Semne că ai colesterolul mărit. Care sunt cauzele și ce analize sunt recomandate?

Colesterolul este important pentru formarea membranelor celulelor, sinteza vitaminei D și a anumitor tipuri de hormoni. Ficatul este organul care sintetizează această substanță lipidică din grăsimile asimilate din alimente. Pentru că este o lipidă, colesterolul nu se dizolvă în apă, așa că nu poate să circule prin sânge fără ajutor. Lipoproteinele sunt cele care ajută la transportarea colesterolului prin sistemul sanguin și tocmai tipul acestora determină dacă în organism predomină colesterolul ,,bun” sau ,,rău”.

separator
Depunerea-de-colesterol-pe-artere-600x409Există două tipuri de lipoproteine: cele care au o densitate mică, cunoscute sub numele de colesterol rău (LDL, VLDL), și lipoproteinele cu o densitate mare, colesterolul ,,bun” (HDL). Lipoproteinele care au o densitate scăzută se depun cu ușurință pe vasele de sânge, ducând la dezvoltarea a numeroase probleme de sănătate, inclusiv boala ischemică a cordului (angina pectorală, infarctul de miocard).Colesterol-rău-LDL-Colesterol-bun-HDL

Care sunt simptomele colesterolului mărit?

Problema este că, de fapt, colesterolul mărit nu are simptome. În majoritatea cazurilor, acesta doar provoacă boli grave, iar accidentele grave nu apar decât atunci când colesterolul ridicat duce la formarea unor blocaje în artere, scăderea circulației sângelui ducând la complicații.

Un test de sânge este singura modalitate prin care îți poți da seama că ai colesterolul mărit!

Dacă ai peste 240 de miligrame/decilitru, atunci ai colesterolul mare (LDL), conform healthline.com. Testul pentru colesterol trebuie efectuat o dată la 4-6 ani. Atunci când există un istoric în familie, acest test se face mult mai des.

Uneori, colesterolul mărit, în special cel ereditar, poate duce la apariția unor pete sau mici umflături galbene sub piele, deobicei în zona din jurul ochilor, acestea fiind numite și xantelasme. Alteori, punctele mici galbene, dispuse pe partea superioară a feței, sub pleoapa inferioară lateral, pot indica prezența unor tulburări metabolice sau endocrine în organism.azxAtunci când boala este avansată, pot apărea dureri în piept sau alte simptome specifice bolilor arterelor coronare, care nu irigă suficient miocardul. Durerile sunt localizate la nivelul sternului și pot iradia în umărul stâng, clavicula stângă, în gât, mandibulă sau în zona superioară a abdomenului.

Durerile în piept mai pot fi însoțite și de stări de amețeală, oboseală cronică și probleme de respirație. De asemenea, complicațiile provocate de această afecțiune mai duce și la amorțirea extremităților, a membrelor inferioare în timpul mersului, mâini și picioare reci, dureri de cap.

colesterol 123-1

Cauzele colesterolului mărit

Predispoziția ereditară poate determina ficatul tău poate să producă mai mult colesterol (LDL) decât este necesar, conducând la creșterea constantă a nivelului de colesterol în sânge.

Totuși, mai frecvent, creșterea nivelului de colesterol ,,rău” este cauzată de factori precum lipsa activitătii fizice, obezitatea și dieta nesănătoasă!

Dieta nesănătoasă

Grăsimile saturate care se găsesc în produse animale și grăsimile trans, așa cum se numesc cele care se regăsesc în produsele de patiserie, cresc riscul de hipercolesterolemie.

Obezitatea

Dacă ai mai multe kilograme decât cele recomandate, atunci riscul de a avea un colesterol mărit este mult mai crescut.

Circumferința taliei

Riscul de a dezvolta hipercolesterolemie este mult mai mare dacă ai mai mult de 102 cm în talie ca bărbat și 89 de centimetri ca femeie. Măsoară-ți circumferința taliei și vezi dacă este cazul să te apuci de slăbit!

Sedentarismul

Exercițiile fizice cresc nivelul de colesterol bun în sânge (acesta protejează vasele de sânge) și scade nivelul colesterolului ,,rău”. Dacă ți-ai găsit valori înalte ale colesterolului în sânge este cazul să te apuci să faci mai multă mișcare, acasă, în parc ori la sală.

Diabetul zaharat

Nivelul de zahăr ridicat din sânge contribuie la producția mai mare de colesterol rău, scăzând nivelul de colesterol bun. Diabetul afectează structura vaselor de sânge, iar grăsimile se acumulează mult mai rapid în interiorul acestora.

Diagnosticarea colesterolului mărit

dislipidemieDe obicei, colesterolul mărit este diagnosticat printr-un test de sânge clasic. Analiza lipoproteinelor este cel mai indicat tip de test, deoarece datorită acestuia poți vede care este nivelul de LDL, VLDL, HDL, nivelul total de colesterol, dar și nivelul de trigliceride. Aflarea exactă a cantităților de lipoproteine îi va oferi indicații prețioase medicului asupra tratamentului de care ai nevoie.

Așadar, deși simptomele pot fi greu de detectat, este bine să acorzi atenție oricărei modificări a stării tale de sănătate. Testele pentru colesterol nu trebuie ignorate în acest sens, deoarece te pot scuti de complicațiile ce pot apărea din cauza bolii.

Pentru a reduce nivelul crescut de colesterol, medicul îți va indica în primul rând să schimbi regimul alimentar, să adopți o dietă sănătoasă și să faci mai multă mișcare și activitate fizică, deoarece aceste măsuri sunt esențiale pentru curățarea sângelui de grăsimi.

sursa

VIDEO Un dans cum n-a văzut Parisul! Africanii dansează pe ritmurile muzicii populare moldoveneşti
Articolul anterior
Ce pantofi să porți în funcție de modelul rochiei
Articolul următor
Alte articole interesante