Deşi este folosită mai mult în domeniul culinar fiind bogată în vitamine, minerale şi antioxidanţi, leurda are şi proprietăţi terapeutice, care ajută la învingerea mai multor afecţiuni, precum stări de răceală şi gripă, indigestie, infecţie în căile urinare, ciupercă vaginală. Totodată, leurda este recunoscută pentru beneficiile ei asupra sănătăţii arterelor, aceasta având un efect natural de scădere a nivelului de colesterol în sânge.
Proprietăţile terapeutice ale leurdei sunt cunoscute încă din antichitate, ea fiind folosită pentru eliminarea toxinelor din organism, subţierea sângelui, energizarea şi tonifierea organismului.
Leurda este un adevărat cocktail de vitamine şi minerale care întăreşte sistemul imunitar. Ea conţine vitaminele A şi C, vitamine din grupul B, dar şi magneziu, fier, calciu, mangan, seleniu, crom, aminoacizi, proteine şi uleiuri esenţiale. Beneficiile leurdei le poţi obţine dacă incluzi aceasta plantă în alimentaţie ori poţi să îţi prepari o tinctură de leurdă pentru a ajuta la vindecarea mai multor afecţiuni.
Cum se prepară o tinctură de leurdă
Tinctura de leurdă se pregăteşte din frunze proaspete. Ai nevoie de 100 g de frunze şi 300 ml de alcool alimentar. Spală bine frunzele de leurdă şi toacă-le mărunt, după care adaugă peste ele alcoolul de 40-50 de grade. Închide ermetic şi depozitează compoziţia pentru două săptămâni într-un loc întunecat, agitând-o periodic. După aceea, strecoară tinctura de leurdă obţinută şi păstreaz-o în frigider.
Cum se foloseşte tinctura de leurdă
Pentru a profita de beneficiile leurdei poţi face o cură. Adaugă o linguriţă de tinctură într-o cantitate mică de apă, de 3-4 ori pe zi. În funcţie de problema de sănătate, poţi urma acest tratament timp de 1-3 luni. De exemplu, în stări de răceală ia tinctura timp de o săptămână, după care continuă tratamentul pentru a-ţi întări sistemul imunitar. Dacă suferi de afecţiuni de inimă ori ai probleme cu tensiunea arterială mărită, urmează o cură timp de 4 -6 săptămâni. În caz de infecţii urinare se recomandă administrarea tincturii timp de 2-3 săptămâni.
Cum să prepari un pesto de leurdă din trei ingrediente sănătoase!
Iată când te poate ajuta o cură cu acest remediu naturist!
- în caz de ateroscleroză şi obezitate – leurda întăreşte pereţii vaselor de sânge, elimină excesul de grăsime şi contribuie astfel la normalizarea valorilor tensiunii arteriale;
- în indigestie şi disfuncţii metabolice – leurda are proprietăţi purifiante şi detoxifică corpul; îmbunătăţeşte funcţiile tractului digestiv;
- în caz de edeme – leurda favorizează eliminarea lichidului acumulat în exces în ţesuturi;
- răceli frecvente – consumul de leurdă întăreşte sistemul imunitar;
- în boli articulare – compuşii din leurdă au efect antiinflamator şi antioxidant benefic în caz de reumatism;
- leurda are proprietăţi antimicrobiene; ea poate fi un adjuvant în caz de infecţii urinare şi renale;
- o cură cu tinctură de leurdă ar putea elimina neplăcerile provocate de candida vaginală, micoza unghială;
- leurda are proprietăţi anticancerigene.
Contraindicaţiile utilizării unei tincturi de leurdă
În caz de gastrită hiperacidă, dereglări dispeptice şi colită, tinctura de leurdă ar putea agrava simptomele. De asemenea, femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează le este contraindicată o cură cu tinctură de leurdă. Acestea pot consuma în cantităţi mici o salată din frunze de leurdă.
Proprietăţile curative ale leurdei nu pot substitui tratamentul de bază în diverse boli şi probleme medicale. Înainte de a începe o cură cu tinctură de leurdă, consultă medicul tău, pentru a primi informaţii suplimentare.