Femeile consideră că în viata lor exista trei momente principale din punct de vedere hormonal: prima menstruație, nașterea și menopauza. Adevărul este că între aceste trei etape principale, mai sunt și câteva intermediare, plasate între perioada fertilă și perimenopauză.
Perimenopauza apare mult mai devreme decât femeile își pot da seama: în jurul vârstei de 35 de ani. Glandele primesc treptat semnalul să producă cât mai puțini hormoni, până când ovulația încetează pentru totdeauna. Este un fel de pubertate inversată.
Cum îți dai seama că experimentezi perimonopauza?
Primul semn că ai intrat la perimenopauză este apariția ciclurilor neregulate. Producția hormonală scade, așa că ovulația nu se va mai produce regulat. Femeile se așteaptă ca ciclurile lor menstruale să fie regulate până la instalarea menopauzei, însă acesta este un proces lung și lent care poate începe de la 30 de ani.
Alte semne ale perimenopauzei sunt:
– extenuare fizică
– lipsa somnului
– anxietate
– lipsa libidoului
– acnee
– acumulare de kilograme
Totuși, aceste semne nu înseamnă neapărat instalarea perimenopauzei, ci semne ale îmbătrânirii premature.
Dacă începi să faci câteva modificari ale stilului de viață, imediat ce observi aceste semne, poți ține sub control situația.
Iată ce modificări poți face pentru a preveni îmbătrânirea prematură, dar care te ajută să încetinești procesul perimenopauzei.
1. Mănâncă mai multe proteine și grăsimi sănătoase
Proteinele și grăsimile sunt foarte importante în alimentație și contribuie la producția de hormoni. Sunt recomandate o porție de proteine de origine animală și două porții de origine vegetală pe zi. Acestea pot fi: carne de pui slabă, pește gras, linte, semințe de floarea soarelui, mazăre, semințe de cânepă, ulei de cocos.
2. Urmează-ți ciclul menstrual
Specialiștii recomandă să echilibrezi balanța estrogen-progesteron în conformitate cu ciclul menstrual:
• În faza foliculară (înainte de ovulație, după ciclul menstrual): anghinare, broccoli, morcovi, pătrunjel, mazăre verde, fasole verde, zucchini.
• În faza ovulației: sparanghel, varza de Bruxelles, sfeclă, andive, ceapă verde, spanac.
• În faza luteală (înainte de ciclu): conopidă, kale, ridichi, ceapă, păstârnac, dovleac, cartofi dulci.
• În faza menstruală (in timpul ciclului): sfecla, kale, alge marine brune, ciuperci.
3. Vitamine B6 și D3
Suplimentele alimentare care conțin vitaminele B6 și D3, contribuie la sporirea producției de progesteron și echilibrarea balanței estrogen-progesteron.
4. Crește nivelul de zinc
Zincul joacă un rol foarte important în stimularea producției de testosteron, un hormoni care întârzie procesul perimenopauzei.
Sursa: mindbodygreen.com