Știai că temperatura corpului se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, dar când fumezi… sau când minți?

Corpul înregistrează modificări ale temperaturii pe tot parcursul zilei. Aceasta atinge cele mai mici valori în timpul dimineții între orele 4-6 și cele mai mari valori între orele 18-20. Temperatura normală a corpului uman este de 37 de grade Celsius. Totuși, la fel de normală este și temperatura de 36.1 grade Celsius înregistrată dimineața sau cea de 37.2, înregistrată seara.

separator

1

Temperatura corpului crește în timpul fumatului

Temperatura la vârful țigării este de 95°C. Inhalând fumul fierbinte, temperatura pulmonară crește. Atunci când plămânii sunt supraîncălziți, își pierd capacitatea de a efectua una dintre funcțiile sale – să răcească corpul. Ca rezultat, temperatura corpului crește. După ce ai fumat, temperatura corpului revine la normal timp 20 de minute.

Mințiți, se înroșește nasul

Desigur nasul nu va crește ca la Pinocchio, atunci când minți, dar cercetatorii spanioli au confirmat că la minciunoși crește temperatura nasului și în jurul ochilor.

Inima rece protejă creierul

Medicii de la Johns Hopkins Bayview Medical Center au dezvoltat în organism tehnica de scădere a temperaturii timp de 4 ore pentru a preveni deteriorarea gravă a altor organe după un infarct.

Ardeiul iute încălzește

Ardeiul iute nu numai că dă gust alimentelor, dar crește și temperatura corpului în timpul digestiei. Cercetatorii de la Universitatea Purdue au testat reacțiile organismului după consumul de ardei iute, pentru a vedea dacă acesta contribuie la scăderea în greutate. Ei au observat că ardeiul iute reduce pofta de mâncare și accelerează arderea de grăsimi. În timpul acestui proces, creșțte și temperatura corpului.

Bărbații și femeile au temperatura corpului diferită

Temperatura normală a corpului la fetițe se formează până la vârsta 13-14 ani. La băieți – până la vârsta de 18-20 de ani. După 25 de ani, diferențele de temperatură dintre femei și bărbați sunt evidente: bărbații au o temperatură mai scăzută cu 0,5 °C decât la femei. Temperatura se schimbă în dependență de modificările nivelului de hormoni. De aceea, la femei temperatura variază în funcție de faza ciclului menstrual. La bărbați temperatura testiculelor este cu 1,5 °C mai joasă decât restul corpului. Temperatura părților corpului mai variază și în funcție de organele care depun efort la un moment dat. Dacă temperatura de afară este joasă, corpul trece pe modul de economisire a energiei. Astfel, protejează organele vitale, cum ar fi plămânii, creierul, inima, sângele circulă mai mult la aceste organe decât la mâini și picioare. La femei se întâmplă mai repede acest proces decât la bărbați, de aceea femeile au mai des extremitățile reci.

Odată cu înaintarea în vârstă temperatura scade

Cercetătorii din Turcia au constatat că odată cu înaintarea în vârstă temperatura corpului scade, iar la persoanele de peste 80 de ani a fost înregistrată chiar și o temperatură a corpului normală de 34,1 °C.

Dormi într-un loc răcoros

Temperatura corpului afectează calitatea somnului. Oamenii de știință de la Institutul Olandez pentru Neuroscience, din Amsterdam, au constatat că oamenii dorm mai bine atunci când pielea se răcește. Iar pentru cei care au insomnii, încercați să dormiți într-o încăpere cu o temperatură mai redusă.

Temperatura corpului indică momentul morții

Atunci când o persoană moare, temperatura corpului scade cu 1,5 grade pe parcursul unei ore după deces.

Fiebra nu este întotdeauna un lucru rău

Apariția fiebrei este reacția sistemului imunitar, atunci când organismul luptă împotriva infecțiilor. În multe cazuri, cu cât este mai mare temperatura, cu atât mai mult corpul face eforturi pentru a depăși boala. Dacă fiebra nu scade timp de 3 zile sau temperatura corpului ajunge până la 40 °C, adresează-te urgent la medic.

Motivul pentru care părul albește odată cu înaintarea în vârstă. Ce au descoperit oamenii de știință

Oamenii de știință au descoperit motivul pentru care părul devine gri odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce ar putea ajuta la dezvoltarea unui tratament care sa modifice celulele pentru a inversa sau opri procesul, scrie New York Post.

Un nou studiu a examinat îndeaproape celulele stem melanocite cunoscute pentru controlul culorii părului. Acestea s-ar putea bloca pe măsura ce părul îmbătrânește și își pierde capacitatea de a se maturiza și de a menține culoarea părului.

Odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce părul devine gri, celule stem melanocitare sau McSCs tind să încetinească rămânând prinse în ceea ce este cunoscut sub numele de bulbul foliculului de păr, ceea ce înseamnă că nu au șansa de a finaliza scopul pentru care au fost create.

Oamenii de știință, conduși de cercetători de la Școala de Medicină Grossman a Universității din New York, au sugerat că, dacă descoperirile lor se adeveresc în cazul oamenilor, ar putea deschide o potențială cale de a inversa sau de a preveni apariția părului cărunt.

„[Acest lucru] contribuie la înțelegerea noastră cu privire la modul în care celulele stem melanocitelor funcționează pentru a colora părul. Noile mecanisme descoperite oferă posibilitatea ca aceeași poziționare fixă ​​a celulelor stem melanocitelor să existe la om. Dacă da, prezintă o cale potențială pentru inversarea sau prevenirea albirii părului la oameni, ajutând celulele blocate să se miște din nou între compartimentele foliculilor de păr în curs de dezvoltare”, a precizat coordonatorul studiului, Qi Sun, un bursier postdoctoral la NYU Langone Health.

În timpul studiului, s-a observat că șoarecii de laborator care aveau părul „îmbătrânit fizic” prin smulgere și recreștere forțată au o concentrație cu 15% mai mare de McSC blocate în acea umflătură a foliculului înainte ca firele de păr să fie smulse.

În iurma intervenției, procentul firelor de păr care nu mai aveau abilități de generare a pigmentului a crescut la aproape 50%.

Cercetătorii au descoperit că McSC-urile trec din starea lor cea mai primitivă de celule stem la următorul stadiu de maturizare, în funcție de locația lor.

Mayumi Ito, cercetător principal al studiului, a declarat: „Pierderea funcției cameleonice a celulelor stem melanocitare ar putea fi responsabilă pentru încărunțirea și pierderea culorii părului”.

sursa

O femeie de 36 de ani, diagnosticată cu o formă severă de pancreatită acută, salvată de medicii moldoveni

Medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au luptat timp de trei luni și au salvat viața unei paciente, diagnosticată cu o formă severă de pancreatită acută.

Medici moldoveni și ucraineni au efectuat o operație în premieră la  Chișinău | IPN

Femeia de 36 de ani a fost internată la începutul lunii ianuarie și până recent s-a aflat în secția Terapie Intensivă. În perioada în care a fost spitalizată pacienta a suportat zece intervenții chirurgicale și a beneficiat de nouă ședințe de hemodiafiltrare veno-venoasă continuă – procedură care reduce sindromul de răspuns inflamator sistemic și astfel disfuncția organelor.

Potrivit medicilor, pancreatita acută cu evoluție severă reprezintă o provocare a medicinei contemporane, cu letalitate sporită, în cazul pacientei fiind mai mare de 90%.

Personalul medical care a reușit să salveze viața pacientei în stare critică:

  • echipa de Terapie Intensivă – Serghei Șandru, șeful Catedrei Anesteziologie și Reanimatologie Nr.1 „Valeriu Ghereg”, Sergiu Cobîlețchi, șeful Departamentului Anestezie și Terapie Intensivă, Diana Boleac, șefa Secției Neuroterapie Intensivă;
  • medicii ATI – Olga Gherasim, Natalia Ștefanțov, Ina Voleac, Natalia Cernei, Ivan Cîvîrjic, Nicolae Ignat, Olga Glinschi, Aneta Ermicioi, Victoria Moghîldea, Irina Mihailenco;
  • asistenții ATI – Svetlana Casian, Alexandru Ceban, Qiureshi Muhammad, Antonela Cosciug, Cristina Bejenari, Alexandr Bejenari, Ludmila Gromova, Iuliana Mocanu, Luminița Efros, Veronica Pavelescu, Elena Tinciurina, Cristina Verdeș, Iulian Zaiț, Irina Șalari;
  • echipa chirurgicală – Ion Gagauz, șeful secției Traume Asociate, Oleg Coltuc, medic chirurg, Andrei Vascan, medic rezident chirurg.

„Medicii mi-au spus că dacă mă adresam la timp pentru un control profilactic consecințele pe care le-am suportat puteau fi evitate. Doar după ce treci prin asemenea momente înțelegi că sănătatea este mai presus de toate, iar medicii sunt eroi adevărați. Mulțumesc personalului medical din secția Traume Asociate și secția Terapie Intensivă – datorită profesionalismului și efortului enorm depus astăzi pot să-mi strâng copiii în brațe”, menționează pacienta.

Potrivit Ministerului Sănătății, femeia a beneficiat gratuit de toate serviciile medicale necesare datorită poliței de asigurare, costul acestora fiind de peste un milion de lei.

Primul semn de cancer pe care mulți îl ignoră. Fii atent la asta când urinezi

Cancerele sunt mai puțin cunoscute. Piatra la rinichi doare, calculul urinar trimite pacientul la medic și pacientul cu scapă nediagnosticat, dar în cazul cancerelor pacienții se prezintă mai târziu, nu dau atenție semnelor de alarmă.

Întrebat care ar fi principalul semn de alarmă care ar trebui să trimită pacientul la medic, medicul Adrian Dijmărescu a spus că: „principalul semn de alarmă în patologia malignă, fie că e parenchimatoasă, fie că e urotelială este hematuria, adică sângele în urină”.

„Atunci când un pacient, fie femeie sau bărbat, prezintă acest simptom el trebuie să meargă neapărat la medicul urolog, iar medicul trebuie să examineze acest pacient imagistic, pentru că hematuria poate să apară de la o banală infecție urinară sau un mic calcul, însă poate fi și rezultatul unor tumori uroteliate sau unor tumori de tip carcinom renal avansate”, a declarat Adrian Dijmărescu pentru DC Medical.

Cum îți dai seama dacă ai hematurie. La ce trebuie să fii atent

Poate fi înfricoșător să vezi sânge în urină, însă în multe dintre cazuri, cauza este inofensivă. Dar sângele în urină poate fi, de asemenea, un semn al unei boli grave.

Tratamentul pentru hematurie depinde de cauză.

Sângele din urină poate avea un aspect roz, roșu sau de culoarea închisă. Celulele roșii din sânge determină schimbarea culorii urinei. Este nevoie doar de o cantitate mică de sânge pentru ca urina să devină roșie.

Sângerarea adesea nu este dureroasă, dar dacă în urină trec cheaguri de sânge, asta poate durea.

„În principal, acesta este semnul care îi trimite rapid pe toți pacienții la medic. Faptul că urina se colorează roșu, roșu aprins”, a completat medicul.

Mergeți la medic ori de câte ori urina pare că ar putea avea sânge în ea.

Urina roșie nu este întotdeauna cauzată de celulele roșii din sânge. Unele medicamente pot face ca urina să devină roșie. De asemenea, anumite alimente pot face ca urina să devină roșie, inclusiv sfecla și rubarba.

Poate fi greu de spus dacă o schimbare a culorii urinei este cauzată de sânge. De aceea, este întotdeauna cel mai bine să vă faceți un control.

Dr. Adrian Dijmărescu este medic primar Radiologie-imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică și ultrasonografie generală, doctor în științe medicale și cadru universitar la UMF „Carol Davila” București.

Dr. Dijmărescu are un interes deosebit pentru imagistica hepato-bilio-pancreatică, imagistica oncologică digestivă, imagistica transplantului și imagistica oncologică urologică complexă. Este coautor al unor capitole în cărți de specialitate, prim autor și coautor al mai multor articole științifice publicate în reviste indexate internațional și a urmat mai multe cursuri de formare și perfecționare, atât în țară, cât și în străinătate, în țări precum: Franța, Italia și Grecia.

Amante celebre care au distrus căsnicii
Articolul anterior
Un bărbat din Iaşi a murit după ce a fost atacat de sute de albine, pe un câmp
Articolul următor