Urzica combate anemia şi detoxifică organismul

Urzica este o plantă bogată în aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu), proteine vegetale, acid pantoteic, acid folic. Planta este folosită în dietă, ca aliment, precum şi în calitate de remediu naturist pentru regenerarea și detoxifierea organismului. Vezi, mai jos, care sunt beneficiile urzicii, dar și cum poți folosi urzicile la gătit.

separator

urzici

Beneficiile urzicii:

  • îmbunătățește coagularea sângelui;
  • combate anemia;
  • posedă efecte de regenerare şi de vindecare a rănilor;
  • fluidizeaza sângele și ameliorează circulația sanguină, reduce nivelul glucozei din sânge;
  • întăreşte sistemul imunitar;
  • stimulează metabolismul şi îl detoxifică;
  • combate mătreaţa şi întăreşte rădăcina părului.

Urzica o vei cumpăra doar în locuri special amenajate pentru comerţ şi în niciun caz nu o vei culege de pe marginea drumului! Înainte de a o întrebuinţa, o vei spăla atent, sub un jet de apă caldă sau, după necesitate, vei fierbe apa.

Contraindicaţii:

  • Dacă eşti însărcinată, renunţă la consumul de urzici, pentru că poate provoca contracţii și crește riscul de naştere prematură;
  • Urzicile, folosite intern, predispun la apariţia trombozei;
  • Dacă suferi de boli ale tractului gastrointestinal, este bine să fii atentă la cantitatea de urzici pe care o consumi.

Urzica în dietă

Cel mai des, urzica este folosită la prepararea salatelor. În acest caz, ai nevoie de urzici fragede, întrucât este mai puţin înţepătoare. De asemenea, poți folosi urzica în supe, ciorbe sau poți prepara un ceai de urzici.urzici_cu_mamaliga

Salată de urzici:

Ingrediente:

  • 800 gr urzici fragede
  • 120 gr ceapă verde
  • 80 gr pătrunjel şi mărar
  • Sare şi piper

Frunzele de urzici fragede se spală și se pun în apă clocotită timp de 5 minute, după care se mărunțesc, aparte, într-un bol. Se adaugă ceapă verde, pătrunjel, mărar, puţin ulei, sare şi piper după gust.

Salată de urzici cu ou

Ingrediente:

  • 600 gr urzici fragede
  • 4 ouă fierte
  • 80 gr smântână
  • oţet
  • sare

Frunzele de urzică se fierb 5 minute, după care se mărunțesc, se adaugă oţet şi ouăle tăiate cubulețe. Opțional, poți adăuga smântână.

Exclusiv! Mariana Şura alături de fiica Evelina
Articolul anterior
Ce trebuie să știi înainte de a începe o cură de slăbire?
Articolul următor
Alte articole interesante