Ecografia transvaginală: când este recomandată și cum ar trebui să te pregătești pentru procedură

Ecografia, sau examenul cu ajutorul ultrasunetelor, este un test extrem de util în depistarea afecțiunilor organelor interne, în special atunci când vine vorba despre diagnosticarea bolilor ginecologice la femei. În timpul unei ecografii transvaginale, care reprezintă o alternativă la ecografia transabdominală (clasică) medicul introduce un dispozitiv asemănător unei baghete (numit transductor) în vaginul pacientei, în timp ce aceasta stă întinsă pe spate, pe masa de examinare.

separator

Transductorul emite unde sonore care generează imagini ale organelor din bazinul pacientei. Specialistul în imagistică poate să vadă astfel, mult mai eficient, uterul, ovarele și colul uterin.

Ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală?

În timpul procedurii, medicul introduce transductorul aproximativ 5-7 cm în canalul vaginal al pacientei. Întreaga procedură durează aproximativ 30 pâna la 60 de minute.

Testele imagistice de acest gen pot depista anomalii și pot ajuta medicii să stabilească diagnosticul. O ecografie transvaginală permite vizualizarea organelor reproductive: uterul, trompele uterine, ovarele, colul uterin (cervix) și vaginul. „Transvaginală” înseamnă „prin vagin”. Acesta este un examen intern.

Când este recomandată o ecografie transvaginală?

Există mai multe motive pentru care medicul poate considera că o ecografie transvaginală este necesară:

-o ecografie transabdominală care denotă anormalități;
-sângerare vaginală inexplicabilă;
-durere pelvină;
-o sarcină ectopică, numită „extrauterină” (care are loc atunci când fătul se implantează în afara uterului, de obicei în trompele uterine);
-infertilitate;
-verificarea chisturilor sau fibroamelor uterine;
-verificarea amplasării corespunzătoare a dispozitivului intrauterin (sterilet).

Medicul ginecolog poate, de asemenea, să recomande o ecografie transvaginală în timpul sarcinii, pentru:

-a monitoriza bătăile inimii bebelușului;
-a se uita la colul uterin și pentru a vedea orice modificări care ar putea duce la complicații, cum ar fi un avort spontan sau o naștere prematură;
-a examina placenta, în scopul de a depista anomalii;
-a identifica sursa oricărei sângerări anormale;
-a diagnostica un posibil avort spontan;
-a confirma o sarcină într-un stadiu incipient.

Cum te pregătești pentru o ecografie transvaginală?

În cele mai multe cazuri, ecografia transvaginală nu necesită o foarte mare pregătire din partea pacientei. O data ce ai ajuns la cabinetul medicului sau la spital și ești în camera în care vei fi examinată, va trebui să îți dai jos hainele de la talie în jos și să îți pui un halat.

În funcție de instrucțiunile medicului ginecolog și de motivele ecografiei, s-ar putea să fie nevoie ca vezica urinară să fie goală sau parțial plină. O vezică plină ajută la ridicarea intestinelor și permite o vizualizare mai clară a organelor din zona pelvisului. Daca vezica trebuie să fie plină, va trebui să bei aproximativ 950 ml apă sau alt lichid cu aproape o oră înainte de începerea procedurii.

Dacă ești la menstruație sau ai observat că ești într-o perioadă cu spotting (îți pătezi lenjeria intimă), atunci va trebui să îndepărtezi tamponul intern sau orice alt obiect de igienă intimă înainte de începerea ecografiei.

Ce factori de risc are procedura?

Nu există factori de risc asociați cu ecografia transvaginală. Efectuarea unei ecografii transvaginale la femeile însărcinate este, de asemenea, o procedură sigură, atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. Asta pentru că nu se folosesc radiații în această tehnică de imagistică. Atunci când transductorul este introdus în vagin, pacienta va simți o presiune, iar în unele cazuri, disconfort. Acest disconfort este minim și va disparea o dată ce procedura s-a încheiat.

sursa

S-a descoperit un nou medicament care combate eficient leucemia

Cercetătorii au identificat o formă unică de chimioterapie care, conform experimentelor preliminare, este eficientă în atacarea diferitelor celule leucemice, anunță CTV News din Canada.

Publicat în revista Leukemia, un studiu realizat de cercetătorii de la Rice University și de la University of Texas MD Anderson Cancer Center a descoperit diverși compuși care vizează în mod specific mitocondriile, care furnizează energie celulelor.

„Deși acest lucru este foarte promițător, suntem încă la o anumită distanță de a avea un nou tratament pe care să îl putem folosi în clinică”, a declarat într-un comunicat Natasha Kirienko, biochimist la Rice și autor corespondent al studiului. „Mai avem încă multe de descoperit”.

Cercetătorii au analizat anterior aproximativ 45.000 de compuși cu molecule mici pentru a găși unii care vizează mitocondriile.

Pentru cel mai recent studiu, ei au ales opt și au găsit între cinci și 30 de analogi apropiați pentru fiecare.

Cercetătorii au efectuat apoi zeci de mii de teste pentru a determina care dintre acestea erau toxice pentru celulele leucemice, fie că atare, fie atunci când erau combinate cu medicamente de chimioterapie existente, cum ar fi doxorubicina.

S-a demonstrat că cei opt compuși țintesc mitocondriile prin declanșarea unui proces numit mitofagie, adică atunci când o celulă își scoate din uz și își reciclează mitocondriile vechi.

Cancerul este cunoscut pentru faptul că folosește mitofagia pentru a se alimenta, spun cercetătorii, cercetările anterioare arătând că celulele leucemice au mult mai multe mitocondrii deteriorate decât cele sănătoase.

Cercetătorii au crezut că medicamentele care provoacă mitofagia ar putea slabi celulele leucemice și le-ar face mai sensibile la chimioterapie.

În cele din urmă, au descoperit că șase dintre ele au fost cele mai eficiente pentru a distruge celulele de leucemie mieloida acută. Dintre acestea, cinci au fost, de asemenea, eficiente la uciderea celulelor de leucemie acută limfoblastica și de leucemie mielogenă cronică.

Toate medicamentele care induc mitofagia au provocat mult mai puține daune celulelor sănătoase, spun cercetătorii.

Experimentele au arătat, de asemenea, că mai mulți compuși care induc mitofagia au fost „semnificativ” mai sinergici cu doxorubicina.

Pentru experimentele finale, cercetătorii au testat unul dintre cei mai eficienți compuși pe șoareci cărora le-au fost implantate celule canceroase de la un pacient cu leucemie.

Studiul a constatat că acest compus a fost eficient în uciderea celulelor de leucemie mieloida acută la șoareci.

„Trebuie să perfecționăm doză care credem că ar fi cea mai bună și, poate cel mai important, trebuie să testăm pe o mare varietate de cancere AML (leucemie mieloida acută)”, a declarat Kirienko.

„AML are o mulțime de variații și trebuie să știm ce pacienți au cele mai mari șanse să beneficieze de acest tratament și care nu. Numai după ce vom face această muncă, ceea ce ar putea dura câțiva ani, vom putea începe testele la om”, a subliniat cercetătoarea.

sursa

Femeile din Cimișlia și Basarabeasca pot efectua screening mamar gratuit

Femeile din raioanele Cimișlia și Basarabeasca au posibilitatea să facă screening-ul mamar prin mamografie digitală mobilă.

Femeile din Cimișlia și Basarabeasca pot face screening-ul mamar gratis

Potrivit Ministerului Sănătății, screening-ul mamar permite detectarea, cu ajutorul unei instalații radiologice mobile, a patologiilor glandelor mamare în stadii incipiente, atunci când femeile nu au simptome, transmite Moldpres.md

Examinarea radiologică se recomandă a fi realizată o dată la doi ani.

Conform specialiștilor, anual, circa 1.000 de femei din Republica Moldova sunt depistate cu cancer mamar. Din numărul total, 30 la sută sunt diagnosticate în stadii tardive.

În Chișinău se constată o creștere a numărului de cazuri Covid-19. O secție de pediatrie ,,este deja plină”

În Chișinău se atestă o creștere a numărului cazurilor noi de Covid-19, dar municipiul rămâne în codul verde, a afirmat luni, 4 iulie, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca. Acesta a mai spus că la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii cea de-a doua secție Covid-19 care a fost activată recent este deja plină și vor fi necesare spații suplimentare.

265 случаев ковида зарегистрировали в районе Тараклия за минувшую неделю |  TUK.MD

potrivit șefului Direcției, capacitățile Spitalului de boli contagioase pentru internarea copiilor infectați cu Covid-19 sunt limitate, transmite ZdG.

Totodată, acesta spune că conducerea Spitalului Valentin Ignatenco a fost anunțată să pregătească mai multe secții pentru activarea graduală în caz de necesitate.

„Vom pregăti și vom avea spațiile necesare, inclusiv cu activarea altor spitale, în cazul creșterii numărului cazurilor de COVID-19. Noi sperăm totuși că acest val, care rămâne unul foarte contagios, să nu fie atât de critic. Astăzi în instituțiile din Chișinău sunt interneți în stare gravă trei pacienți infectați cu Covid. Atenționăm populația în continuare, în măsura posibilității, să țină cont de situația epidemiologică”, a declarat Boris Gîlca.

Și la Maternitatea municipală nr. 2 numărul gravidelor infectate cu Covid-19 este în creștere.

Vezi cum o singură întrebare îți poate salva căsnicia!
Articolul anterior
Un copil în vârstă de un an, internat în spital cu arsuri grave după ce un ceainic cu apă fierbinte s-a vărsat peste el
Articolul următor