Slăbeşte mâncând căpşuni!

Căpşunile sunt fructele afrodisiace care te ademenesc. Dincolo de aroma şi de gustul unic, căpşunile conţin substanţe care tonifică şi remineralizează organismul, prevenind îmbătrânirea precoce şi chiar cancerul.

separator

Aceste fructe  sunt de mare ajutor persoanelor care vor să slăbească

Căpşunile conţine cel mai bogat complex de vitamine şi minerale, precum B2, B5, B6, C, E si K, fier, sodiu, calciu, potasiu, siliciu şi în cantităţi mai mici – magneziu, fosfor, sulf, iod, brom şi acid salicilic.

Beneficiile acestor fructe – minune

 • Pe lângă minerale şi vitamine, căpşunile sunt foarte bogate în antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi din organismul tău.
 • Ele sunt, de asemenea şi un luptător redutabil împotriva atacurilor cerebrale, infarcturilor şi bolii Alzheimer. Mâncând pe zi o porţie de căpşuni (aproximativ 200 de grame), organismul tău va avea un beneficiu de 210 mg de potasiu, un mineral care diminuează riscul de atac de cord sau de atac cerebral.
 • Aceste fructe unice conţin de asemenea şi acid folic – un ingredient esenţial în producerea celulelor roşii din sânge.
 • Datorită vitaminei K, căpşunile au o acţiune benefică asupra ficatului, ajutând la insuficienţa hepatică şi disfuncţiile biliare.
 • Dacă te lupţi cu afecţiuni renale, ateroscleroza, varicele, intoxicaţiile alcoolice sau cu tutunul, atunci  se recomandă să mănânci cât mai multe căpşuni.
 • Acest fruct favorizează eliminarea acidului uric, fiind un ajutor preţios în tratarea reumatismului şi gutei.

Cură de slăbire cu căpşuni

Căpşunile sunt fructele ce nu conţin grăsimi saturate, colesterol şi sodium, sunt dulci într-un mod natural şi nu au multe calorii. Adăugându-le în alimentaţie, vei da startul unei diete echilibrate şi mai ales sănătoase.

Pentru a slăbi aproximativ unu- două kilograme într-o săptămână, dar şi  pentru a  te  bucura de savoarea căpşunilor, îţi propunem următoarea cură de slăbire, pe care a ţinut- o Victoria Beckham:

 1. La micul dejun serveşte o salată de căpşuni şi o cană de ceai sau cafea fără zahăr.
 2. Până în prânz bea un suc de căpşuni.
 3. La prânz savurează un piure de căpşuni.
 4. La gustarea de după amiază – câteva căpşuni tăiate felii şi ornamentate cu frunze de mentă.
 5. Seara la cină mănâncă o salată de căpşuni şi un pahar de ceai neîndulcit.
 6. Trebuie să ştii că această dietă nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet.

Nutriţionisul Galina Tomaş recomandă această cură de slăbire să fie ţinută doar o dată pe săptămână.

Sfaturi de frumuseţe

Aromate şi parfumate, căpşunile mai fac minuni şi în domeniul frumuseţii. Dacă ai câteva căpşuni în frigider, foloseşte- le pentru un “desert” al tenului sau al părului.

Şi dacă părul tău este expus la soare, pentru a nu pierde din strălucirea şi farmecul lui, îţi propunem următoarea procedură:

1. Ai nevoie de 6-8 căpşuni şi o lingură de maioneză;
2. Într-un bol de plastic, zdrobeşte căpşunile;
3. Amestecă-le apoi cu maioneză;
4. Aplică această măscă pe părul umed, după spălare;
5. Acoperă părul cu o folie şi apoi cu un prosop cald;
6. După 10 minute, clăteşte părul şi bucură-te de un complex de vitamine dăruite rădăcinelor tale.

Şi dacă totuşi vorbim de frumuseţe, trebuie să ştii că aceste fructe delicioase sunt şi  nişte exfolianţi naturali pentru dantură. Datorită acidului malic pe care îl conţin, căpşunile te pot ajuta să ai o dantură albă şi îngrijită.

Poţi face un piure de căpşuni sau doar să le freci pe dinţi, tăiate pe jumătate. Lasă-le să acţioneze pe dinţi timp de 1-2 minute şi apoi clăteşte cu apă caldă. De asemenea fibrele din căpşuni se comportă ca un curăţător natural, prin eliminarea bacteriilor de pe dinţi.

Profită de darurile naturii şi bucură-te din plin de aceste fructe “salvatoare”, atât ale frumuseţii, cât şi ale organismului tău.

Medic: ,,Medicamentele care scad febra, scad și producția de anticorpi și prelungesc durata de boală”

Febra este un simptom neplăcut pe care ne dorim să îl combatem în orice episod de răceală sau viroză. Totuși, medicii ne sfătuiesc să nu apelăm la medicamente antitermice decât în anumite cazuri, și asta deoarece febra stimulează imunitatea și producerea de anticorpi, având rol de vindecare.

Adulții suportă mai greu febra decât cei mici.

În cele mai frecvente cazuri, adulții vor lua antipiretice în cazul febrei de peste 39 de grade, mai cu seamă din cauza inconfortului pe care aceasta o creează.

Însă, atenție!

Nu lua medicamente în primele 6 ore de febră, atunci când se formează mulți anticorpi.

Pacienţii cu febră de peste 38,5 grade Celsius ar trebui să îşi administreze medicamente antipiretice după circa şase ore de la creşterea temperaturii corporale, conform unui studiu efectuat recent de oameni de ştiinţă din China.

Febra stimulează imunitatea și producerea de anticorpi

Potrivit cercetătorilor, febra ar ajuta la stimularea mecanismelor imunitare ale corpului în lupta cu infecţiile cauzate de agenţi patogeni.

Proteina Hsp90 din celulele imunitare poate fi stimulată când temperatura corporală depăşeşte 38,5 grade Celsius. Aceasta se va lega ulterior la membrana celulară şi se va asocia cu integrina alfa4 pentru a accelera accesul celulelor imunitare la locul infecţiei în vederea eliminării agentului patogen, se arată în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Immunity.

Febra favorizează vindecarea

Febra este un efect al infecţiilor, virale sau microbiene, fenomen de apărare a organismului care favorizează vindecarea. Astfel, nu trebuie combătută atât timp cât nu atinge valori mai mari de 38,5 grade Celsius”, avertizează Rodica Nanu, medic pediatru.

Graţie capacităţii naturale de termoreglare a organismului, febra nu va creşte până la niveluri periculoase. Foarte rar, temperatura trece de 41 de grade în cazul infecţiilor virale. Când febra trece însă de 42 de grade Celsius, există risc de convulsii, în special la copii.

Însă, convulsiile apar doar când temperatura creşte brusc, nu din cauza febrei prelungite, şi nu durează mai mult de cinci minute. “În cazul în care febra trece de 42 de grade, atunci este pericol de convulsii care pot afecta creierul”, adaugă medicul pediatru Rodica Nanu.

În cazul copiilor foarte mici, la care reglarea temperaturii corpului e mai deficitară, este bine ca în caz de febră să se ceară sfatul pediatrului.

„Deși mulți pacienți se îngrijorează că febra în sine poate fi periculoasă, creșterile tranzitorii ușoare sau medii ale temperaturii până la 38-39 de grade Celsius, cauzate de majoritatea infecțiilor acute, sunt bine tolerate de adulții sănătoși,“, afirmă doctorul Rareș Simu.

Medicamentele care scad febra, scad și producția de anticorpi

“Priveşte şi nu trata, în primă fază”, este regula de bază în ceea ce priveşte febra, dar şi cea mai puţin respectată. Dezavantajele medicaţiei depăşesc avantajele. Medicamentele sunt menite să ofere doar mai mult confort.

În cazul în care febra trece de valoarea de 38,5 grade Celsius, este recomandat doar paracetamol, fără depăşirea celor 4 doze specificate în prospect.

Sfat: în caz de disconfort, administrează doze mici de antipiretice, înjumătățite, astfel încât să menții febra ușor ridicată și să ajuți organismul să lupte cu infecția.

,,Dacă febra continuă să crească și cauzează disconfort, se recomandă alternarea paracetamolului cu ibupropfen, sirop sau supozitoare, la un interval de 3-4 ore conform dozei recomandate pe ambalaj”, a completat pediatrul Rodica Nanu.

Vestea proastă este că suprimarea febrei cu medicamente înseamnă un timp de vindecare a infecţiei mai lung. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că aceste medicamente suprimă, odată cu febra, şi producţia de anticorpi.

în general, se consideră că febra trebuie tratată la valori mai mari de 38,5-39 de grade Celsius, mai ales în cazul copilului mic, sub 3 ani. De asemenea, este indicat să se trateze febra în cazul pacienților cu risc crescut, inclusiv la adulții cu insuficiență cardiacă sau pulmonară.

sursa

Virusul sincițial respirator: simptome și posibile complicații

Virusul sincițial respirator (RSV) este o cauză majoră a bolilor respiratorii, în special la copii. În acest sezon, se constată o creștere a numărului de îmbolnăviri în majoritatea țărilor. Ce este virusul respirator sincițial (RSV)?

5 idei despre ce NU este febra la copii și adulți | Mamaplus

Virusul sincițial respirator (RSV) este o cauză majoră a bolilor respiratorii la copii. Este un virus frecvent al tractului respirator care provoacă simptome asemănătoare răcelii comune. Majoritatea adulților se vindecă în 1-2 săptămâni, dar VRS poate fi sever în special la bebeluși și vărstnici.

Semnele și simptomele infecției cu virus sincițial respirator apar în mod obișnuit după 4-6 zile de la expunerea la virus.

Care sunt semnele și simptomele virusului respirator sincițial (RSV)?

Infecția cu virus sincițial respirator debutează cu simptome de tract respirator superior precum: strănut, rinoree, nas înfundat, dureri de cap, febră, dureri de mușchi. Apoi, manifestările clinice evoluează rapid, în 1-2 zile, către tuse și afectare pulmonară.

Sugarii și copiii mici pot prezenta: febră, absentă sau 37,5-38 grade C (de obicei nu foarte mare), dureri în deglutiţie, durere faringiană, tuse, respirație rapidă (tahipnee), învinețire a pielii (cianoză), respirație șuierătoare (wheezing), raluri (zgomote pulmonare supraadăugate zgomotelor normale, care se pot auzi cu stetoscopul), lipsa poftei de mâncare, deshidratare.

Simptomatologia RSV la bebeluşi evoluează pe parcursul a 3-5 zile, putând ajunge și până 7-10 zile, iar intensitatea este mai severă decât a unei răceli obișnuite.

RSV poate provoca de asemenea inflamații severe cum sunt bronșiolita (inflamarea căilor aeriene inferioare) și pneumonia (infecția pulmonară). RSV este cea mai frecventa cauză de bronșiolită și pneumonie la copiii sub 1 an.

La adulți și copiii mai mari de 3 ani, VSR determină semne și simptome ușoare asemănătoare răcelii: nas înfundat sau rinoree, tuse, subfebrilitate, dureri în gât, dureri de cap, stare generală proastă.

Complicații

Copiii pot dezvolta forme grave, pulmonare, de infecție cu virus sincițial respirator. O parte din copii pot avea la prima infecție cu virusul sincițial respirator, simptome de bronșiolită sau pneumonie. Infecțiile auriculare ușoare (otite), reprezintă o altă complicație.

Majoritatea infecțiilor cu virus sincițial respirator nu sunt amenințătoare de viață. Totuși, este necesar consultul medical pentru copii, bătrâni sau persoane cu risc crescut care prezintă orice semn sau simptom de infecție. De asemeni, se recomandă solicitarea de ajutor medical imediat dacă copilul prezintă dificultăți de respirație, febra mare sau cianoza (colorație albăstruie a pielii și mucoaselor, care apare din cauza unei cantități inadecvate de oxigen în sânge).

Cazuri în creștere de infecții cu rotavirus în țara noastră. Care sunt simptomele

Medicii susțin că numărul bolnavilor este mult mai mare decât în anii precedenți, iar secțiile de boli infecțioase și de pediatrie sunt supraaglomerate.

În secția de copii a Spitalului Raional Comrat, numărul pacienților cu infecție cu rotavirus este în creștere, notează Gagauzinfo.md, conform www.realitatea.md.

Rotavirusul este un virus contagios, care determină gastroenterite infecțioase, în special la sugari și copii mici. Simptomele includ diareea severă apoasă, voma, febra, durerea abdominală, lipsa poftei de mâncare. Potrivit șefei spitalului, Nina Răilean, infecția se activizează anual, odată cu sosirea perioadei reci a anului. Totuși, în acest an, amploarea ei este mult mai mare.

„Secția de boli infecțioase și pediatria sunt supraaglomerate. Sunt înscriși copii de diferite vârste și în număr mai mare decât înainte. Infecția cu rotavirus este de obicei asociată cu răceala comună. Probabil că oamenii încă economisesc bani și nu includ încălzirea. Probabil, acesta este unul dintre motivele creșterii drastice a numărului de cazuri”, spune Nina Railean.

La moment, în secția de pediatrie a spitalului regional din Comrat sunt 31 de copii, iar în secția de boli a aceleiași insituții sunt spitalizați 27 de pacienți, majoritatea fiind copii.

În Republica Moldova vaccinarea împotriva Rotavirusului este obligatorie. Serul se administrează la vârsta de două luni, iar a doua doză – la patru luni. La nivel global, infecția cu rotavirusul duce la decesul a circa 500 000 de copii cu vârsta de până la cinci ani.

Rotavirusul este cea mai fecventa cauza de diaree severa la nou-nascuti si la copiii sub 2 ani. Se impune spitalizarea in cazurile de deshidratare severa, aceasta fiind o cauza frecventa de deces.

Cum se transmite infecția?

Virusul are un mecanism de transmitere fecal-oral (igiena necorespunzătoare a mâinilor, consum de alimente sau apă contaminate).

Cum putem preveni infecția cu rotavirus?

Masurile de igienă personală (spălarea frecventă a mâinilor) și păstrarea alimentelor în condiții corespunzătoare înainte de a fi consumate reduc transmiterea infectiei. Alăptarea are rol în prevenție și în ameliorarea simptomelor în caz de infectie.

Vaccinarea este este recunoscută ca principală măsură de control și de profilaxie primară pentru prevenirea bolii.

Vaccinurile antirotavirus conțin tulpini atenuate care nu pot cauza boala, însă generează un răspuns imun ce conferă protecție. Acestea se administrează pe cale orală, în doze multiple, doar în primul an de viață al copilului.

Cum se tratează infecția cu rotavirus?

Tratamentul în infecția cu rotavirus este în general simptomatic și are că scop principal reducerea pierderilor de lichide prin administrarea de fluide și săruri de rehidratare orală, controlul febrei prin administrarea de antitermice, administrarea de antiemetice pentru stoparea vărsăturilor și utilizarea antidiareicelor pentru reducerea scaunelor apoase. În funcție de gradul de deshidratare, copiii care au o formă ușoară sau medie de deshidratare pot primi lichide și săruri de rehidratare pe cale orală la domiciliu, însă copiii care prezintă forme severe de deshidratare vor necesită rehidratare pe cale intravenoasă sub observație medicală.

Antibioticele nu sunt indicate, ele neaducând vreun beneficiu în infecția cu rotavirus.

La adulți infecția cu rotavirus este cel mai frecvent asimptomatică.

Cum alegem încălţămintea potrivită?
Articolul anterior
Află care este cea mai bună soluţie pentru răul de călătorie
Articolul următor