Două cazuri de gripă A (H1N1) au fost confirmate în Chișinău

Două cazuri noi de gripă au fost înregistrate săptămâna trecută în capitală. Starea pacienților este de gravitate medie.

separator
Informațiile au fost prezentate luni, 16 decembrie, la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău de șeful Direcției asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, transmite moldpres.md.

Potrivit sursei citate, cazurile noi de gripă de tip AH1N1 au fost confirmate de laborator.

Tatiana Bucearschi a precizat că în capitală continuă vaccinarea antigripală a persoanelor din grupurile de risc. Astfel, pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie, în instituțiile medico-sanitare din municipiu au fost repartizate 24 de mii de doze de vaccin antigripal și până la 11 decembrie au fost vaccinate peste 10 mii de persoane.

Totodată, săptămâna trecută, în capitală s-au înregistrat peste 2400 de cazuri noi de infecții acute ale căilor respiratorii superioare. 68 de pacienți au fost internați din această cauză, cei mai afectați fiind copiii.

Gripa A(H1N1), cunoscută şi sub numele de ‘gripă porcină’ sau ‘noua gripă’, este o afecţiune respiratorie acută contagioasă. Ea este provocată de un virus gripal de tipul A, subtipul H1N1. Infecţia cu acest virus poate fi mai gravă decât infecţia cu virusurile gripale sezoniere, majoritatea populaţiei fie nu prezintă imunitate, fie are o imunitate scăzută la această tulpină de virus. Virusul de tip A poate infecta şi animale, el fiind responsabil de majoritatea pandemiilor (epidemie pe tot globul).

Persoanele infectate cu virusul gripal A(H1N1) pot trece printr-o perioadă de incubaţie de aproximativ 3-4 zile, perioadă în care sunt asimptomatici, după care acestea pot resimţi următoarele simptome: oboseală, febră înaltă (37,5-39,5ºC), rinoree, dureri de gat, dureri musculare, frisoane, tuse, stranut, uneori diaree, vomă.

Cei mai mulţi bolnavi se însănătoşesc în aproximativ o săptămână, însă la unele persoane cu imunitate scăzută, gripa poate prezenta manifestări mai grave sau apariţia complicaţiilor cum ar fi pneumonia. Unii bolnavi pot avea nevoie de spitalizare, iar în unele cazuri poate surveni şi decesul.

Doi copii pierduți în Capitală, au fost găsiți de polițiști
Articolul anterior
Un moldovean a câștigat show-ul ,,Chefi la cuțite” și marele premiu de 30.000 de euro
Articolul următor
Alte articole interesante