Tusea: cauze şi tratament

Odată cu răcirea vremii şi invazia infecţiilor virale de sezon, creşte numărul celor care suferă din cauza tusei. Fie că atacă adulţii sau copiii, tusea este adesea deranjantă, chinuitoare, scade randamentul de muncă şi calitatea vieţii. Şi nu doar! Tusea ca simptom poate trăda prezenţa unor boli serioase în organism, deloc de neglijat, care să necesite intervenţie promptă, pentru a putea fi diagnosticate şi tratate corespunzător.

separator

21cough2105aCând tusea indică un semn de boală?

Tusea este un act reflex care ajută la curăţarea căilor respiratorii de mucus sau corpuri străine şi presupune inhalarea unei cantităţi mai mari de aer şi expulzia forţată a acesteia cu glota închisă.

Atunci când căile respiratorii devin înfundate cu mucus sau particule străine, cum ar fi fumul sau praful, tusea este o reacție reflexă care încearcă să îndepărteze particulele și să uşureze respirația.

Prin urmare, tusea are un efect protector, fiziologic, fiind un fenomen absolut normal atunci când se manifestă sporadic, pe parcursul unei zile.

Ce se întâmplă atunci cânf tusea capătă un caracter patologic, devine intensă, frecventă, îndelungată şi alterează starea generală de sănătate a organismului?

Tusea persistentă timp de câteva zile este rezultatul unei probleme medicale

Tusea este:

-acută (dacă durează de mai puţin de 3 săptămâni),
-subacută (o tuse care durează între 3 şi 8 săptămâni) şi
-cronică (o tuse persistentă, care durează mai mult de 8 săptămâni).

Potrivit caracterului ei, tusea poate fi uscată (sau iritativă) şi productivă (sau grasă, însoţită de eliminare de spută), asociată sau nu de wheezing respirator (respiraţie şuierătoare).

iii

Care sunt cauzele tusei?

În majoritatea cazurilor, tusea este determinată de o infecție virală sau bacteriană la nivelul tractului respirator. Următoarele cauze, singure sau în combinație, sunt responsabile pentru majoritatea cazurilor de tuse acută sau cronică.

Tusea acută se manifestă în:

-infecţii ale căilor aeriene superioare sau traheobronşice;
-pneumopatie acută infecţioasă;
-embolie pulmonară;
-astm bronşic;
-intoxicaţie cu vapori iritanţi;
-corpi străini.

Tusea cronică este un semn constant în caz de tuberculoză pulmonară, cancer bronhopulmonar, tumoră sau adenopatie mediastinală, pneumopatie infecţioasă subacută, bronşiectazie, fibroză pulmonară, sarcoidoză, pneumopatie de hipersensibilitate, mucoviscidoză, anumite afecţiuni cardiace, astm bronşic, reflux gastroesofagian (responsabil de 20-30% dintre cazurile de tuse cronică, aceasta fiind favorizată de poziţia de decubit), bronşită cronică, tuse idiopatică, deficit imun (infecţii repetate), hipertrofie adenoidiană, sinuzită maxilară cronică, fumat pasiv, fumat activ.

Atunci când copilaşii suferă de tuse medicul încearcă de fiecare dată să stabilească circumstanţele care au dus la apariţia ei. Astfel specialistul se poate arăta interesat de antecedentele personale şi familiale de atopie sau de patologie respiratorie (precum mucoviscidoza), de mediul de trai al copilului (tabagism, habitat, prezenţa animalelor în casă), de tipul de tuse (productivă sau uscată, emetizantă, chintoasă), de caracterul ei orar (diurnă sau nocturnă), de factorii declanşatori (postinfecţioasă, sezonieră, la efort), de semnele de însoţire (transpiraţie, febră, astenie, diaree), corp străin.

Alte substanțe iritante cauzatoare de tuse includ: polen, mătreață, părul animalelor de companie, pulberi, substanțe chimice industriale și poluante, fum, umiditate scăzută a aerului.

70% din cazurile de tuse acută sunt deobicei de natură infecţioasă, virală sau bacteriană

Tusea acută este de regulă un simptom comun în caz de rinită, rinofaringită, laringită, traheită, bronşită, bronşiolită, pneumopatie, tuse convulsivă.

În cele mai multe cazuri, tusea este cauzată de infecții virale ale tractului respirator superior, manifestate prin răceală sau semne de gripă. Infecţiile respiratorii sunt de obicei cauzate de un virus şi pot dura de la câteva zile până la o săptămână.

De ce nu trebuie să neglijezi tusea?

În cele mai multe cazuri, o tuse va dispărea în mod natural într-o săptămână sau două de la debut. Totuşi, mai des, tusea poate fi persistentă şi refractară la vindecarea spontană, motiv pentru care este potrivit de fiecare dată să intervii insistent în stoparea şi tratarea la timp a acesteia.

Mai mult, dacă tusea are o durată mai mare de 2 săptămâni, este însoţită de febră, dureri în piept, dureri de cap, somnolenţă, confuzie, tuse cu sânge sau respiraţie dificilă, consultaţia medicului este imperativă.

De ce trebuie să tratezi tusea

Tusea, adesea îndelungată şi persistentă, este un semn de severitate a bolii şi prezenţei unui proces inflamator la nivelul mucoasei căilor respiratorii. Netratată, tusea poate cauza complicații precum oboseală, ameţeală, dureri de cap, fracturi costale, pneumotorace, transpirație excesivă, incontinenţă urinară, sincopă.

În plus, persistenţa tusei este un semnal care sugerează că procesul inflamator nu este eliminat, ci se extinde mai mult, iar o tuse adesea este puțin probabil să se vindece pe cont propriu. Dacă este lăsată netratată, boala ar putea agrava și provoca alte simptome.

prospan-de-tusei-2

Primele măsuri în caz de tuse!

-Renunță la fumat, evită iritanții, inclusiv fumul și praful.
-Optimizează dieta. Cercetările arată că persoanele care consumă diete bogate în fructe, fibre dietetice şi flavonoizi sunt mai puțin susceptibile de a suferi de tuse cronică.
-Respectă regimul de odihnă.
-Consumă o cantitate mai mare de lichide zilnic.

Remediile pe bază naturistă prezintă o soluţie inofensivă, eficientă şi de maxim ajutor, din primele ore de confruntare cu tusea

Remediile expectorante pe bază vegetală ajută la subţierea mucusului, curăţarea şi lubrifierea mucoasei tractului respirator, pe lângă faptul că manifestă proprietăţi antiinflamatoare şi contribuie la vindecarea mucoasei respiratorii inflamate.

Remediile pe bază naturistă oferă siguranţă în administrare şi pot fi indicate inclusiv copiilor de vârstă mică, gravidelor şi femeilor care alăptează.

prospan-picaturi-orale-solutie-20-300x297Prospan – un medicament pe bază de extract standardizat de frunze de iederă, care tratează tusea!

Prospan conţine compuşi flavonoizi, uleiuri eterice, glicozide saponine, fitosteroizi, din frunzele de iederă. Prospan are acţiune expectorantă, antiinflamatoare şi bronholitică, contribuie la subţierea mucusului și înlătură spasmele musculaturii bronşice.

Prospan posedă Certificat de calitate GMP al companiei germane Engelhard Arzneimittel, lider european în producţia medicamentelor pe bază naturală.

Timp de mai bine de 50 de ani, Prospan asigură eficacitate înaltă şi inofensivitate în administrare.

 

Avantajele administrării medicamentului Prospan în tuse:

-Mai multe forme de livrare! Prospan este comod în utilizare, fiind livrat sub formă de pastile, tablete efervescente, picături, sirop, inclusiv picături pentru inhalaţie;

-În comparaţie cu alte medicamente cu efect antitusiv, Prospan nu acţionează la nivelul sistemului nervos central şi nu manifestă acţiune inhibantă asupra centrului respirator din creier;

-Prospan este indicat în tuse seacă, dar şi umedă;

-Prospan poate fi administrat adulţilor, copiilor, gravidelor şi femeilor care alăptează;

-Prospan are gust plăcut, nu conține alcool, zahăr şi coloranți.

Preparatul Prospan înlătură eficient tusea, contribuind în acelaşi timp la vindecarea procesului inflamator al mucoasei respiratorii.

Prospan – în toate tipurile de tuse, pentru toată familia, din primele zile de viață!

Medicii explică de ce nu trebuie să stați pe toaletă mai mult de 10 minute

O călătorie de trei minute la toaletă se poate transforma cu ușurință în 15 minute de citit, derulat și postat și asta pentru că oamenii au obiceiul de a-și aduce telefoanele la baie. Cu toate acestea, experții avertizează că ceea ce ei numesc statul prelungit la toaletă poate dăuna sănătății, informează CNN.

Foto: Profimedia

A sta vreme îndelungată pe toaletă poate duce la slăbirea mușchilor pelvieni și la un risc crescut de hemoroizi, a declarat Dr. Lai Xue, chirurg colorectal la University of Texas Southwestern Medical Center din Dallas.

„Atunci când pacienții se prezintă la mine cu nemulțumiri, unul dintre principalele domenii pe care trebuie să le aprofundăm este petrecerea mult timp la toaletă”, a spus Xue.

Probleme la toaletă din cauza șederii prea lungi

Oamenii ar trebui să petreacă în medie între cinci și 10 minute pe toaletă, potrivit Dr. Farah Monzur, profesor asistent de medicină și director al Centrului de boli inflamatorii intestinale de la Stony Brook Medicine din Long Island, New York.

De ce este o problemă dacă stați mai mult?

În primul rând, iată o scurtă lecție de fizică. Gravitația ne ține la sol pe Pământ, dar aceeași gravitație forțează, de asemenea, organismul să lucreze mai mult pentru a pompa sângele înapoi la inimă, a spus Xue. Scaunul deschis al toaletei, de formă ovală, comprimă fesele, menținând rectul într-o poziție mai joasă decât dacă ați sta pe canapea. Cu gravitația care trage jumătatea inferioară a corpului în jos, presiunea crescută afectează circulația sângelui. Ca urmare, venele și vasele de sânge care înconjoară anusul și rectul inferior devin mărite și saturate cu sânge, crescând riscul de hemoroizi.

Fiți mai atenți la timpul petrecut la baie

Pentru a evita să petreceți prea mult timp pe tronul de porțelan, Dr. Lance Uradomo, gastroenterolog intervențional la City of Hope Orange County din Irvine, California, a sfătuit să țineți telefoanele, revistele și cărțile departe de baie. „Nu vreți să mergeți cu gândul că veți fi acolo pentru mult timp. Pentru că atunci veți dori să aduceți ceva care să vă țină mintea ocupată”, a spus Monzur. „Faceți ca statul pe vasul de toaletă să fie cât mai neinteresant posibil.”

Dacă aveți probleme să vă ușurați, Xue a sfătuit să renunțați după 10 minute. În schimb, plimbați-vă puțin – deoarece mișcarea poate stimula mușchii intestinali să producă o mișcare intestinală.

Xue a recomandat, de asemenea, hidratarea și consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi ovăzul și fasolea, pentru a produce mișcări intestinale regulate și a evita încordarea.

Timpul îndelungat la baie și cancerul colorectal

Cu toate acestea, există situații în care oamenii trebuie să petreacă o perioadă neobișnuită de timp la toaletă. Dificultatea constantă sau disconfortul la eliminarea scaunului poate fi un simptom al problemelor gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil și boala Crohn.

Înrăutățirea constipației sau nevoia de a sta mult timp la toaletă poate fi, de asemenea, un semn de cancer. „Dacă o excrescență din interiorul colonului crește suficient de mult, aceasta poate bloca fluxul scaunelor, ceea ce poate provoca constipație și sângerări”, a declarat Uradomo.

Societatea Americană de Cancer a raportat recent o creștere a ratelor de cancer colorectal în rândul persoanelor sub 55 de ani de la mijlocul anilor 1990, iar organizația non-profit a estimat că vor exista 106.590 de cazuri noi de cancer de colon și 46.220 de cazuri noi de cancer rectal în acest an. În cariera sa, Uradomo și-a amintit de mai mulți tineri care i-au vorbit despre hemoroizi și constipație și care ulterior au fost diagnosticați cu cancer rectal.

Dacă ați avut aceste simptome de constipație sau de ședere pe toaletă pentru o lungă perioadă de timp pentru mai mult de trei săptămâni, Monzur a spus că ar putea fi timpul să vă aduceți îngrijorările la medicul dumneavoastră. În funcție de gravitatea simptomelor, medicul dumneavoastră primar vă poate trimite la un gastroenterolog sau la un chirurg colorectal pentru o examinare mai atentă.

Dieta în gastrită: alimente permise și interzise

Gastrita este procesul inflamator localizat la nivelul mucoasei stomacului. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului digestiv, provocată frecvent de un stil alimentar deficitar și dezorganizat, înmulțirea bacteriei Helicobacter Pylori în stomac, surmenajul moral, stresul cronic, fumatul, abuzul de alcool, predispoziția genetică.

separator
Collage

Gastrita, netratată la timp, poate duce la ulcer și la alte afecțiuni grave ale stomacului. Una dintre cele mai importante măsuri în algoritmul de tratament al gastritei este respectarea dietei. Dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune este absolut necesar să adopți un regim alimentar sănătos.

Pe lângă faptul că vei respecta un orar fix al meselor, există o serie de alimente pe care le poți introduce în meniu ori care îți sunt nerecomandate.

Cum se manifestă gastrita?

Gastrita cronică, însoțită de aciditate gastrică crescută, se manifestă prin dureri de stomac îndată după luarea meselor, senzație de arsuri gastrice, greutate la stomac după ingerarea unor porții mici de hrană, grețuri, vomă postprandială, scăderea poftei de mâncare, constipație (în gastrita cu hiperaciditate), crampe abdominale, balonare, producerea în exces a gazelor intestinale, intoleranță alimentară la alimente grase, picante sau acide, prăjeală și dulciuri.

Dacă mai mulți ani în urmă exista o dietă strictă recomandată de specialiști în caz de gastrită, care presupunea interzicerea totală a alimentelor necruțătoare din punct de vedere mecanic, mese mici și fracționate, acum, specialiștii și-au revizuit recomandările, o astfel de dietă nu este necesară pentru a trata gastrita sau ulcerul. Fiecare persoană cu gastrită trebuie să își ajusteze meniul în functie de reacțiile pe care le are la anumite alimente și de nivelul de toleranță a acestora.

Care sunt alimentele permise în gastrită?

– carne slabă, pește, tofu, fasole;
– uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de măsline;
– alimentele bogate în flavonoide cu acțiune antiinflamatoare, cum ar fi cireșele, afinele, ardeiul gras, pot inhiba creșterea H. pylori;
– alimente bogate în vitamina B și calciu, cum ar fi migdale, fasole, cereale integrale (în cazul în care nu-ți provoacă dureri de stomac), legume cu frunze verzi, spanacul, varza înăbișită, broccoli;
– lactate cu mai puține grăsimi;
– legume fierte sau coapte;
– piureuri de legume;
– verdețuri;
– supe și ciorbe;
– oua fierte;
– pește.

Ce alimente să scoți din meniu?

– eliminarea grăsimilor hidrogenate (se găsesc în biscuiți, prăjituri, gogoși, alimente procesate și margarină din comerț);
– evitarea băuturile care pot irita mucoasa stomacului și crește producția de acid (cafeaua, alcoolul, băuturile carbogazoase, ceaiul negru foarte concentrat, ciocolata neagră);
– evitarea alimentelor rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele și zahărul.
– nuci, seminte și alune (în cazul în care nu sunt tolerate);
– alimentele picante;
– alimentele prăjite;
– sosurile grase;
– mezelurile;
– cartofi prăjiți;
– sosurile cu făină;
– produse de patiserie;
– prăjituri cu mult zahăr și grăsimi;
– conserve;
– sucuri;
– compoturi;
– unt.

Ce alimente să consumi cu moderație?

– fructe și legume acide, cum ar fi roșii și suc de roșii, căpșuni, vișine, citrice etc;
– ciocolata neagră, ceaiul.



Soluții care te vor ajuta să lupți contra asteniei de primăvară

Ce este astenia de primăvară și cum se manifestă? Cu siguranța este o întrebare destul de actuală. Potrivit specialiștilor, astenia afectează majoritatea oamenilor care de obicei, demonstrează că organismul este lipsit de energie. Starea de moleșeală pe care o percep destule persoane se datorează transformărilor fizice și psihice resimțite de organismul uman la schimbarea anotimpurilor. Din fericire însă, există destule „arme” la care putem să apelăm ca să preîntâmpinăm și să combatem simptomele și efectele asteniei de primăvară.

separator

Somnul ajută

Insomniile se numără printre simptomele asteniei de primăvară, așa că dacă nu putem să ne odinim în timpul nopții ar fi bine să găsim cât mai repede o soluție care să ne ajute să dormim bine. O astfel de soluție ar putea fi să o lenjerie nouă de pat. Alături de saltea și de perne, lenjeria de pat are un rol esențial când vine vorba de calitatea somnului nostru. Prin urmare, dacă nu poți să te odihnești așa cum ți-ai dori, ar merita să vizitezi un magazin care vinde lenjerii de pat la cele mai bune prețuri, și să-ți iei una confecționată integral din bumbac. Lenjeriile de pat din bumbac de calitate ne permit să avem parte de un somn odihnitor, deoarece lasă pielea să respire și, de asemenea, nu rețin umezeala.

Ieși cât mai mult din casă

Cel mai simplu mod prin care poți să-ți recapeți energia ar fi să stai cât mai mult în aer liber și să faci mișcare. Dacă ți-ai propus de mult să te apuci să alergi, dar până acum nu ți-ai îndeplinit dorința, nu mai sta pe gânduri și acționează cât mai repede. Însă înainte să începi să alergi vizitează un medic, care să te consulte și să te asigure că totul este în regulă.
Pe lângă alergat, există și alte moduri ca să faci mișcare. Ai putea, de exemplu, să mergi la shopping și să-ți cumperi niște pantofi de damă ieftini, pe care să-i porți zilnic, dar și unii eleganți, pentru ocazii speciale.

Ai grijă ce mănânci

Alimentația este una dintre cele mai eficiente „arme” în lupta cu astenia de primăvară. Așadar, încearcă să urmezi o dietă echilibrată, în care să se regăsească foarte multe fructe și legume bogate în vitamine și în minerale. În cazul în care nu îți place să consumi fructe și legume în stare brută, folosește-te de un blender ca să-ți prepari sucuri și smoothiuri.

Ai grijă de sănătatea ta!!!

Sursa



VALAND Magazine la cei 2 ani de activitate!
Articolul anterior
Savurează bucate organice! BERD’S Design Hotel te invită la Organic Sunday Brunch
Articolul următor