Totul despre antioxidanţi şi radicali liberi

Toate organismele vii utilizează oxigenul în metabolizarea nutrienților pentru producția energiei necesare supraviețuirii, drept pentru care el este considerat o componentă vitală. Oxigenul mediază reacțiile chimice care metabolizează grăsimile, proteinele și carbohidrații pentru a produce energ

separator
ie.

Cu toate acestea, oxigenul are și o latură „întunecată”, un vârf ascuns și suficient de ascuțit astfel încât reversul medaliei să iasă la lumină. Deși oxigenul molecular este indispensabil pentru viață, el are un efect negativ, cunoscut ca toxicitatea oxigenului determinată de formarea unor specii moleculare reactive. Oxigenul este un atom extrem de reactiv fiind capabil să devină parte din categoria moleculelor, cu potențial distructiv, numite radicali liberi.

dna-595x346

Expunerea la oxigen (oxidarea) poate „rupe” atomii astfel încât ajung să aibă electroni neîmperecheați, ajungând astfel să fie într-o continuă vânătoare de electroni pentru a-și stabiliza amalgamul propriilor atomi. Aceștia sunt de fapt radicalii liberi. Furând electronii altor celule, acestea ajung radicali liberi pentru că acum și ele la rândul lor au electroni neîmperecheați. Astfel este creată o reacție în lanț.

Rareori este o idee bună să „te joci” cu structura unei celule, jocul devenind noduros în momentul în care acea celulă are AND (Acid DezoxiriboNucleic). Stresul oxidativ a fost corelat cu boli serioase precum cancerul, diabet, fibromalgie, boli ale inimii, boala Parkinson, declin cognitiv, afecțiuni oftalmologice, boli autoimmune ș.a m d.

Din acest moment intră în peisaj antioxidanții. Aceștia sunt chimicale (naturale sau sintetizate de către om) care pot preveni sau încetini distrugerea celulelor. Un antioxidant nu este în sine o substanță ci este de fapt un comportament. Orice compus chimic care poate dona electroni pentru a contracara acțiunile distructive ale radicaliilor liberi are proprietăți antioxidante. Antioxidanții naturali pot fi găsiți în principal în fructe și legume, plante marine și în anumite viețuitoare acvatice care consumă plante marine.

Există mii de antioxidanți însă cei mai cunoscuți sunt vitaminele A, C, E, beta-carotenul si licopenul. Aceștia mai pot fi găsiți și sub formă de suplimente alimentare. Antioxidanții sunt considerați prima linie de apărare a organismului împotriva efectelor nocive ale radicaliilor liberi. Ei pot „dona” electroni radicaliilor liberi astfel încât aceștia nu mai au nevoie să-i fure de la celulele sănătoase, moment în care radicali devin inerți. Totuși, așa cum oxigenul are o componentă întunecată așa au și radicalii liberi au o component luminoasă. Efectul lor distructiv asupra celulelor corpului este la fel de eficace și în distrugerea bacteriilor periculoase și chiar a celulelor canceroase. Corpul are nevoie de un anumit cuantum de radicali liberi.

Supradoza de antioxidanți poate disrupe acest efect pozitiv al radicalilor liberi asupra bacteriilor și a celulelor canceroase.

O dietă echilibrată este întotdeauna recomandată și benefică, iar orice exagerare într-o direcție sau alta poate avea consecințe nedorite. Pentru orice schimbare a stilului de viață și/sau al alimentației este bine să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a purta o conversație cu privire la potențialele consecințe și pentru a determina existența unei deficiențe nutritive anexate schimbării în idea suplimentării într-o parte sau alta a aportului de vitamine și minerale.

Sursa

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

De ce scad oamenii în înălțime la bătrânețe. Totul începe de la 40 de ani. Explicația specialiștilor

Multe persoane scad în înălțime pe măsură ce avansează în vârstă. Potrivit specialiștilor, acesta este un lucru normal, care se întâmplă în timpul procesului de îmbătrânire, scrie fanatik.ro.

Procesul începe de la 40 de an și este unul normal, conform experților. Când devine acest lucru un motiv de îngrijorare?

După 40 de ani, oamenii pierd aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 de ani, potrivit Medline Plus. Ritmul accelerează după vârsta de 70 de ani. Odată cu vârsta, oamenii ajung să piardă, în medie, între 1 și 3 centimetri.

Procesul de îmbătrânire presupune schimbări la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor, supă cum a explicat Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor.

“Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, a explicat aceasta.

În plus, mușchii abdominali au tendința de a slăbi în timp. Din acest motiv, multe persoane au o postură cocoșată și devin mai scunde la bătrânețe.

În cazul femeilor, pierderea osoasă poate fi grăbită de menopauză. Acest lucru se întâmplă “din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, potrivit Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health.

Ce problemă de sănătate provoacă pierderea în înălțime

O altă problemă care cauzează pierderea în înălțime este osteoporoza. Afecțiunea se dezvoltă în momentul în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Un alt motiv este atunci când structura sau calitatea osului suferă modificări. Rezistența oaselor poate fi, astfel, redusă, iar riscul de fracturi e mai mare.

Din cauza osteoporozei, pot apărea fracturi de compresie a coloanei vertebrale. Acestea sunt, de fapt, mici rupturi la vertebrele coloanei, motiv pentru care “în multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”.

Dacă o persoană pierde în înălțime 3 sau mai mulți centimetri, medicul va suspecta că aceasta suferă de osteoporoză. Diagnosticul poate fi confirmat printr-un test de densitate osoasă.

Pentru a reduce riscul de pierdere a înălțimii odată cu vârsta, dr. Catic a spus că acest lucru poate fi prevenit prin respectarea unui stil de viață sănătos.

Mai exact, este nevoie de sport regulat pentru a menține oasele cât mai puternice, dar și de o dietă bogată în calciu și vitamina D. Fumatul, consumul excesiv de alcool și de cofeină trebuie evitate, deoarece reprezintă factori de risc pentru dezvoltarea de osteoporoză.

Ce buze se poartă în această iarnă!
Articolul anterior
Miss Unica Sport! 100 participante și peste 2000 kilograme slăbite în acest an
Articolul următor