Semnal de alarmă: aluniţele!

Aluniţele, cunoscute în termeni dermatologici ca nevi nevocelulari, sunt formațiuni benigne de culoare maro sau neagră ce apar pe piele.

separator

Ele se pot localiza oriunde pe piele, izolate sau grupate. Majoritatea nevilor apar în copilărie şi ating numărul maxim în adolescenţă, rareori fiind prezenți de la naștere.

Un adult poate avea în mod normal 10-30 de aluniţe. Acestea îşi pot modifica aspectul în timp, uneori răspund la modificările hormonale, de exemplu cele din timpul sarcinii, adolescenţei sau menopauzei.


Dr. Ina Trestian,
Medic dermatovenerolog

Unii pot dispărea cu timpul sau se elimină, fără ca persoana să îşi dea seama. În anumite condiții, alunițele se pot transforma punând în pericol viața pacienților. Pentru a preveni riscurile aduse de orice aluniță se recomandă să fii atentă la felul în care aceasta evoluează.

Fii atentă la modificările aluniţelor existente

Cercetează săptămânal toate zonele tegumentare pentru a fi surprinse eventualele modificări. Auto-examinarea trebuie realizată pe tot parcursul anului, nu numai în sezonul estival. Similar, se recomandă folosirea mijloacelor de fotoprotecţie în cazul expunerii la soare, indiferent de anotimp.

În prima fază, examinarea poate fi realizată chiar de către pacient după regula

ABCDE

.

• A – asimetria

– dacă aluniță este asimetrica şi o jumătate din nev nu se suprapune cu cealaltă jumătate;

• B – bordura

– dacă marginile nevului sunt neregulate, întrerupte, neclare;

• C – culoare

– dacă alunița prezintă la examinare culori diferite: nuanțe de maro, zone de culoare neagră sau roșie, porțiuni albe, lipsite de pigment;

• D – diametru

– când diametrul este mai mare de 6mm;

• E – elevație

– când o porțiune din alunița este elevată, supradenivelată în raport cu pielea din jur.

Cum faci auto-examinarea pielii

–  Cu ajutorul unei oglinzi priveşte fiecare zonă a corpului;

–  Verifică cu atenție zonele axiale;

–  Examinează antebrațele după îndoirea brațelor la nivelul coatelor și apoi a palmelor, inclusiv între degete;

–  Examinează picioarele atât în faţă, cât şi în spate, apoi tălpile, inclusiv între degete;

–  Fii atentă la zonele fesiere şi interfesiere;

–  Examinează zona genitală;

–  Urmează examinarea feţei, a cefei, gâtului şi a scalpului.

Când trebuie să te alarmezi?

În cazul în care pe piele este prezentă o leziune/pată neobişnuită sau formațiunile cutanate prezintă modificări de: dimensiune, culoare, textură sau o aluniță ce sângerează, supurează, prezintă senzația de prurit (mâncărime) sau este dureroasă – consultă de urgenţă medicul dermatolog.

Medicul specialist va inspecta aluniţa, va preleva o biopsie şi va exciza cu totul porțiunea afectata, printr-o operație chirurgicală. Vor fi efectuate analize speciale de laborator şi se va stabili dacă alunița este benignă sau malignă. Dacă a fost efectuată doar biopsia şi se constată că rezultatul este canceros, operația de extirpare va fi făcută imediat, pentru evitarea răspândirii celulelor maligne în țesutul înconjurător. Această operațiune se poate face atât prin tăiere şi apoi sutură, fie prin înlăturare cu ajutorul electrocauterului, radiocauterului sau laserului.

Dacă ai aluniţe într-o zonă a corpului care vine în contact frecvent cu o îmbrăcăminte prea strânsa sau accesoriu (curea de ceas, curea de pantaloni, marginea sutienului, etc.) se recomandă îndepărtarea preventivă a aluniței.

Nu extirpa aluniţele care nu prezintă niciun pericol

Unele persoane vor să-şi scoată alunițele pentru că le deranjează din punct de vedere estetic, în special cele care sunt poziționate pe faţă sau au dimensiuni prea mari ori nu sunt uniforme. Totuși, chiar dacă se fac cercetările de rigoare şi se constată că nevul este inofensiv, doctorii nu recomanda deteriorarea acestuia. Cel mai bine este sa se acționeze cat mai puțin sau chiar deloc asupra acestor formațiuni.

Cum previi malignizarea aluniţelor?

Cea mai eficientă metodă de prevenire a malignizării alunițelor constă în expunerea precaută la soare şi limitarea expunerii prelungite la razele solare. Nu te păcăli, spunând că te vei arde numai dacă faci băi de soare, activități precum călătoria cu mașina cu ferestrele deschise sau practicarea unor sporturi în aer liber, sunt de asemenea o modalitate de expunere la soare. De aceea este bine să foloseşti protecție solară pe toată perioada anului. Radiațiile ultraviolete provenite (care produc arsuri cutanate) sunt mai intense la mijlocul zilei în perioada de caniculă, la altitudini ridicate (de exemplu în vacanţele la ski).

Sfaturi utile pentru a te proteja de soare:

– stai la umbră când soarele este foarte puternic (între 11.00 şi 15.00);

– evită expunerea la soare a nou-născuților şi copiilor mici;

– poartă haine largi, pălării cu boruri largi şi ochelari de soare;

-foloseşte o crema fotoprotectoare cu factor mare de protecție (minim SPF 15, de dorit SPF 50+), aplic-o regulat, mai ales după baie;

– evită folosirea solarului sau a lămpilor cu ultraviolete.

Text: Snejana Ţugui

Întreabă doctor@unica.md

Adresează o întrebare specialistului nostru, vei primi răspuns în cel mai scurt timp.

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Sutienul push-up te face mai optimistă!
Articolul anterior
Mamă a 4 copii! Arăta de 45 de ani, deşi avea doar 33!
Articolul următor