Secretele legumelor verzi. De ce e bine să consumi broccoli?

Broccoli este o sursă bogată de vitamine C, B, A, E, K și minerale potasiu, calciu, fosfor, magneziu. Conține și multe oligoelemente, minerale care, deși reprezintă mai puțin de 0,1% din greutatea organismului, joacă un rol esențial în buna funcționare a acestuia: fier, zinc, mangan, cupru, nichel, fluor, cobalt, iod, seleniu.

separator
De aceea, broccoli şi-a câştigat reputaţia de cea mai sănătoasă legume. Denumirea acestei legume provine de la cuvântul italian “brocco” care înseamnă creangă sau mugur.

Broccoli

1. Protejează împotriva cancerului
Studii recente efectuate pe celule tumorale din cancerul de sân au arătat că sulforafanul prezent în broccoli oprește înmulțirea celulelor canceroase intervenind în stoparea diviziunii celulare. Sulforapanul este un compus care stimulează și enzimele de detoxifiere din ficat, ajutând la curățarea mai rapidă a substanțelor cancerigene din organism.

2. Reduce colesterolul
Broccoli oferă organismului o cantitate impresionantă de fibre alimentare, care facilitează digestia şi sprijină reducerea colesterolului „rău” şi a trigliceridelor.

3. Detoxifică organismul
Leguma conţine nutrienţi preţioşi precum luteină, zeaxantină, isoantocianidine, iar acestea contribuie la eliminarea toxinelor, care pot cauza inflamaţie cronică şi cancer.

4. Ţine alergiile sub control şi întăreşte sistemul imunitar
Kaempferolul, un flavonoid esenţial din broccoli, are efect pozitiv asupra alergiilor şi întăreşte răspunsul imunitar al organismului.

5. Menţine ochii sănătoşi
Având în compoziţie betacaroten şi luteină, protejează împotriva degenerării maculare.

6. Previne deficienţa de vitamina D
Deoarece înglobează o cantitate impresionantă de vitamina K (150gr de broccoli oferă 100% din necesarul zilnic de vitamina K) care ajută organismul să asimileze şi să utilizeze vitamina D.

7.Tine greutatea sub control
Explicația e simplă, 100 g de broccoli conține doar 25 kcal

8. Reglează tensiunea arterială
Potasiul şi magneziul din legumă menţin tensiunea arterială în limite normale.

9.Remediu impotriva stresului
Consumul regular de brocoli este o armă excelentă împotriva stresului.

Ce au pus la cale Dianna Rotaru și Valentina Naforniță!
Articolul anterior
Minus 11 kilograme. Află cum a slăbit Cristina Croitoru!
Articolul următor
Alte articole interesante