Surse alimentare de proteine în dieta pacienţilor cu hepatita C

 Respectarea unei diete sănătoase şi echilibrate este esenţială pentru persoanele ce suferă de afecţiuni ale ficatului. Pe lângă faptul că trebuie să consume fructe și legume bogate în vitamine şi să reducă în alimentaţie consumul de grăsimi saturate, alimente procesate, produse chimice și zahăr, majorităţii persoanelor cu hepatită C  nu trebuie să le lipsească din dietă alimentele bogate în proteine.

separator

129860-129441

Virusul hepatitei C lansează în mod continuu atacuri asupra celulelor ficatului, de aceea consumul de proteine, în calitate de material de reconstrucţie pentru ţesuturi, este esențial pentru regenerarea celulelor deteriorate ale ficatului.

Premieră pentru Moldova! Hepatita B ar putea fi tratată în doar 72 de săptămâni

Ce alimente asigură necesarul de proteine

  1. Carne de vită

Doar o singură felie de carme de vită macră conține aproximativ 31g de proteine, aproape jumătate din necesarul zilnic pentru o persoană cu hepatită C, care nu are ciroză

2. Carne de porc

Este o altă sursă bogată de proteine, însă nu este recomandată pentru toţi bolnavii cu hepatită C. O porție normală de carne de porc conține aproximativ 40 de grame de proteine.

3. Ouă

Un ou mediu are în jur de 6 grame de proteine și conține toți cei 20 de aminoacizi esenţiali pentru organism. Este permis consumul unui ou pe zi.

Singurul organ care nu doare. Ce semne dă când este bolnav

4. Pește

Pe lângă conținutul ridicat de acizi grași Omega-3, există multe tipuri de pești bogate în proteine. De exemplu muşchiul de somon sau biban sălbatic conține aproximativ 22 de grame de proteine.

5. Fasole și boabe de soia

Fasolea și boabele de soia sunt surse bune de proteine. O cană de boabe de soia fierte conține 29 de grame de proteine, o cană de fasole fiartă conține 17 grame de proteine și o cană de fasole neagră fiartă conține 15 grame de proteine.

6. Produsele lactate

Doar o ceașcă de lapte degresat sau chefir conține 8 grame de proteine, în timp ce conținutul de proteine dintr-o felie de brânză variază între 6 și 9 grame.

Boala „ficatului gras”: cauze şi tratament

7. Carne de pasăre

O porție de piept de pui conține aproximativ 16 grame de proteine în timp ce o porție de piept de curcan conține aproximativ 26 de grame de proteine. Este recomandat că persoanele afectate de boli de ficat să folosească o sursă ecologică de păsări de curte, fără a se expune în plus la diverse substanţe chimice, hormoni şi medicamente, din produsele de carne.

8. Nuci și semințe

Potrivite pentru o gustare delicioasă, alimentele oleaginoase sunt bogate în uleiuri şi proteine. Nucile și semințele sunt ideale pentru a fi consumate între mese. O porție de semințe de dovleac conține aproximativ 9 grame de proteine, o porție de migdale conține aproximativ 6 grame de proteine și o porție de semințe de in conține aproximativ 5 grame de proteine.

sursa

Soluția „miraculoasă” și ieftină pentru dinți și gingii sănătoase, recomandată în momente de criză

Îngrijirea orală poate fi foarte costisitoare pentru mulți oameni ai planetei. Deși poate părea banal, o periuță și o pastă de dinți sunt lux pentru cei din colțurile sărace ale lumii. Ca să nu mai vorbim despre mersul la stomatolog. Chiar și pentru ei există o soluție ieftină și eficientă pentru a avea grijă de dantura lor, scrie presa română.

Un stomatolog britanic de top recomandă o soluție temporară pentru cei care au probleme cu dinții și gingiile și nu au acces imediat la servicii medicale: gargara cu apă cu sare. „În momentele în care accesul la îngrijirea stomatologică poate fi dificilă din cauza listelor de așteptare sau a altor limitări, menținerea unei sănătăți orale bune devine crucială. Din fericire, o practică simplă și eficientă, care vă poate ajuta să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase este să faceți zilnic gargară cu apă sărată. Aceste remediu oferă numeroase beneficii, fiind o soluție temporară când îngrijirea dentară profesională nu este disponibilă”, a spus medicul, conform Mirror.

Stomatologul a subliniat și beneficiile gargarei cu sare făcute zilnic. „Apa sărată are proprietăți antibacteriene naturale care pot ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare din gură, care provoacă acumularea plăcii, ceea ce duce la diferite probleme cum ar fi carii și boli ale gingiilor”. Disconfortul cauzat de inflamația gingiilor este atenuat de această apă de gură făcută acasă, care ajută și la vindecarea rănilor bucale minore.

„Soluția salină ajută la curățarea zonei și la prevenire infecțiilor, promovând o vindecare mai rapidă”, a mai transmis doctorul. Apa sărată poate ajuta la menținerea unui nivel echilibrat al pH-ului în gură, creând un mediu mai puțin propice dezvoltării bacteriilor și acidității care pot dăuna smalțului dentar, dar și la reducerea inflamațiilor din gât.

Trecerea la ora de vară. Ce reguli trebuie respectate, conform medicilor

Cum ne afectează trecerea la ora de vară? Potrivit medicilor, lumea trebuie să conștientizeze impactul trecerii la ora de vară asupra sănătății și că este necesară ajustarea ritmului circadian, în paralel cu respectarea regulilor de somn, activitate fizică și repaus alimentar.

„E important de avut în vedere ajustarea ritmului circadian odată cu schimbarea orelor. Vorbim aici de o ajustare a eliberării de cortizol şi melatonină, în organismul fiecăruia dintre noi, care ar trebui cumva să fie eliberate într-o manieră să ne permită o viaţă sănătoasă. Cortizolul este pe de o parte un hormon care începe să se elibereze de pe la 2, 3 noaptea, în organism, începe să crească către 5, 6 dimineaţa când sunt vârfurile de eliberare de cortizol din sânge. Este un hormon care, pe de o parte, este protector pentru inimă, dar pe de altă parte, în anumite condiţii, când se asociază în creşteri excesive, poate să dăuneze, provocând hipertensiune, dislipidemie şi rezistenţă la insulină”, a spus doctorul cardiolog Ștefan Busnatu, din București, pentru news.ro.

Cardiologul a adăugat că sunt necesare cele 8 ore de somn în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte.

„Ar trebui să avem 8 ore de somn în condiţii de întuneric, aşa cum se întâmpla şi înainte de schimbarea orei, pentru eliberarea optimă de melatonină şi de cortizol în organism. În afară de odihnă, mişcarea făcută în prima parte a zilei şi repaosul alimentar după o anumită oră ne pot ajuta să depăşim mai uşor perioada de trecere către ora de vară”, a menționat el.

„Cei cu depresie pot resimţi această perioadă mai dificil”

Psihologul Bianca Poptean a vorbit și ea despre consecințele privării de somn și a subliniat că persoanele care suferă de depresie sau afecțiuni cardiace pot fi mai afectate de schimbarea orei de vară.

„Cei care au diferite forme de depresie pot resimţi această perioadă mai dificil, pentru că în cazul lor tocmai această amigdală, acest centru al emoţiilor fiind deja impactat cumva, ei vor fi printre primii care vor simţi mai puternic schimbarea orei. Mai sunt şi adolescenţii, cei care pot simţi tot genul ăsta de iritabilitate, de nervozitate, nemulţumire, privarea asta de somn şi la ei, creierul fiind în dezvoltare”, a punctat psihologul.

Aceasta a mai afirmat că după schimbarea orei de vară pot apărea tulburări ale somnului, oboseală, irascibilitate, instabilitate emoţională, iar adaptarea organismului la ora de vară poate dura până la două săptămâni.

Poziția de somn care poate provoca hipertensiune arterială, migrene şi dureri lombare

Persoanele care dorm cu faţa în jos, pe burtă, sunt mai predispuse la diverse probleme de sănătate, au declarat experții pentru New York Post, iar una dintre cele frecvente este durerea lombară.

„Dacă vă confruntaţi deja cu probleme la nivelul gâtului și al spatelui, dormitul în această poziție este aproape garantat că le va înrăutăți”, a explicat dr. Tony Nalda de la Scoliosis Reduction Center, referindu-se la dormitul cu faţa în jos.

Somnul în această poziţie poate face, de asemenea, mai dificilă respirația şi este mai puţin odihnitor. „Dormitul cu faţa în jos poate face mai dificilă respirația profundă, deoarece poziția comprimă diafragma”, a explicat expertul.

Un alt neajuns al acestui stil de a vă odihni este acela că se pune presiune asupra inimii şi, în timp, pot apărea afecţiuni cardiace precum hipertensiunea arterială.

„Prin apăsarea pe piept, îngreunezi circulația sângelui. Cu timpul, acest lucru crește riscul de probleme cardiace, mai ales dacă aveți deja probleme. Dacă faceţi un efort să respirați profund, acest lucru poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a adăugat dr. Tony Nalda.

Dormitul pe burtă a mai fost indicat drept cauză şi pentru apariţia migrenelor, dar şi a altor probleme neurologice, din cauză că presupune că o lungă perioadă de timp staţi cu gâtul răsucit.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite dormitul pe burtă, deoarece această poziţie poate duce la privarea de somn, la risc crescut de naștere prematură, la un travaliu mai dureros și la depresie postpartum.

Dacă obişnuiţi să dormiţi cu faţa în jos și doriți un somn de mai bună calitate și o sănătate îmbunătățită, schimbarea poziției de dormit poate fi o soluție ușoară, potrivit Adevărul.ro.

„Dormitul pe spate sau pe o parte oferă mai multe beneficii pentru sănătate și mai puțin disconfort decât dormitul pe burtă”, scrie Fundația Sleep pe site-ul său. „De exemplu, un studiu efectuat pe persoane cu dureri de spate care dormeau pe burtă a constatat că cei care au trecut la somnul pe o parte sau pe spate au raportat semnificativ mai puține dureri”, au continuat specialiştii de la Sleep.

Totuşi, trebuie să ştiţi că dormitul pe spate, deşi menține coloana vertebrală în aliniere şi oferă o odihnă de calitate, nu este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu apnee în somn, deoarece limba poate cădea înapoi în gât.

sursa

Oleg Gazmanov e mândru de succesele fiului!
Articolul anterior
Unica Sport îţi oferă Regimul alimentar personalizat, la un preţ simbolic
Articolul următor