Doliu în medicina din Moldova! S-a stins din viață un ilustru medic, o remarcantă personalitate în domeniu

La 22 noiembrie 2017, s-a stins din viață membrul corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, doctorul habilitat în medicină, profesorul universitar Ion Lupan, un reputat medic stomatolog, chirurg pediatru oro-maxilo-facial, decanul Facultății Stomatologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanuˮ, șeful Catedrei Chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonție și ortodonție. Academia de Științe a Moldovei, secția Științe Medicale, exprimă sincere condoleanțe familiei, prietenilor, colegilor și celor apropiați în legătură cu trecerea în neființă a reputatului medic.

separator

Ion Lupan s-a născut la 19 ianuarie 1952, în satul Șestaci, raionul Șoldănești. A absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (1975), doctorantura la aceeași instituţie (1983). A desfăşurat o prodigioasă activitate clinică, didactică şi ştiinţifică în cadrul diferitor unități medicale (1975-1982). A fost decan al Facultății Stomatologie (2009-2017). Din 2008 a fost membru al Asambeei Academiei de Științe a Moldovei, iar în 2017  – ales membru-corespondent al Academiei.

A efectuat cercetări fundamentale și aplicative în domeniul malformațiilor oro-maxilo-faciale la copii și a dezvoltat o abordare inovativă științifică a metodelor de diagnostic și tratament regenerativ al acestui grup de maladii severe. A introdus în practica medicală metodele noi de diagnostic și tratament al melformațiilor congenitale oro-maxilo-faciale la copii elaborate în cadrul cercetărilor științifice realizate. Rezultatele activității științifice ale prof. Lupan au fost prezentate în 159 lucrări științifice, științifico-didactice și metodico-practice, inclusiv două monografii, 12 articole de sinteză, un  manual, dpuă compendii și dpuă protocoale clinice. Mem. Cor. Ion Lupan a fondat Școala ştiinţifică a chirurgilor-pediatri oro-maxilo-faciali din Republica Moldova. Discipolii săi au devenit profesori, doctori în ştiinţe, titulari de catedre, șefi de clinici.

Prof. Ion Lupan a fost președinte al Asociației Stomatologilor din R. Moldova, membru al Asociației Dentare Române pentru Educație.

Fiind președinte al Asociației Stomatologilor din R. Moldova (2009-2017) și decan al Facultății Stomatologie, a modernizat instruirea medicilor-stomatologi din Republica Moldova în corespundere cu standardele internaționale, a argumentat necesitatea fondării și a instituit Clinica Stomatologică Universitară în corespundere cu cele mai exigente cerințe ale stomatologiei moderne, a promovat și reușit să realizeze acreditarea Facultății de Stomatologie a USMF „Nicolae Testemițanuˮ de către Board-ul Dentiștilor din California (SUA), a contribuit la implementarea celor mai noi rezultate ale cercetărilor științifice în practica cotidiană a stomatologilor din R. Moldova.

Meritele deosebite în activitatea didactică şi cea ştiinţifică au fost menţionate prin Ordinul Gloria Muncii (2016), medalia AȘM Dimitrie Cantemir (2012), medalia Nicolae Testemițanu (2005), diplomă de gradul I a Guvernului R. Moldova (2009, 2015), Diploma de Onoare a Ministerului educației și cercetării a României (2016), Diplomă de apreciere a Cleft Lip and Palate Foundation (2000).

În persoana membrului corespondent Ion Lupan am pierdut un remarcabil savant, iscusit pedagog, talentat stomatolog și chirurg, un bun coleg şi prieten. Memoria membrului corespondent Ion Lupan va rămâne vie în inimile noastre. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace”, se arată în comunicatul AȘM.

Corpul neînsufleţit al regretatului profesor Ion Lupan va fi depus la Biserica „Sf. Nicolae” (Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 190) astăzi, 23 noiembrie 2017, începând cu ora 17:00.

Mitingul de doliu va avea loc vineri, 24 noiembrie 2017, cu începere de la ora 11:00, în blocul de studii nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie  (str. N. Testemiţanu, nr. 27).

Astăzi, 19 mai, este marcată Ziua Mondială a Medicilor de Familie

Anual, la 19 mai, este marcată Ziua Mondială a medicilor de familie, la inițiativa Organizației Mondiale a Medicilor de Familie (WONCA), cu scopul de a accentua rolul și importanța asistenței medicale primare în sistemele de sănătate din întreaga lume. În acest an, sloganul este „Medicii de familie – mereu pregătiți să te ajute”.

Ziua Mondială a Medicilor de Familie, marcată la 19 mai

Ziua Mondială a medicilor de familie este o oportunitate de a remarca că, medicii de familie și echipele sale sunt pilonii sistemului de sănătate, fiind mereu aproape de oameni și acordând asistență medicală necesară tuturor persoanelor, începând de la nou-născuți  până la persoane în etate.

Totodată, este și un prilej de a aprecia devotamentul și grija pe care o au față de pacienți.

Mulțumiri și recunoștință tuturor medicilor de familie și echipelor lor pentru curaj, dedicație, răbdare și profesionalism.

Precizăm că, în instituțiile medicale din Republica Moldova activează 1 656 de medici de familie și 4 002 asistenți medicali de familie.

Variola maimuței: 30 de cazuri suspecte în Spania și Portugalia

După Marea Britanie, Spania și Portugalia au anunțat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ treizeci de cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței, o boală rară în Europa, informează AFP.

Doua cazuri de „variola maimutelor” depistate la Londra. Cu ce simptome se  confrunta bolnavii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți că dorește să facă lumină, cu ajutorul Marii Britanii, în privința cazurilor de variola maimuței depistate în această țară de la începutul lunii mai, în special în comunitatea de homosexuali, transmite agerpres.ro.

Endemică în Africa de Vest, această boală virală („monkeypox”) a fost acum detectată în Portugalia la „peste 20 de cazuri suspecte (…) în regiunea Lisabonei (vest), dintre care cinci au fost confirmate”, a anunțat Direcția Generală de Sănătate din Portugalia într-un comunicat de presă.

„Aceste cazuri, majoritatea tineri, toți bărbați, prezentau leziuni ulceroase”, a precizat autoritatea sanitară.

În Spania, opt cazuri suspecte au fost raportate și „nu au fost încă confirmate” prin teste, a declarat Ministerul Sănătății.

Potrivit autorităților spaniole și portugheze, care au declanșat alertă națională de sănătate, această boală rară nu este foarte contagioasă de la om la om, nu are tratament și, în general, se vindecă de la sine.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și oboseală. Pot să apară erupții cutanate, adesea pe față, care să se răspândească în alte zone ale corpului.

Începând de la 6 mai, șapte cazuri au fost identificate în Marea Britanie, dintre care patru cazuri la persoane identificate drept „homosexuali, bisexuali sau bărbați care întrețin relații sexuale cu bărbați”, potrivit Agenției britanice de Securitate (UKHSA).

Cu excepția primului caz – persoana infectată călătorise recent în Nigeria – pacienții au fost infectați în Marea Britanie, ceea ce a stârnit temeri privind o transmitere comunitară.

Cum se extrage corect căpuşa din piele dacă ai ghinionul să fii muşcat. Greşeala frecventă care agravează situaţia

În plin sezon al atacurilor căpuşelor, medicii amintesc că este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect.

Sezonul cald, când oamenii încep să îşi desfăşoare tot mai multe activităţi în aer liber, la iarbă verde, aduce cu sine o serie de beneficii, dar şi pericole. Unul dintre acestea e legat de căpuşe.

„Căpuşele sunt paraziţi externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme, de aceea este esenţial ca acestea să fie îndepărtate la timp şi corect. Nu orice muşcătură de căpuşă poate transmite Boala Lyme, dar trebuie ştiut că, netratată, această patologie poate afecta articulaţiile, cordul şi sistemul nervos”, precizează purtătoarea de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Romînia, Cristina Cazacu.

În această primăvară, zeci de persoane s-au prezentat în Unitatea de Primiri Urgenţe sau în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase, pentru a solicita sprijinul specialiştilor în vederea extragerii căpuşelor. Din fericire, în niciunul dintre cele 42 de cazuri înregistrate din aprilie şi până în prezent nu a fost necesară internarea, medicii specialişti recomandând tratament adecvat, la domiciliu.

Se extrage trăgându-i capul, nu corpul Iată ce sfaturi dau medicii SJU Piteşti pentru îndepărtarea căpuşei de pe tegument, la domiciliu:   În primul rând, se dezinfectează locul cu alcool. Folosind o lupă, se extrage cu penseta căpuşa, trăgându-i capul, nu corpul, cum, adesea, se procedează greşit. 

„Dacă se apasă pe corp sau se aplică substanţe sau căldură, creşte numărul de bacterii deversate în pielea omului, în cazul în care căpuşa este infectată”, precizează Cristina Cazacu, care enumeră sfaturile specialiştilor.    Trebuie intervenit în mai puţin de o jumătate de zi Se spală apoi bine cu apă şi săpun şi se aplică, din nou, alcool sanitar sau iod/betadină.

„Este esenţial ca îndepărtarea să fie făcută în primele 12 ore de la înţepătură. Se mai poate extrage cu serveţelul prin înfăşurare”, mai spune Cristina Cazacu.

În cazul în care rămân fracţiuni de căpuşă în tegument, este recomandată prezentarea la medic, evitându-se astfel pericolul.

Un băiat din Capitală a fost bătut de un coleg de clasă pentru că vorbește greu limba română
Articolul anterior
Întroducerea fillerelor-Restylane în porțiunea nazo-labială, te va întineri cu câțiva ani
Articolul următor