Un medic român a creat sistemul 7S: 7 obiceiuri zilnice de care depinde sănătatea pielii

Medic dermatolog cu o experiență de peste 20 de ani, Victor Gabriel Clătici a studiat modul în care cele 7 elemente omniprezente în viața de zi cu zi ne afectează calitatea și sănătatea pielii. Astfel a creat sistemul 7S:7.

separator
clatici
De ce anume”The 7S of Skin”?
Cifra șapte nu e aleatorie. În 2014, un matematician din Brazilia, pe nume Alex Bellos, descoperea în urma unui studiu pe zeci de mii de subiecți că este numărul favorit al oamenilor. Deloc întâmplător e omniprezent, de la poveștile copilăriei cu cei 7 pitici până la cele 7 zile ale săptămânii, cele 7 note muzicale, cele 7 minuni ale lumii și tot așa. În cazul sistemului 7S, e vorba de o serie de elemente observate de doctorul Clătici ca având impact direct asupra sănătății pielii.

 

PRIMUL S: SOARELE

s1
Bronz sănătos nu există, oricât de mult ne-ar plăcea pielea arămie și oricâte teorii pe această temă ar născoci aceia care nu concep să treacă vara fără să se rumenească la soare. „Poate un bronz frumos, asta da, dar cuvântul sănătate asociat cu bronz, NU”, explică doctorul Clătici. Motivul e simplu: bronzul însuși este o reacție de apărare a pielii față de o agresiune externă. Expunerea la soare și la UV este responsabilă de 80% dintre modificările asociate cu îmbătrânirea pielii: riduri, pete, vase sparte și altele. În plus, expunerea necontrolată și în exces la soare înseamnă arsură solară și insolație, cataractă și cancer de piele, incidența acestuia din urmă fiind uluitor de mare.

Dacă tot nu credeți că soarele nu e doar „sănătate curată”, iată ce pățește pielea sub acțiunea soarelui: colagenul și fibrele elastice se degradează, rezultând riduri, pori măriți și laxitate a pielii; se modifică textura pielii, care devine deshidratată, aspră și rugoasă, iar petele inestetice și capilarele sparte încep să-și facă simțită prezența.

„Am spus asta de multe ori și o s-o tot spun: cea mai bună cremă anti-rid care s-a inventat pe lumea asta este crema de protecție solară. Rezolvă 80% din problemă”, punctează doctorul Clătici.

AL DOILEA S: SUGAR (Zahărul)

2s
Zahărul din organism este implicat într-un proces foarte nociv pentru sănătate și frumusețe, denumit glicație. În același proces sunt implicate, alături de zahăr, și două proteine ,,strategice”: colagenul și elastina. Practic, zahărul este calul troian care, din interior, reduce elasticitatea și rezistența pielii în mod progresiv. Un articol publicat recent de cercetătorii P.Gkogkolou și M. Bohm are chiar acest titlu: „Nutrition and Skin Aging: Sugar and Glycation”. Prin urmare, oricât de mult ne-ar plăcea și ne-ar liniști stresul zilnic, între zahăr și riduri se pune semnul de egalitate.

AL TREILEA S: SMOKING (Fumatul)
Dincolo de caracterul nociv al fumatului în general, de îngălbenirea dinților și a degetelor, el distruge colagenul, fibrele elastice și inclusiv acidul hialuronic din piele. Exact acel acid hialuronic pe care tot mai multe femei se străduiesc ulterior să-l suplimenteze prin injecții și proceduri scumpe. Rezultatul: piele palidă și pătată, plus o nutriție deficitară prin reducerea nivelului de sânge, oxigen, substanțe nutritive și vitamine.

AL PATRULEA S: SKINCARE

shutterstock_280959368-e1499372829962
Îngrijirea tenului este vitală, atât timp cât este adaptată la vârstă, la zona anatomică (nu orice cremă se potrivește oriunde), la momentul zilei și la nevoile individuale ale pacientului. După o evaluare de specialitate pentru stabilirea necesităților actuale (nu închipuite, nu viitoare), se pot găsi proceduri minim invazive, acesta fiind de altfel și tendința în viitoarea perioadă. Cât mai simplu, mai intuitiv, mai neinvaziv.

Și la capitolul skincare există o mulțime de mituri, derivate din faptul că de multe ori aparatele există, dar ele nu sunt folosite cum trebuie și de către cine trebuie. Multe „legende urbane” se leagă de laser, despre care se vorbesc vrute și nevrute. Se pot face intervenții laser fără durere și perioadă de recuperare, există tehnologii laser care stimulează sinteza de colagen și acid hialuronic din „producția proprie” și multe altele, dar acestea pot face obiectul unui articol în sine.

AL CINCILEA S: STRESUL
Inamicul din umbră, dușmanul secolului, stresul are tot felul de denumiri metaforice demne de un ucigaș în serie, dar cu toate astea îl primim de bunăvoie în viața de zi. Primul studiu științific care a confirmat efectul stresului asupra procesului de îmbătrânire a fost în 2004, iar în 2013 s-au demonstrat concret mecanismele prin care stresul psihic accelerează procesul de îmbătrânire (Psychological Stress and Skin Aging: A review of possible mechanisms and potential therapies, publicat de Dunn și Koo în Dermatology Online Journal 19 (6): 1, Volume 19 Number 6 June 2013).

Stresul crește inflamația, scade imunitatea, generează radicali liberi (auzim atâtea despre stresul oxidativ și despre importanța antioxidanților) și are inclusiv efecte asupra ADN-ului nostru.

AL ȘASELEA S: SOMNUL

Le-BarthÇlemy-Hotel-Spa-@PierreCarreau-11
„Sleep is free and it’s available tonight”. Așa și este, somnul nu costă nimic și e disponibil în fiecare seară, dar prin stilul nostru de viață îl facem să pară un adevărat lux.

Un studiu făcut de Ohio University în 2013 dovedește că privarea de somn accelerează procesul de îmbătrânire al pielii, iar un alt articol din 2015 (Oyetaki, White, Suggs, Koo, Matsui, Cooper, Baron – Does Poor Sleep Quality Affect Skin Ageing? Clinical and Experimental Dermatology, Volume 40) a accentuat legătura esențială dintre calitatea somnului, sănătatea pielii și îmbătrânire.

Un somn bun înseamnă mai mult colagen, un ten mai strălucitor și mai radios și partea bună e că, dincolo de glumă, poți începe chiar diseară.

Concret, un organism stresat înseamnă păr subțire și rar, ticuri nervoase, riduri, dependențe periculoase (alcool, țigări, ciocolată, înghețată) și un aspect permanent de om obosit.

AL ȘAPTELEA S: SECUNDA, adică acum și aici

IMG_3369-900x1350
Robin Sharma, spune că sunt necesare 66 de zile pentru ca un nou obicei să se înrădăcineze în mințile noastre. ”Niciodată nu vom mai fi atât de tineri ca în secunda asta, deci să ne bucurăm și s-o folosim”. Una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primește este „care e cea mai bună vârstă sau cel mai bun moment pentru un regim anti-aging, o cremă anti-rid sau un tratament laser”? „Răspunsul este IERI”, ”Dar dacă nu a fost ieri, e foarte bine și azi, numai începe AZI”.

Sursa

Covid-19 nu mai este o urgenţă de sănătate globală, anunţă Organizația Mondială a Sănătății

Covid-19 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), un pas important către sfârşitul pandemiei care s-a soldat cu peste 6,9 milioane de victime, a afectat economia globală şi a devastat comunităţi.

Cómo se ha visto afectada la globalización con la Pandemia Covid-19?|Blog  USIL

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că pandemia de Covid-19 nu mai reprezintă o „urgență de sănătate publică globală”. „Ieri, Comitetul de Urgenţă s-a întrunit pentru cea de-a 15-a oară şi mi-a recomandat să declar sfârşitul urgenţei de sănătate publică de interes internaţional. Am acceptat această recomandare. Şi astfel, cu multă speranţă, declar sfârşitul COVID-19 ca urgenţă de sănătate globală” a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Observator.

Pe 30 ianuarie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept urgență de sănătate publică de importanță internațională iar pe 11 martie 2020, OMS a declarat epidemia de COVID-19 drept pandemie.

Oficialii OMS au declarat că rata mortalității a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 pe 24 aprilie. Ghebreyesus a spus că cel puțin șapte milioane de oameni au murit în pandemie. Dar a atras atenţia că adevăratul bilanţ este cel mai probabil mai aproape de 20 de milioane de decese, de trei ori mai mare decât estimarea oficială, și a avertizat că virusul rămâne o amenințare semnificativă.

Ridicarea acestui statut de urgenţă de sănătate globală reprezintă un semn al progresului reuşit de lume în aceste domenii, însă COVID-19 rămâne printre noi, chiar dacă nu mai reprezintă o urgenţă, conform OMS. „Însă acest lucru nu înseamnă că COVID-19 nu mai reprezintă o ameninţare globală pentru sănătate”, a mai precizat Ghebreyesu.

Iată care sunt semnele și simptomele hepatitei B. Mulți nici nu bănuiesc că o au

Adesea, hepatita B nu prezintă simptome și, de obicei, dispare de la sine. Majoritatea oamenilor nici nu știu că o au. Atunci când există totuși simptome ale hepatitei B, cei infectați spun că au simțit-o ca pe o gripă.

Aproximativ jumătate dintre adulții cu hepatită B nu prezintă simptome, adică sunt asimptomatici. Deci, este posibil să ai infecția și să nu știi acest lucru, scrie clicksanatate.ro.

Simptomele hepatitei B

Când ai simtome de hepatită B, vor fi evidente, de obicei la un interval situate între 6 săptămâni și 6 luni după ce ai fost infectat cu virusul. Simptomele hepatitei B durează de obicei câteva săptămâni, dar uneori pot rămâne prezente pentru luni de zile.

Iată care ar putea fi manifestările infecției cu virusul hepatitic B:

·      oboseală

·      durere de burtă

·      pierderea poftei de mâncare

·      greață și vărsături

·      durere în articulații

·      durere de cap

·      febră

·      urticarie

·      urină de culoare închisă (pipi)

·      fecale de culoarea argilei

·      icter – când ochii și pielea devin galbene

Dacă ai simptome de hepatită B, este important să consulți un medic pentru testare. De obicei, hepatita B va dispărea de la sine, dar poate deveni cronică și vă poate afecta grav ficatul.

Care sunt simptomele hepatitei cronice B?

Aproximativ 1 din 20 de persoane care fac hepatita B devin „purtători”, ceea ce înseamnă că au o infecție cronică (de lungă durată) cu hepatita B. Purtătorii sunt mai susceptibili de a transmite hepatita B altor persoane. Majoritatea purtătorilor sunt contagioși – adică pot răspândi hepatita B pe parcursul întregii vieți.

Infecțiile cu hepatita B care durează mult timp pot duce la boli hepatice grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic. Aproximativ 1 din 5 persoane cu hepatită cronică B moare din cauza acesteia. Există medicamente care pot ajuta la tratarea infecțiilor cronice cu hepatita B.

Majoritatea bebelușilor care fac hepatită B dezvoltă infecție cronică, cu excepția cazului în care sunt tratați imediat. Dar tratamentele funcționează aproape întotdeauna când  copilul tău le primește rapid, la debutul infectării. De aceea, este important ca gravidele să fie testate pentru hepatita B.

Ce este hepatita B?

Este o boală infecțioasă care afectează ficatul și care este cauzată de virusul hepatitei B (HBV). Acest virus poate fi transmis prin contactul cu sângele, sperma, secrețiile vaginale și alte fluide corporale ale unei persoane infectate.

Iată câteva modalități comune de transmitere a hepatitei B:

·      Contact sexual neprotejat cu o persoană infectată cu virusul hepatitei B.

·      Transmiterea de la mamă la copil în timpul nașterii. Femeile infectate cu virusul hepatitei B pot transmite virusul nou-născutului în timpul nașterii.

·      Contactul cu sângele infectat, cum ar fi prin transfuzii de sânge sau prin folosirea acelor infectate.

·      Folosirea, în comun, a obiectelor personale infectate, cum ar fi periuțe de dinți, ustensile de tăiat unghii sau de ras, și alte obiecte care pot avea sânge infectat pe ele.

·      Folosirea drogurilor injectabile cu ace infectate.

·      Contactul cu leziuni cutanate infectate, cum ar fi tatuajele sau piercingurile efectuate cu instrumente infectate.

Hepatita B poate fi prevenită prin vaccinare.

A crezut că i-a apărut un simplu coș pe nas, dar a aflat că are cancer. ”Am fost în stare de șoc”

Michelle Davis a văzut prima dată coșul, în urmă cu mai bine de un an, și l-a ignorat până când acesta s-a mărit și a început să sângereze, ceea ce a determinat-o să meargă la medici, care au diagnosticat-o cu cancer, scrie stirileprotv.ro.

O femeie care a crezut că are un simplu coș pe nas a fost șocată când a fost diagnosticată cu cancer de piele.

Michelle Davis, în vârstă de 52 de ani, a observat umflătura roșie în luna aprilie a anului trecut, dar nu și-a făcut prea multe griji până când aceasta a devenit „foarte inflamată”.

Când a apăsat-o și nu se oprea din sângerare, a mers la medicul ei, care a suspectat imediat că este vorba de cancer.

În urma unei biopsii, Michelle a fost diagnosticată cu carcinom bazocelular, o formă obișnuită de cancer de piele, și a fost supusă unei intervenții chirurgicale pentru a îndepărta formațiunea.

În prezent, Michelle se recuperează după operație, dar medicii speră că nu va avea nevoie de alte tratamente.

Am fost în stare de șoc când am aflat. Nu auzisem niciodată de carcinomul bazocelular”, a declarat femeia, scrie Mirror. „A fost foarte tare, ca un vulcan sub piele. Mă plimbam cu prietena mea și, dintr-o dată, s-a oprit și mi-a zis că este mov, iar eu am spus că este doar un coș. Eram în faza de negare. M-am gândit ‘ce caut eu să am un coș la 52 de ani. O să treacă’, îmi tot spuneam. Se umfla și se retrăgea. Îmi amintesc că îl strângeam și nu ieșea nimic. Apoi a sângerat și a sângerat, timp de o săptămână”.

Michelle a mers la medicul ei în februarie 2023 și i s-a spus că arată ca un cancer de piele. Femeia a fost apoi supusă unei reconstrucții cu lambou nazal la spitalul Ormiston, Auckland, în aprilie 2023, pentru a îndepărta formațiunea și a trage pielea nasului peste gaură.

Povestea impresionantă a celei mai bogate femeie din lume
Articolul anterior
Andreea Raicu împlinește astăzi 40 de ani! Vezi cum a surprins-o ,,iubitul misterios” la miez de noapte
Articolul următor