Epidemia de coronavirus a redus emisiile de dioxid de carbon și azot deasupra marilor orașe

Carantina din Italia pentru combaterea coronavirusului a redus semnificativ poluarea deasupra orașelor din nordul țării, arată imaginile satelitare, acesta fiind un nou exemplu al posibilului impact al pandemiei asupra emisiilor, relatează Reuters, potrivit news.ro.

separator
China, unde a început epidemia, a înregistrat o reducere semnificativă a poluării după ce guvernul a impus interdicţii de călătorie şi carantine, iar datele din Italia, care a fost grav afectată de epidemie câteva săptămâni mai târziu, sugerează un model similar.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că a observat un declin accentuat al emisiilor de dioxid de azot, un gaz toxic emis de centralele energetice, automobile şi fabrici, în regiunea văii Po din nordul Italiei.

”Deşi ar putea fi variaţii uşoare ale datelor din cauza plafonului de nori şi a vremii schimbătoare, suntem încrezători că reducerea observată a emisiilor coincide cu carantina din Italia care conduce la un trafic şi la activităţi industriale mai scăzute”, a declarat Claus Zehner, coordonatorul misiunii satelitare Copernicus Sentinel-5P.

ESA a publicat o animaţie care arată modul în care emisiile de dioxid de azot au fluctuat deasupra Europei în perioada 1 ianuarie-11 martie, utilizând o medie a deplasării emisiilor pentru o perioadă de 10 zile. Animaţia arată în mod clar scăderea nivelului de poluare în nordul Italiei.

Italia este ţara europeană cea mai afectată de epidemia de coronavirus, cu peste 15.100 de cazuri confirmate şi peste 1.000 de morţi, iar guvernul a introdus cele mai severe controale impuse în ţară de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Cercetătorii care studiază impactul emisiilor industriei şi transporturilor asupra schimbărilor climatice şi sănătăţii oamenilor încearcă să înţeleagă posibilele implicaţii ale pandemiei, în timp ce economiile încetinesc, cursele aeriene sunt perturbate şi sunt impuse carantine.

Potrivit Centrului pentru Cercetări în Domeniul Energiei şi al Aerului Curent din Finlanda, în China emisiile de dioxid de carbon au scăzut cu un sfert, sau cu 200 de milioane de tone, într-o perioadă de patru săptămâni încheiată pe 1 martie, cantitatea fiind echivalentă cu circa jumătate din cantitatea de emisii din Marea Britanie dintr-un an.

Datele satelitare au mai arătat un declin puternic al emisiilor de dioxid de azot din China, începând cu Wuhan, iar ulterior în alte oraşe, inclusiv în capitală, acest fapt fiind observabil timp de două săptămâni, la jumătatea lunii februarie.

Sursa

Cinci spitale vor beneficia de un grant de 140 de milioane de lei pentru achiziția de echipamente moderne

Republica Moldova va beneficia de un grant de 1 miliard de yeni japonezi (140,6 milioane de lei) pentru achiziția dispozitivelor medicale moderne în cinci instituții medico-sanitare publice.

AGORA - Află de ce este important să avem spitale regionale în Republica  Moldova

Comisia politică externă și integrare europeană a Parlamentului a aprobat astăzi avizul consultativ asupra inițierii negocierilor și aprobării semnării proiectului Acordului, încheiat prin schimb de note, între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei privind implementarea Programului de Consolidare a Sistemului Medical.

Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, banii vor fi utilizați pentru acoperirea necesităților urgente ale sistemului de sănătate, respectiv fortificarea capacităților sectorului spitalicesc de diagnostic și tratatement.

Cele cinci instituții medico-sanitare publice din Republica Moldova selectate pentru a beneficia de dispozitive medicale moderne sunt:

  • IMSP Institutul de Medicină Urgentă,
  • IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”,
  • IMSP Institutul Mamei și Copilului,
  • IMSP Institutul Oncologic,
  • IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

Autoritățile susțin că respectivele instituții sunt de importanță strategică și acordă asistență medicală unui număr mare de persoane, inclusiv refugiaților din Ucraina.

Anterior, necesitățile instituțiilor medicale au fost evaluate de către o echipă de experți din Japonia, care a stabilit lista de dispozitive medicale prioritare, agreată ulterior de către Ministerul Sănătății.

UE cere interzicerea produselor aromate folosite în țigările electronice. Scopul acestei decizii: combaterea cancerului

Ramura executivă a Uniunii Europene a propus miercuri interzicerea vânzării de produse din tutun încălzit (ţigări electronice) cu aromă, ca parte a planului său de combatere a cancerului. Comisia Europeană a declarat că propunerea sa vine ca răspuns la o creștere semnificativă a volumului de astfel de produse vândute în blocul celor 27 de țări.

Fumezi tigara electronica? Iata de ce ar trebui sa te opresti

Comisia Europeană a propus, miercuri, interzicerea comercializării de produse aromate pentru vaping în cele 27 de ţări din Uniunea Europeană pentru a stopa această practică întâlnită în special în rândul tinerilor. Mai exact, se doreşte introducerea unei legislaţii mai stricte pentru a descuraja fumatul, inclusiv utilizarea ţigărilor electronice.

Se urmărește reducerea consumului de tutun în blocul comunitar

„Nouă din zece cancere pulmonare sunt cauzate de tutun şi dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri şi a salva vieţi. Pentru a realiza acest lucru este esenţial să luăm măsuri mai energice pentru reducerea consumului de tutun şi să ţinem pasul cu tendinţele pentru a face faţă fluxului neobosit de noi produse care apar pe piaţă – ceea ce este deosebit de important pentru protejarea tinerilor”, a explicat într-un comunicat de presă comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

Comercializarea produselor din tutun a făcut obiectul unei directive europene în 2014 de stabilire a cadrului legislativ pe teritoriul Uniunii Europene. Tendinţele observate însă pe această piaţă autorizează Comisia să modifice acest cadru.

Miercuri, executivul european a subliniat în special faptul că volumul vânzărilor de produse din tutun încălzit a crescut cu 10% sau mai mult în cel puţin cinci ţări din Uniunea Europeană – minimul necesar pentru înăsprirea legislaţiei.

Potrivit Comisiei, vânzarea acestui tip de produse a explodat în mai multe state membre între anii 2018 şi 2020, cum ar fi în Franţa (+406%), Portugalia (180%) şi Ţările de Jos (153%).

Potrivit cifrelor UE, cancerul este a doua cauză de deces în blocul de 450 de milioane de locuitori.

Există aproximativ 1,3 milioane de decese prin cancer și 3,5 milioane de cazuri noi anual în Uniunea Europeană.

Se estimează că 40% dintre cetățenii UE se vor confrunta cu un cancer la un moment dat în viața lor, impactul economic anual este estimat la aproximativ 100 de miliarde de euro (120 de miliarde de dolari).

Comisia Europeană a declarat anterior că dorește să se asigure că mai puțin de 5% din populația UE consumă tutun până în 2040.

Propunerea urmează să fie analizată de Consiliul Uniunii Europene şi de Parlamentul European, informează thehill.com.

sursa

Experții avertizează: Virusul variolei maimuței nu se răspândește doar prin contact intim

Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) spun că există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței. Virusul nu se răspândește doar prin contact intim, ci şi prin împărțirea aceleiași lenjerii de pat sau a prosoapelor.

SUA: Există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței

Cazurile apar în principal la bărbaţii care au relaţii sexuale cu bărbaţi, dar şi femeile sunt infectate, a declarat joi dr. Agam Rao, membru al CDC, în cadrul unei şedinţe de grup, scrie Reuters, transmite mediafax.ro.

Potrivit CDC, au fost raportate, de asemenea, cazuri de transmitere în rândul membrilor familiei şi al contacţilor apropiaţi.

„Am auzit, de asemenea, în întreaga lume despre contacte apropiate, cum ar fi membrii apropiaţi ai gospodăriei care, de exemplu, prin împărţirea lenjeriei de pat, a prosoapelor, au dobândit infecţia”, a spus Rao. „Deci, nu doar prin contact intim apropiat se răspândeşte acest lucru”.

Leziunile asociate cu actualul focar sunt, de asemenea, mai mici decât cele tipice ale variolei maimuţei clasice, potrivit agenţiei de sănătate publică.

Luna trecută, CDC a publicat orientări care recomandă utilizarea vaccinului Jynneos de la Bavarian Nordic pentru personalul de laborator şi alte persoane cu risc, punând la dispoziţie un alt vaccin de la Emergent BioSolutions.

La începutul zilei de joi, oraşul New York a deschis o clinică temporară pentru a administra vaccinul Jynneos în două doze persoanelor eligibile care ar fi putut fi expuse la variola maimuţei, inclusiv bărbaţilor homosexuali şi bisexuali.

În timp ce au existat cazuri de inflamaţie a inimii, numită miocardită, asociate cu vaccinul de la Emergent BioSolutions, nu au fost raportate încă astfel de cazuri după utilizarea Jynneos, a precizat CDC.

Există o cantitate limitată de Jynneos, iar agenţia analizează cum să utilizeze cel mai bine rezervele, a precizat aceasta.Variola maimuţei, o infecţie virală care provoacă leziuni ale pielii, este endemică în anumite părţi ale Africii. Dar focarul actual a afectat ţări în care virusul nu se răspândeşte de obicei, stârnind îngrijorare.

Lista magazinelor și restaurantelor care livrează bucate și produse alimentare la domiciliu
Articolul anterior
Ce spun rudele femeii decedate din cauza coronavirusului?
Articolul următor