Durerea de spate: cauze și soluții

Durerea de spate este ceva ce majoritatea dintre noi, cca 90 % din populație, o va experimenta la un moment dat în timpul vieții și este cel mai frecvent motiv pentru zilele absentate de la locul de muncă.

Durerea de spate se rezolvă de la sine în 4 până la 8 săptămâni la mai mult de 50% dintre pacienți, totuși rata de recurență este mare, aproximativ 85%.

Astfel, durerea de spate reprezintă un simptom, cauza căreia este complexă, implicând afectarea musculară, articulară, vertebrală şi/sau a structurilor spinale şi nervilor periferici. Una din cele mai frecvente cauze ale durerii de spate este hernia discală, afectând 1/3 din populaţia mai mare de 20 ani. Potrivit Asociației Americane de Neurochirurgie, 75 până la 85 la sută dintre americani prezintă dureri de spate pe parcursul vieții. Dintre acestea, 50 la sută vor avea mai mult de un episod într-un an.

Ce poate cauza durerea de spate?

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de spate sunt legate de coloană și problemele mecanice ale spatelui. Aceste leziuni pot duce la lezarea discurilor intervertebrale, compresia rădăcinilor nervoase și mișcări defectuoase în articulațiile spinale.

Mușchii încordați sau entorsele cauzează adesea dureri de spate. Încordarea se poate întâmpla brusc sau se poate dezvolta lent în timp, prin mișcări repetitive. Cauzele comune de obicei sunt:

• ● Ridicarea unui obiect greu sau răsucirea coloanei vertebrale în timpul ridicării

• ● Mișcări bruște care pun prea mult stres pe partea inferioară a spatelui, cum ar fi o cădere

• ● Postură slabă în timp

• ● Leziuni sportive, în special în sporturile care implică răsucire sau forțe mari de impact

Problemele structurale. Vertebrele sunt oasele ce alcătuiesc coloana vertebrală și discurile, care amortizează spațiul dintre fiecare vertebră. Leziunile de pe disc sunt o cauză destul de frecventă a durerilor de spate. Uneori, aceste discuri pot fi bombate, herniate sau se pot rupe și pot comprima nervii. Herniile discale pot fi foarte dureroase, acestea pot comprima nervul și irita nervul sciatic. Sciatica se poate manifesta la nivelul piciorului prin durere, furnicături, amorțeală. Durerea este considerată cronică odată ce durează mai mult de trei luni și depășește procesul natural de vindecare al organismului. Durerea cronică la nivelul spatelui  implică adesea o problemă de disc, o problemă articulară și / sau o rădăcină nervoasă iritată. Cauzele comune includ: herniile discale, disfuncțiile articulațiilor intervertebrale sau sacroiliace, spondilolisteza, traumatisme, fracturi compresive.

O altă cauză potențială pentru dureri de spate este osteoartrita spinală. Aceasta este cauzată de degradarea și deteriorarea cartilajului articulațiilor din partea inferioară a spatelui. În timp, această afecțiune poate duce la îngustarea coloanei vertebrale sau la stenoza coloanei vertebrale. Pierderea densității osoase și subțierea osului, numită osteoporoză, pot duce la mici fracturi ale vertebrelor. Aceste fracturi pot provoca dureri grave și sunt denumite fracturi de compresie. Există multe alte cauze potențiale ale durerilor de spate, dar cele mai multe dintre acestea sunt rare. Asigurați-vă prin consultarea medicului dumneavoastră în caz că aveți dureri de spate care nu dispar.

Simptomele durerii de spate

Când începeți să dezvoltați dureri de spate posturale, ele se manifestă ca o durere de grad scăzut, în mod normal, combinată cu rigiditatea din partea inferioară a spatelui. Simptomele tind să fie ameliorate cu exerciții fizice ușoare sau prin evitarea unor perioade lungi de ședere, de exemplu la sfârșit de săptămână. Dar dacă simptomele sunt ignorate, durerea va deveni constantă, cu grad diferit de intensitate. Nivelul de rigiditate poate crește și el.

Ocazional, simptomele pot fi legate de alte condiții decât cele de o postură defectuoasă, de exemplu, discul prolapsat, fractura, afectarea articulației fațetelor sau compresia rădăcinii nervoase. Pot fi prezente oricare dintre următoarele simptome: înțepături sau amorțeală în fese, membre inferioare sau picioare; durere care coboară de la nivelul spatelui sau în picior, dureri de spate mai severe, mai ales atunci  când vă aplecați înainte și rigiditate excesivă în partea inferioară a spatelui. Aceste simptome trebuie evaluate corect de către un medic cu experiență. Acesta va stabili un diagnostic, cauza durerilor de spate și va recomanda un tratament, management și sfaturi adecvate.

Aproximativ 90% din toate durerile de spate ușoare se vor rezolva în decurs de 6 săptămâni, peste 80% din cazuri se rezolvă în 2 săptămâni. Durerea de spate este de obicei clasificată în funcție de durata simptomelor, locația anatomică, cauza potențială și prezența sau absența simptomelor radiculare.

Cum tratăm durerea de spate?

Majoritatea persoanelor nu vor avea nevoie de tratament complex pentru durerile de spate. Medicamentele fără prescripție medicală sunt adesea suficiente. În cazuri mai severe, pot fi necesare tratamente mai serioase, dar acestea trebuie recomandate sub supravegherea atentă a medicul dumneavoastră.

Pentru tratamentul durerilor acute și subacute la nivelul spatelui sunt disponibile atât terapiile nonfarmacologice cât și cele farmacologice.

Metodele nonfarmacologice specifice care s-au dovedit a fi eficiente în tratarea durerilor de spate acute și/sau subacute includ utilizarea de căldură superficială, masaj, acupunctura și manipulații la nivelul coloanei vertebrale. Dacă metodele nonfarmacologice nu ameliorează durerea sau dacă un pacient dorește tratament cu agenți farmacologici, există câteva categorii de medicamente care au dovedit eficacitatea în scăderea durerii și îmbunătățirea capacității funcționale.

Pentru tratamentul pacienților cu dureri acute de spate, ghidurile recomandă reasigurarea unui prognostic favorabil și sfaturi privind revenirea la activități normale, evitarea repausului la pat, utilizarea medicamentelor anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS) și opioide slabe pentru perioade scurte. Pentru tratamentul pacienților cu dureri cronice de spate, ghidurile recomandă utilizarea AINS și antidepresive, terapie prin exerciții și intervenții psihosociale. În plus, se recomanda adresarea la un specialist  în caz de suspiciune de patologii specifice sau radiculopatie sau dacă nu există ameliorare după 4 săptămâni.

De ce este importantă ameliorarea durerii?

Ameliorarea adecvată a durerii este importantă în cazul durerii acute, insuportabile pentru a preveni dezvoltarea durerii cronice.

Acționează – nu aștepta ca durerea să dispară!

Dacă durerea nu trece și durează mai mult de câteva zile, nu trebuie să mai aștepți, ar trebui să mergi la medic. Nu e nicio îndoială că, cu cât începi mai devreme tratamentul, cu atât te vei simți mai bine.

Ce reprezintă Dexalgin® ?

Dexalgin® reprezintă un analgezic rapid şi eficient cu efect antiinflamator, utilizat pentru tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cum sunt durerile musculoscheletice.

Dexalgin® este disponibil în farmacii sub formă de comprimate filmate şi sachet cu granule (pulbere ce se dizolvă rapid în apă). Ambele forme ale acestui medicament se eliberează fără prescripție medicală.

Pentru mai multe informații accesati www.dexalgin.md

Acesta este un medicament. Medicamentul se eliberează fără prescripție medicală. Citiți cu atenție prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului. Certificat de înregistrare  Dexalgin ® 25 mg comprimate filmate Nr. 23455 din 13.04.2017. Certificat de înregistrare Dexalgin ® 25 mg sachet cu granule pentru soluţie orală Nr. 24019 din 16.11.2017. Codul materialului: MD_DEX_25_2020_v01_web article din 30.07.2020

Berlin-Chemie AG Berlin Sucursala Chisinau Republica Moldova, Chișinău, MD-2012, str. Alexandru cel Bun 85,  Tel.: (+373 22) 21 25 58; (+373 22) 24 33 95; Fax: (+373 22) 24 42 84;  www.berlin-chemie.md

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie „The Guardian“. Un sondaj internaţional, care va fi publicat weekendul viitor, va dezvălui că 57% dintre experţii de top în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecţioase mortale, scrie adevarul.ro

Convingerea că gripa este cea mai mare ameninţare pandemică din lume se bazează pe cercetări îndelungate care arată că evoluează şi suferă mutaţii constant, a declarat Jon Salmanton-García de la Universitatea din Köln, care a efectuat studiul.

„În fiecare iarnă apare gripa”, a spus el. „Aţi putea descrie aceste focare drept mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puţin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar situaţia nu va fi întotdeauna la fel”, a precizat el. Detaliile sondajului – care a implicat contribuţia a 187 de oameni de ştiinţă – vor fi dezvăluite la congresul Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID) de la Barcelona, weekendul viitor.

Următoarea cauză cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus – denumit Boala X – care este încă necunoscut ştiinţei, potrivit a 21% dintre experţii care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel cum s-a întâmplat şi cu virusul SARS-CoV-2, cauza COVID-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Aviara îngrozește oamenii de știință

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a exprimat temeri cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinii de gripă H5N1, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară pe tot globul. Acest focar a început în 2020 şi a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte şi, de asemenea, a ucis milioane de păsări sălbatice.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, sporind şi mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cât virusul infectează mai multe specii de mamifere, cu atât are mai multe oportunităţi de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru publicaţia Nature .

Apariţia virusului H5N1 la bovine a fost o surpriză, a adăugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot îmbolnăvi de gripă aviară, dar până de curând bovinele nu au făcut-o. Au fost infectaţi cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci apariţia H5N1 la vaci a fost un şoc.

Înseamnă că riscurile ca virusul să pătrundă în tot mai multe animale de fermă şi apoi de la animalele de fermă la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândeşte mai mult, atunci şansele ca acesta să sufere mutaţii, astfel încât să se poată răspândi la oameni, cresc şi cresc”, a avertizat el.

Iar unele lecţii despre prevenirea răspândirii bolilor au fost uitate de la sfârşitul pandemiei de COVID, a remarcat Salmanton-García.

„Oamenii au reînceput să tuşească în palmă şi apoi să dea mâna cu alte persoane. Purtarea măştii a dispărut. Ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea să ajungem să regretăm asta”, a avertizat el.

Centrul de Sănătate Publică recomandă neadmiterea copiilor nevaccinați la procesul educațional

În legătură riscul infectării cu rujeolă în Chișinău, dar și în toată țara, Centrul de Sănătate Publică recomandă de a nu admite copiii nevaccinați în procesul educațional. Despre aceasta a anunțat șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială din municipiul Chișinău, Vladimir Bolocan, în cadrul unei ședințe la Primărie. Curtea Constituțională și Curtea Europeană pentru Drepturile Omului au explicat că, în cazul în care vaccinarea este obligatorie, persoanele care nu doresc să se vaccineze trebuie să opteze pentru metode alternative de învățământ, a subliniat Vladimir Bolocan, transmite IPN.

Potrivit lui Vladimir Bolocan, contraindicațiile absolute la vaccinare sunt doar reacțiile alergice periculoase, ceea ce se întâmplă foarte rar.

În cadrul Centrului Mamei și Copilului, există un centru special creat pentru a analiza cazuri de contraindicații temporare pentru vaccinare. În momentul în care contraindicații temporare nu mai există, atunci copilul poate fi vaccinat.

Șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială a declarat că vaccinurile sunt sigure, sunt utilizate de mai mulți ani. „Îndemn pe toți să se vaccineze și pe toți liderii de opinie să se alăture mesajului nostru de a promova vaccinarea, mai ales că se aproprie și Săptămâna Conștientizării Vaccinării, o săptămână în care noi intensiv și explicit pentru fiecare vom aduce mesaje corecte și clare despre vaccinare, despre vaccin și despre totul ce se învârte în jurul vaccinului”, a menționat Vladimir Bolocan.

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, au fost raportate 37 de cazuri de rujeolă. Din numărul total, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri au fost confirmate în municipiul Chișinău.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează că tratament specific contra rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu s-au vaccinat la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

ALARMANT! Numărul tinerilor sub 50 de ani diagnosticaţi cu CANCER a crescut brusc cu 80%! De ce se îmbolnăvesc

Lumea medicală internaţională este alarmată de faptul că numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, tendinţele fiind îngrijorătoare la nivel mondial.

Specialişti spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer şi alte boli care pun viaţa în pericol, având un risc major de deces.

Cancerele cu debut precoce, definite ca fiind cazurile diagnosticate la persoane sub 50 de ani, au crescut la nivel global cu un procent uluitor de 79%.

În Statele Unite, Societatea Americană de Cancer a raportat că datele demografice ale pacienţilor cu cancer se deplasează din ce în ce mai mult de la persoanele în vârstă la  persoanele de vârstă mijlocie.

În timp ce adulţii cu vârsta peste 50 de ani au înregistrat o scădere a incidenţei globale a cancerului din 1995 până în 2020, s-a înregistrat o creştere notabilă în cazul persoanelor mai tinere de 50 de ani.

De ce tinerii se îmbolnăvesc mai des de cancer?

Expertul CNN în domeniul sănătăţii, dr. Leana Wen – este medic de urgenţă şi profesor asociat adjunct la Universitatea George Washington – susţine că tipurile de cancer cu debut precoce care provoacă cel mai mare număr de decese şi cea mai mare povară la nivel global sunt cancerul de sân; cancerul de trahee, bronhii şi plămâni; şi cancerul de stomac şi colorectal, potrivit unui studiu 2023 publicat în revista BMJ Oncology, citată de news.ro. Acestea sunt statistici similare pentru populaţiile mai în vârstă.

Dr Wen citează unii cercetători, potrivit cărora rata tot mai mare a obezităţii din ultimele decenii este asociată cu riscul de apariţie timpurie a cancerului.

„Schimbarea obiceiurilor alimentare, mai exact creşterea consumului de alimente ultraprocesate, şi sedentarismul sunt, de asemenea, asociate cu rate mai mari de cancer. Alţii speculează că ar putea fi în joc factori de mediu, cum ar fi substanţele cancerigene eliberate în aer, apă şi alimente”, explică medicul.

Programele de screening, esenţiale

Dr. Wen spune că toată lumea ar trebui să vorbească cu medicul în fiecare an despre depistarea cancerului şi ar trebui să se asigure că îşi fac analizele care le sunt recomandate.

„Oamenii pot sări peste aceste teste din mai multe motive, fie că sunt ocupaţi cu munca şi cu responsabilităţile de îngrijire a familiei, sau s-ar putea să nu aibă un furnizor de îngrijire primară sau să se confrunte cu alte bariere în calea accesului la îngrijire.

Şi s-ar putea să creadă că nu au nevoie de aceste teste pentru că sunt tineri, sănătoşi şi se simt foarte bine. Dar statisticile surprinzătoare privind creşterea numărului de cazuri de cancer la persoanele tinere ar trebui să fie un apel la acţiune”, opinează specialistul.

Măsurile pe care tinerii le pot lua pentru a-şi reduce riscul de cancer

Multe cancere sunt asimptomatice în stadii incipiente. De aceea este nevoie de screening: pentru a detecta aceste cancere înainte ca ele să se răspândească. Tratamentul poate fi curativ dacă cancerele sunt depistate la timp, spune dr. Wen care are şi câteva recomandări pentru persoanele tinere. „Este esenţial ca oamenii să îşi cunoască riscurile”, spune dr. Wen.

„Mai exact, trebuie să ştie care este istoricul lor familial şi dacă au alte afecţiuni medicale sau factori legaţi de stilul de viaţă care le cresc riscul de cancer cu debut precoce. Toată lumea ar trebui să încerce să îşi afle istoricul familial de cancer. Există rude de gradul întâi care au avut cancere? Să-şi cunoască propriul istoric medical şi să-şi întrebe medicul dacă o anumită afecţiune le poate creşte riscul de cancer.

De asemenea, nu uitaţi să menţionaţi toţi factorii legaţi de stilul de viaţă, inclusiv fumatul, consumul de alcool, obiceiurile alimentare şi activitatea fizică, avertizează medicul. Fumatul şi consumul mare de alcool sunt factori de risc majori”, conchide medicul.

Ce se va întâmpla cu persoanele suspecte de Covid-19? Medicii de familie au un nou protocol clinic
Articolul anterior
Constatare oficială: Campania de vaccinare a redus semnificativ cazurile de infectare în rândul cadrelor medicale
Articolul următor