapeut, vertebrolog.

Nu e bine să aştepţi mult timp ca să treacă durerea, ci să consulţi un medic specialist, care prin investigaţii poate depista cauza durerii şi să îţi recomande un tratament corespunzător, prin urmare nu lua  medicamente la întâmplare.

Mişcarea este viaţă şi sănătate. Fă sport în fiecare dimineaţă şi te vei simţi foarte bine pe parcursul întregii zile.

Text: Snejana Țugui


De ce nu este bine să îți reții strănutul. Consecințele pe care le poate avea asupra sănătății

Este mai bine să strănuți, respectând regulile de igienă, decât să îți reții strănutul. Să te abții să strănuți poate avea consecințe asupra sănătății, potrivit medicilor. Află, mai jos, care pot fi acestea!

Regulile de politețe nu permiteau cândva strănutul în public. Strănutul însă este modalitatea corpului de a elimina substanțele iritante precum germenii, polenul sau praful din nas și gât. Și poate fi destul de puternic, expulzând zeci de mii de picături din nas cu până la 100 de mile pe oră.

Acest lucru are un imens potențial de răspândire a bolilor, și te poate face să te simți inconfortabil dacă strănuți, dar acesta nu este singurul risc. Iată care sunt efectele secundare negative, iar unele dintre ele ar putea fi chiar grave.

Închiderea căilor respiratorii în timpul unui strănut poate pune de până la 20 de ori mai multă presiune asupra căilor respiratorii în comparație cu pur și simplu eliberarea strănutului, conform unei recenzii din mai 2019 din ‌American Journal of Rhinology & Allergy‌.

Iată care sunt motivele pentru care oprirea strănutului ar putea fi o idee nepotrivită și ce ar trebui să faci în schimb.

Provoacă durere în piept

Reținerea forței strănutului poate duce la o senzație de presiune inconfortabilă în piept. Mai exact, „Puneți presiune asupra diafragmei, mușchiul din piept care ne ajută să respirăm”, explică dr. Jason Abramowitz, otolaringolog la  Allergy Associates din Oradell, New Jersey. De asemenea, acesta spune că „s-ar putea să simți și presiune în piept, în coaste”, continuă medicul.

S-ar putea să îți rupă timpanul

Timpanele sparte sunt un efect real, deși puțin probabil și posibil al reținerii strănutului. Medicul explică în felul următor:

„Nasul și urechile noastre sunt conectate prin trompele lui Eustachie”, spune dr. Abramowitz. „Dacă ții un strănut, ar exista o presiune crescută în nas, care va fi direcționată către ureche prin trompele lui Eustachio, ceea ce ar putea duce la traumatisme la nivelul timpanului”, continuă medicul.

Ar putea duce la o infecție a urechii

Strănuți pentru că ești răcit? Potrivit Clinicii Cleveland, este posibil ca mucusul plin de virusuri sau bacterii să circule din nas, prin trompele lui Eustache și în urechi. Acest lucru ar putea pregăti scena pentru o infecție a urechii medii.

Poate sparge un vas de sânge

Strănutul exercită o presiune mare, iar încercarea de a reține acest lucru ar putea provoca ruperea unui capilar în ochi, nas sau timpan.

„S-ar putea să vedeți o pată roșie pe globul ocular sau chiar să aveți o mică sângerare nazală”, avertizează  dr. Abramowitz.

Alte probleme mai grave

Există rapoarte publicate despre strănutul forțat care poate să provoace anevrisme sau dilatări ale unor vase de sânge din creier.

Crizele violente de strănut au fost, de asemenea, legate de fracturi de laringe sau gât, conform unui raport de caz din septembrie-octombrie 2021 în ‌American Journal of Otolaryngology‌. Totuși, dr. Abramowitz spune că ambele probleme sunt foarte, ‌foarte‌ improbabile.

De ce este mai bine să strănuți?

Pentru a împiedica strănutul să se transforme într-un eveniment necontrolat și nociv, se recomandă să îți acoperi gura și nasul cu un șervețel. După aceea, aruncă șervețelele și spală-te bine pe mâini cu apă și săpun, sau folosește dezinfectant pentru mâini.

Dacă un șervețel nu este la îndemână, următorul cel mai bun lucru pe care îl poți face este să strănuți cu nasul și gura în pliul cotului (și să te îndepărtezi de ceilalți în timp ce faci asta, dacă este posibil).

Și dacă trebuie neapărat să-ți ții strănutul, nu face asta ținându-te de nări! „Acest lucru va duce la o presiune mai mare în nas și va crește disconfortul”, spune dr. Abramowitz.

HERNIA DE DISC: cauze, simptome și tratament

Hernia de disc este una dintre afecțiunile comune asociate coloanei vertebrale. Pentru a afla cauzele și factorii de risc, dar și metodele de tratament ale herniilor de disc, am apelat la medicul neurochirurg Adrian Danu.

Aproape o treime din bărbații din întreaga lume au virusul HPV. Cum se transmite infecția și care sunt riscurile

Aproape o treime din bărbații din întreaga lume au virusul HPV. Le Monde demonstrează „că prevalența HPV este mare la bărbații peste 15 ani”. Bărbații activi sexual, indiferent de vârsta lor, constituie un rezervor important de infecție genitală cu HPV.

Un nou studiu publicat în revista The Lancet Global Health arată că unul din cinci bărbați este un purtător a unei forme de virus papiloma care poate să provoace cancer.

Cercetătorii responsabili de studiu au realizat o meta-analiză care a vizat „determinarea prevalenței infecției genitale cu HPV în populația generală masculină”, pe 5.685 publicații științifice publicate în perioada 1 ianuarie 1995 – 1 iunie 2022. Sunt țări în lume precum Australia care vaccinează și bărbații și mai au un pic și elimină chiar existența virusului.

Papiloma se transmite pe cale sexuală și infectează epiderma și mucoasele.

Papilomavirusul este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală din lume și poate provoca cancer de col uterin, dar este și cauza unei proporții mari de cancere de anus și orofaringe la cele două sexe.

Există peste 200 de tipuri de HPV și 14 dintre acestea sunt considerate de risc înalt. La bărbați induc verucile genitale, iar la femei cancerul de col uterin. 80% dintre persoane ajung să se infecteze, la un moment dat, în cursul vieții, fie prin contact direct la nivelul pielii sau mucoaselor, fie prin contact sexual.

La nivel mondial, Australia are cel mai bun program de prevenire a cancerului de col uterin din lume. În 2007, Australia a devenit prima țară care a lansat un program național de vaccinare împotriva HPV, care la ora actuală este considerat cel mai de succes în lume în prevenirea cancerului de col uterin.

În 2013, în programul de vaccinare HPV au fost incluși și băieții. Este importantă integrarea bărbaților în strategiile globale de prevenire a HPV pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea asociată cu HPV la bărbați și, în cele din urmă, pentru a elimina cancerul de col uterin și alte boli legate de HPV.

Rwanda este pe cale să devină prima țară din Africa și, posibil, din lume, care să elimine cancerul de col uterin. India, la sfârșitul anului 2022 a lansat primul vaccin propriu împotriva virusului papiloma uman.

Unele țări, precum Australia și Canada, aproape au eliminat boala.

sursa

Învață să faci cea mai stilată împletitură
Articolul anterior
Negociază inteligent cu iubitul, ca să obţii ce-ți doreşti!
Articolul următor