Ești însărcinată și ai răcit? Iată ce trebuie să faci

Odată cu scăderea temperaturilor de afară, suntem predispuși la diferite infecții respiratorii, indiferent de vârstă sau sex. Mai mult, potrivit medicilor există peste 200 de virusuri care pot cauza raceală, iar afecțiunile respiratotii în sarcină pot duce la complicații grave –  iată care este tratamentul corect!

separator
„În timpul sarcinii simptomele persistă mai mult decât în mod normal și pot deveni o amenințare pentru mamă și copil în cazul în care apar complicații. Viitoarele mame trebuie să fie atente la alimentație și să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltarea normală a fătului. ”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Organismul depune mai mult efort pentru a se adapta cu noile schimbări realizate de concepție și din păcate, acest lucru duce la o sensibilitate crescută a femeilor gravide la boli. Dacă ești în primele 12 săptămâni, o febră de peste 38,5 grade Celsius poate determina oprirea din evoluție a sarcinii sau diverse malformații ale bebelușului. După ce treci de aceste săptămâni, infecțiile în gât sau în nas pe care le poți contracta în timpul răcelii afectează de asemenea bebelușul.Ce faci dacă racești în sarcină?

Odihna reprezintă cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru corpul tău (și pentru copilul tău), atunci când ești răcită. Organismul tău poate lupta împotriva infecțiilor mai bine atunci când ești odihnit.

Hidratarea este esențială mai ales atunci când ești răcită este nevoie să bei cel puțin 8 pahare de apă, suc de fructe fără zahăr sau ceai de plante pe zi și lămâie care poate calma și o eventuală durere în gât.

Gargara cu apă sărată are și ea rolul de a reduce durerile, umflăturile, elimina mucusul și calmează senzația de iritare adesea simțită în timpul bolii.

Alimentația bogată în fructe și legume poate grăbi procesul de vindecare. Dacă simți că nu ai pofta de mâncare încearcă să consumi cinci sau șase mese mici pe parcursul zilei începând cu alimente simple, cum ar fi sucuri stoarse și supe preparate în casă alături de pâine integrală. De asemenea, este foarte important să consumi alimente care luptă împotriva infecției precum: banane, afine, morcovi, chilli, merișoare, hrean, ceapă și alimente ce conțin vitamina C. Atunci când răcim, în corp apare o lipsă de vitamine, în special de vitamina C, deci trebuie să vă alimentați cu fructe și legume, ideal în stare crudă. Pentru că-i sunt prea bine știute virtuțile de vitaminizat excepțional este recomandat consumul zilnic de cătină.

Ceaiurile naturale reprezintă un remediu ce ajută la desfundarea sinusurilor congestionate. Poți încerca un tratament naturist: pui câteva picături de arbore de ceai, mentă sau ulei de eucalipt esențial într-un bol cu apă foarte fierbinte, te așezi cu fața deasupra vasului și te acoperi cu un prosop pe cap.

În ceea ce privește medicamentele, acestea pot fi prescrise doar de medic!

„Anumite medicamente pot afecta fătul. Recomand cu strictețe un consult de specialitate înainte de consumarea oricărui medicament. Cele mai multe antihistaminice, decongestionantele și siropuri de tuse nu ar trebui să fie luate atunci când o femeie este însărcinată, cu excepția cazului în care acestea au fost prescrise de medic. De obicei, nu au fost testate reacțiile la femei gravide și pot avea efecte secundare, periculoase pentru copil. Dacă nu apar complicații în perioada răcelii sau a gripei, există însă o serie de remedii naturiste care pot fi încercate acasă.”, adaugă Dr.Istoc.

Cum te îngrijești sa nu mai răcești

Lucrurile pe care trebuie să le faci pentru a evita răceală și gripă în timpul sarcinii rămân neschimbate indiferent dacă ești însărcinată sau nu. O dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și o igienă corespunzatoare sunt cele mai bune metode prin care îți crești imunitatea și te protejezi de o potențială răceală.

Viroză, răceală sau gripă – tu știi ce ai?

„Recomand evitarea atingerii ochilor, a nasului și a gurii și păstrarea distanței față de persoanele care prezintă simptome de răceală evidente. De asemenea recomand cu consumul de vitamina C naturală din citrice întregi sau suc natural, tocmai pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar.”, spune Dr.Istoc.

Avertizare meteo! Cod galben de îngheț în următoarele zile
Articolul anterior
Fiica lui Adrian Ursu și a Irinei Negară a împlinit 5 anișori!
Articolul următor
Alte articole interesante