Sfaturi dietetice pentru a lupta cu artrita

Artritele sunt afecţiuni manifestate prin procese inflamatoare la nivelul articulaţiilor. Artritele pot avea evoluţie acută sau cronică, pot interesa o singură articulaţie sau mai multe articulaţii. Acestea pot fi însoţite de proces degenerativ la nivelul articulaţiei, pot duce la acumulare de lichid în spaţiul articular, în funcţie de factorul ce a cauzat artrita.

separator

artrita_reumatoida

O articulaţie inflamată este dureroasă şi poate include local semne de tumefacţie (umflătura articulaţiei), creşterea temperaturii locale la nivelul articulaţiei, înroşirea tegumentelor din jurul articulaţiei, limitarea funcţiei articulare, a mişcărilor.

Artritele pot apărea din diferite cauze, cum ar fi leziunile traumatice, anomaliile metabolice (guta, pseudoguta), factorii ereditari în osteoartroze, infecții bacteriene și virale, boli cronice de sistem autoimune (poliartrita reumatoidă; lupus eritematos sistemic ş.a.). Oricare ar fi cauza artritei, apariţia procesului inflamator la nivelul articulaţiilor necesită neapărat consultaţia unui medic specialist, care va recomanda un set de analize complexe, va stabili geneza artritei şi va institui un program de tratament adecvat. Pe lângă toate celelalte măsuri curative, Asociaţia Arthritis Research UK împărtășeşte câteva sfaturi utile, menite să combată inflamaţia şi să menţină articulaţiile sănătoase:

Greutatea normală a corpului – echivalentă cu articulaţii sănătoase!

Astfel, cea mai importantă legătura dintre dietă şi artrită este greutatea corpului, spun experţii. Excesul în greutate pune o povară suplimentară asupra articulațiilor, de cinci-şase ori mai mare decât greutatea corpului, mai ales asupra articulaţiilor spatelui, genunchilor, şoldurilor, gleznelor! Normalizarea greutăţii corporale face o diferenţă mare în caz de artrită. Medicii au stabilit că normalizarea greutăţii corpului reduce cantitatea de medicamente cu efect antiinflamator luate pentru dureri la nivelul articulaţiilor.

32

O dietă sănătoasă protejează articulaţiile de inflamaţie

Un regim alimentar sănătos apără articulaţiile de inflamaţie şi susţine totodată sănătatea inimii, afectată uneori de complicaţiile artritei. Singura modalitate sănătoasă de a scădea în greutate este schimbarea modului de alimentaţie şi practicarea exerciţiilor fizice care să te ajute să slăbeşti.

Grăsimile saturate în meniu sunt proinflamatoare!

Dacă suferi de exces în greutate este nevoie să reduci grăsimile în meniu, întrucât grăsimile au de două ori mai multe calorii decât aceeași cantitate de amidon sau proteine. Cu fiecare 30g de grăsimi mai puţin, poţi reduce zilnic 270 de calorii. În plus, grăsimile saturate de origine animală sunt factori proinflamatori în artrite.

Mănâncă mai multe fructe şi legume

Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a cel puțin cinci porții de fructe și legume în fiecare zi, pentru un aport adecvat de nutrienţi şi risc scăzut de boli. Este sugerat că antioxidanţii din fructe şi legume combat inflamaţia la nivelul articulaţiilor. Legumele şi fructele colorate, inclusiv legumele verzi, sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale ce susţin sănătatea articulaţiilor.

Practică regulat exerciţii fizice

Exerciţiile fizice ard cel mai bine caloriile, înlătură excesul de grăsime ce întreţine procesul inflamator în articulaţii, cresc supleţea articulaţiilor, previn instalarea procesului degenerativ.

Calciul scade riscul de osteoporoză

Deficitul de calciu creşte riscul de osteoporoză, mai ales în perioada menopauzei. De asemenea, artrita este factor de risc pentru apariţia osteoporozei. Surse bune de calciu sunt produsele lactate – laptele, caşcavalul, iaurtul, sardinele, seminţele de susan.

Acizii graşi Omega-3 au proprietăţi antiinflamatoare

Acizii graşi Omega-3 ajută la combaterea procesului inflamator în articulaţii. Un studiu susţine că aceştia uşurează evoluţia artritei reumatoide și artritei psoriatice, scad numărul articulațiilor dureroase și scurtează rigiditatea lor. Acizii graşi Omega-3 se găsesc în ulei de rapiță, pește gras, nuci, seminţe de in. Pentru a creşte aportul de acizi grași Omega-3, Arthritis Research UK recomandă consumul de peşte gras, anșoa somon, sardine, păstrăv, macrou, hering, cel puțin de două ori pe săptămână.

Un studiu efectuat la University of East Anglia (UEA), a găsit că broccoli ar avea compuşi cu efect antiinflamator în artrite. Chiar dacă nu este determinat cât broccoli ar trebui să consumi pentru a reduce semnele de artrită, cercetarea dată este un domeniu de interes potenţial pentru viitor.

Ce să faci dimineața pentru scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială, deseori, nu dă semne de avertizare, însă, dacă este lăsată necontrolată, poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv arterele, inima, creierul, rinichii, ochii și multe altele. Din fericire, există schimbări în stilul de viață pe care le poți face: „Încercarea acestor schimbări dimineața – când presiunea începe să crească, chiar înainte de a te trezi – este un moment deosebit de bun pentru a începe”, spune John Higgins, MD, cardiolog sportiv la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston.

Dimineața este, de asemenea, momentul în care evenimentele cardiace cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord sunt mai probabil să se întâmple, adaugă dr. Higgins. Uneori, aceste probleme cardiace pot fi cauzate, parțial, de o tensiune arterială crescută dimineața.

Iată cele mai bune obiceiuri de dimineață pentru a scădea tensiunea arterială, indiferent dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială sau vrei doar să menții inima sănătoasă.

Mai puțină cofeină

Ceașca ta de cafea de dimineață ar putea duce la niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale, mai ales dacă bei mai multe căni pe zi.

Acest lucru se datorează faptului că cofeina este un stimulent, care poate adăuga un stimulent în pasul tău, dar poate, de asemenea, să crească tensiunea arterială.

Deși motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru este dezbătut, unii experți cred că se datorează faptului că poate bloca un hormon care ajută la lărgirea arterelor. Alții cred că se datorează faptului că poate determina glandele suprarenale să elibereze mai multă adrenalină, potrivit Clinicii Mayo.

„Două până la patru căni de cafea (aproximativ 200 până la 300 de miligrame de cofeină) vor crește de obicei tensiunea arterială cu aproximativ 8 mm Hg sistolică (adică, numărul de sus) și 6 mm Hg diastolică (adică, numărul de jos),” spune Dr. Higgins.

Veștile bune? Acest vârf nu durează de obicei mult. „Se stinge în aproximativ patru ore”, spune dr. Higgins.

Totuși, pentru a mneține tensiunea arterială stabilă de dimineață, începe ziua cu o ceașcă de cafea decofeinizată, spune el. Și dacă încă ți-e poftă de cofeină, așteaptă până dimineața târziu și bea o singură ceașcă.

Dacă ai antecedente de probleme cu inima sau hipertensiune arterială, discută cu medicul pentru a afla cât de multă cofeină poți consuma pe zi.

Mic dejun echilibrat

Ai obiceiul de a sari peste micul dejun? Lipsa acestei mese poate avea, de fapt, un efect major asupra tensiunii arteriale.

Săritul peste micul dejun este asociat cu hipertensiunea la adulți, conform unei meta-analize din martie 2022 din ‌International Journal of Hypertension‌‌.‌.

Și nu doar când mănânci, ci ‌și ce‌ mănânci este la fel de important. De exemplu, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi cu nuci și fructe este un mic dejun grozav, echilibrat, care promovează o tensiune arterială mai bună din mai multe motive, spune dr. Higgins.

În primul rând, nucile sunt bogate în omega-3 sau grăsimi sănătoase. Doar o ceașcă de nuci (cum ar fi nucile, migdalele sau alunele) pe zi este legată de o reducere a tensiunii arteriale sistolice de până la 8 mm Hg, adaugă dr. Higgins. În plus, fructe precum kiwi, banana și portocale au fost asociate cu o tensiune arterială scăzută, spune el.

În plus, fructele și nucile sunt de obicei părți importante ale dietei DASH și ale dietei mediteraneene, ambele fiind bogate în alimente pe bază de plante și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale în mod semnificativ, conform unei lucrări din august 2020 din „‌Kardiologia Polska”‌‌.

Fără zahar

De la gogoși la produse de patiserie și cereale, alimentele preferate pentru micul dejun pot fi, din păcate, umplute cu zaharuri adăugate. Și prea mult zahăr poate afecta tensiunea arterială.

„Mâncarea cu zahăr, în special sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză, poate afecta căile din organism legate de hormonul aldosteron și peptida endotelină, care ajută ambele la reglarea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

În plus, „nivelurile ridicate de zahăr din sânge sunt asociate cu ateroscleroza (acumularea de plăci în arterele tale), ceea ce va duce la artere mai rigide și, în cele din urmă, la creșterea tensiunii arteriale”, spune dr. Higgins.

Pentru a preveni acest lucru, limitează cantitatea de zahăr adăugat pe care o consume și o bei în fiecare zi. Fii deosebit de atent când mănânci lucruri precum batoanele pentru micul dejun, iaurturi și cerealele, care au adesea îndulcitori adăugati. Pentru referință, orice aliment cu o valoare zilnică (DV) de 20% (sau mai mare) esteconsiderat un aliment bogat în zahăr, conform studiului Harvard T.H. realizat de Şcoala de Sănătate Publică Chan.

Zaharurile naturale din fructe și legume ‌nu‌ cresc tensiunea arterială, conform Dr. Higgins. Așa că poți consuma aceste alimente hrănitoare.

Exerciții în mod regulat

În timp ce un antrenament intens vă va face inima să bată și vă va crește temporar valorile tensiunii arteriale, exercițiile fizice dimineața sunt o modalitate excelentă de a susține o tensiune arterială sănătoasă în general.

Două ore și jumătate de exerciții aerobice de intensitate moderată (sau 75 de minute de exerciții aerobice de mare intensitate) și/sau antrenament de forță timp de 90 până la 150 de minute în fiecare săptămână pot scădea tensiunea arterială cu până la 5 mm Hg, spune dr. Higgins.

Meditează dimineața

A face corpul să se relaxeze, mai ales la începutul zilei,  poate avea un efect pozitiv asupra nivelului tensiunii arteriale. Acest lucru se poate realiza printr-o practică de meditație, potrivit Harvard Health Publishing.

De fapt, oamenii cu hipertensiune arterială ușoară care practică meditația bazată pe mindfulness s-a dovedit că și-au scăzut tensiunea arterială sistolică și diastolică în studii, potrivit University of Maryland Medical System.

Unul dintre motivele pentru care meditația funcționează în acest caz? Corpul tău este determinat să producă mai mult oxid nitric, care ajută la lărgirea vaselor de sânge, scăzând astfel tensiunea arterială, potrivit Harvard Health Publishing.

Poți folosi tehnici de meditație și respirație pentru a scădea tensiunea arterială în orice moment al zilei, dar meditația de dimineață poate fi deosebit de utilă pentru a-ți începe ziua cu un sentiment de calm, conform Dr. Higgins.

Dacă ești începător, stai  în liniște timp de cinci minute dimineața. Poți încerca să faci asta timp de 20 de minute, dar dacă nu ai timp, cinci minute vor fi suficiente.

Iată câțiva pași pentru o meditație bazată pe mindfulness, pentru a promova răspunsul de relaxare al corpului tău, conform Harvard Health Publishing:

Stai într-un loc liniștit, cu ochii închiși.

Relaxează-ți mușchii și repetă în tăcere un cuvânt, o frază, un sunet sau o scurtă rugăciune la alegerea ta, iar și iar.

Când gândurile rătăcite interferează (cum vor ele), lasă-le să vină și să plece și să revină la cuvântul, fraza sau sunetul care-ți ghidează meditația.

Sursa: Living Strong; clicksanatate.ro

Cancerul poate fi detectat după miros, ne spun medicii

Mirosul corpului poate fi un indicator folositor în depistarea anumitor tipuri de boli. Chiar și cancerul poat fi detectat după miros, spune un medic, și asta deoarece unele maladii determină organismul să producă substanțe specifice.

separator

Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat cum pot fi recunoscute bolile periculoase, precum cancerul, diabetul și bolile renale, după miros. Transpirația care miroase neobișnuit vorbește despre procesele distructive din organism, spune medicul.

De exemplu, în bolile oncologice, corpul emană un miros specific de ,,carne alterată”. În plus, temperatura corpului crește și apare transpirația accentuată ca mecanism de termoreglare.

Specialistul a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.

Medicul a mai menționat că, în caz de diabet, o persoană miroase a ,,mere putrezite și a acetonă”. Când insulina este insuficientă, glucoza nu intră în celule. Prin urmare, începe procesul de producere a energiei din grăsimi. Astfel se formează corpuri cetonice, care sunt transformate în acetonă.

Medicul a adăugat că în boli de ficat și rinichi – transpirația pacientului capătă miros de amoniac.



Medic: Cum putem reduce riscul de cancer colorectal

În ultimele decenii în țara noastră se atestă o creştere lentă, dar continuă a morbidităţii prin cancer colorectal. Anual, la nivel mondial, se inregistreaza peste 1,2 milioane de cazuri noi de cancer colorectal. Pentru conştientizarea riscului acestui tip de cancer, un medic, specialist în chirurgie coloproctologică, atrage atenţia asupra unor lucruri pe care orice adult ar trebui să le ştie.

1. Ce factori pot crește riscul de a dezvolta cancer colorectal?

Factorii principali de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal includ sedentarismul, supraponderalitatea, fumatul, dieta săracă în fibre, consumul de alcool, consumul excesiv de carne roșie, precum și consumul insuficient de fructe și legume, împreună cu predispoziția genetică, afirmă medicul austriac Alexis Freitas, consultant chirurg al Consiliului european de chirurgie/coloproctologie.

2. În cazul acestui timp de afecțiune, care sunt cele mai frecvente simptome?

Simptomele cancerului colorectal pot fi confundate cu simptomele altor afecțiuni, însă principalele indicii ale acestui tip de cancer sunt sângele în scaun și durerea abdominală, în special în stadiile avansate. Persoanele care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la un control medical, deoarece durerile abdominale pot ascunde probleme grave de sănătate.

3. Când este cel mai des identificat acest tip de cancer?

Stadiul în care este depistat acest tip de cancer diferă de la țară la țară. În țările unde există un program de screening și pacienții vin regulat la investigații de prevenție, cum este colonoscopia, cancerul colorectal este depistat în stadii incipiente.

4. Ce analize sunt necesare pentru diagnosticare?

Principalele analize pe care le recomandăm sunt colonoscopia, CT/RMN (dacă colonoscopia nu este posibilă), teste histopatologice, teste de sânge și de scaun.

5. Cum putem reduce risul dezvoltării cancerului colorectal?

Ca să putem reduce riscul dezvoltării acestui cancer, trebuie să mergem la controlul anual, iar dacă am trecut de vârsta de 50 de ani recomandăm să fie făcut colonoscopia, la fiecare 5 ani sau în funcție de factorii de risc pe care îi avem.

6. Ce tratamente sunt recomandate pentru aceasă afecțiune?

Tratamentele recomandate acestui tip de cancer sunt: polipectomia endoscopică în primele stadii; chirurgia (chirurgie laparoscopică cu incideță unică, chirurgie laparoscopică, chirurgie convențională); radioterapia și chimioterapia. Acestea sunt cele reomandate în funcție de cât de avansată este boala.

sursa

Poți divorța fără a determina custodia minorului?
Articolul anterior
Tutorial! Cum să-ți faci o coadă retro, în stilul lui Brigitte Bardot
Articolul următor