Urinarea în piscină! Adevăratul pericol legat de acest comportament

Mulţi oameni cred că urina este sterilă în condiţii normale, lucru de care şi oamenii de ştiinţă au fost convinşi timp de peste o jumătate de secol. Dar cercetări recente arată că, în realitate, urina oamenilor conţine în mod obişnuit bacterii, iar descoperirea aduce noi informaţii legate de domeniul fascinant al microbiomului uman.

separator
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Întipărită de decenii în mintea multor oameni (şi invocată prea adesea de cei care urinează în piscine, un obicei nu doar necivilizat, dar efectiv dăunător sănătăţii), ideea că urina din vezica urinară este sterilă (la oamenii sănătoşi, în absenţa unor infecţii urinare cu simptome evidente) a fost infirmată de rezultatele unor cercetări recente realizate la Universitatea Loyola din SUA.

În realitate, în urina din corpul uman trăiesc bacterii, au anunţat cercetătorii în cadrul conferinţei Societăţii Americane de  Microbiologie care a avut loc la Boston. Iar clorul (folosit pentru dezinfectarea apei din piscine) reacţionează cu un număr de substanţe din sudoare şi urină.

inot piscina concurs

În reacţie cu clorul, acidul uric din urină formează clorura de cianogen, un compus foarte toxic care, inhalat, poate afecta negativ mai multe organe, printre care plămânii, inima şi sistemul nervos central.

De vreme ce introducerea acidului uric în apa piscinelor se datorează urinării în apă, o acţiune voluntară a înotătorilor, aceste descoperiri arată că adoptarea de către înotători a unor obiceiuri mai igienice în această privinţă ar îmbunătăţi considerabil calitatea apei din piscină şi a aerului din preajma acesteia, au explicat cercetătorii.

Sursa

Diareele acute la copii
Articolul anterior
Nuanţe de ruj roşu care se potrivesc cu tonul pielii tale
Articolul următor
Alte articole interesante