Ești însărcinată și ai răcit? Iată ce trebuie să faci

Odată cu scăderea temperaturilor de afară, suntem predispuși la diferite infecții respiratorii, indiferent de vârstă sau sex. Mai mult, potrivit medicilor există peste 200 de virusuri care pot cauza raceală, iar afecțiunile respiratotii în sarcină pot duce la complicații grave –  iată care este tratamentul corect!

separator
„În timpul sarcinii simptomele persistă mai mult decât în mod normal și pot deveni o amenințare pentru mamă și copil în cazul în care apar complicații. Viitoarele mame trebuie să fie atente la alimentație și să se ferească de medicamentele care pot afecta dezvoltarea normală a fătului. ”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obsetetrica-ginecologie.

Organismul depune mai mult efort pentru a se adapta cu noile schimbări realizate de concepție și din păcate, acest lucru duce la o sensibilitate crescută a femeilor gravide la boli. Dacă ești în primele 12 săptămâni, o febră de peste 38,5 grade Celsius poate determina oprirea din evoluție a sarcinii sau diverse malformații ale bebelușului. După ce treci de aceste săptămâni, infecțiile în gât sau în nas pe care le poți contracta în timpul răcelii afectează de asemenea bebelușul.Ce faci dacă racești în sarcină?

Odihna reprezintă cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru corpul tău (și pentru copilul tău), atunci când ești răcită. Organismul tău poate lupta împotriva infecțiilor mai bine atunci când ești odihnit.

Hidratarea este esențială mai ales atunci când ești răcită este nevoie să bei cel puțin 8 pahare de apă, suc de fructe fără zahăr sau ceai de plante pe zi și lămâie care poate calma și o eventuală durere în gât.

Gargara cu apă sărată are și ea rolul de a reduce durerile, umflăturile, elimina mucusul și calmează senzația de iritare adesea simțită în timpul bolii.

Alimentația bogată în fructe și legume poate grăbi procesul de vindecare. Dacă simți că nu ai pofta de mâncare încearcă să consumi cinci sau șase mese mici pe parcursul zilei începând cu alimente simple, cum ar fi sucuri stoarse și supe preparate în casă alături de pâine integrală. De asemenea, este foarte important să consumi alimente care luptă împotriva infecției precum: banane, afine, morcovi, chilli, merișoare, hrean, ceapă și alimente ce conțin vitamina C. Atunci când răcim, în corp apare o lipsă de vitamine, în special de vitamina C, deci trebuie să vă alimentați cu fructe și legume, ideal în stare crudă. Pentru că-i sunt prea bine știute virtuțile de vitaminizat excepțional este recomandat consumul zilnic de cătină.

Ceaiurile naturale reprezintă un remediu ce ajută la desfundarea sinusurilor congestionate. Poți încerca un tratament naturist: pui câteva picături de arbore de ceai, mentă sau ulei de eucalipt esențial într-un bol cu apă foarte fierbinte, te așezi cu fața deasupra vasului și te acoperi cu un prosop pe cap.

În ceea ce privește medicamentele, acestea pot fi prescrise doar de medic!

„Anumite medicamente pot afecta fătul. Recomand cu strictețe un consult de specialitate înainte de consumarea oricărui medicament. Cele mai multe antihistaminice, decongestionantele și siropuri de tuse nu ar trebui să fie luate atunci când o femeie este însărcinată, cu excepția cazului în care acestea au fost prescrise de medic. De obicei, nu au fost testate reacțiile la femei gravide și pot avea efecte secundare, periculoase pentru copil. Dacă nu apar complicații în perioada răcelii sau a gripei, există însă o serie de remedii naturiste care pot fi încercate acasă.”, adaugă Dr.Istoc.

Cum te îngrijești sa nu mai răcești

Lucrurile pe care trebuie să le faci pentru a evita răceală și gripă în timpul sarcinii rămân neschimbate indiferent dacă ești însărcinată sau nu. O dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și o igienă corespunzatoare sunt cele mai bune metode prin care îți crești imunitatea și te protejezi de o potențială răceală.

Viroză, răceală sau gripă – tu știi ce ai?

„Recomand evitarea atingerii ochilor, a nasului și a gurii și păstrarea distanței față de persoanele care prezintă simptome de răceală evidente. De asemenea recomand cu consumul de vitamina C naturală din citrice întregi sau suc natural, tocmai pentru că ajută la întărirea sistemului imunitar.”, spune Dr.Istoc.

Avertisment! Numărul bolnavilor de cancer s-ar putea dubla curând

Tot mai multe cazuri de cancer. Potrivit chirurgului clujean Patriciu Achimaș Cadariu, este esențial să ne pregătim încă de acum pentru o creștere rapidă a numărului de îmbolnăviri, pe fondul îmbătrânirii populației și a unui stil de viață nesănătos, accentuat de o monitorizare deficitară a pacienților din grupurile de risc. Declarațiile au fost prezentate de Actual de Cluj, scrie doctorulzilei.ro.

Patriciu Andrei Achimaș-Cadariu este specializat în obstetrică-ginecologie și a deținut funcția de ministru al sănătății în guvernul Dacian Cioloș. Este conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” și doctor în științe medicale.

„Evit să fac previziuni alarmiste, dar este posibil ca volumul de pacienți, în special în domeniul cancerului, să crească cel puțin dublu în viitor. Referitor la afecțiunile cardiovasculare, nu fiind expert în acest domeniu, cred că ar fi indicat să consultăm opinia colegilor, dar cu siguranță ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de pacienți”, a subliniat deputatul clujean, potrivit G4media.ro. 

El consideră că, pe lângă implementarea unor strategii coerente, este necesară construirea de noi spitale, îmbunătățirea pregătirii personalului medical și, mai ales, promovarea educației sanitare.

Medicul a precizat că un aspect fundamental este educația. Pentru a preveni problemele majore de sănătate, este esențial să învățăm că este necesar să ne prezentăm regulat la medic. În unele țări, cei care nu se prezintă riscă să nu beneficieze de decontarea unor tratamente. De asemenea, ar fi benefic să învățăm despre efectele nocive ale fumatului, despre faptul căm nu este recomandat decât în cantități moderate – totuși, etanolul în sine este un agent toxic, și despre importanța activității fizice, precum și despre menținerea unui indice de masă corporală sănătos.

În loc să adoptăm o alimentație echilibrată, bazată pe consumul de fructe și legume, este tentant să îi oferim copilului un pumn de ciocolată să o ia cu el la școală și să scăpăm de grija mesei sale. În loc să ne dedicăm timpul copilului pentru activități în aer liber sau pentru practicarea unui sport, nu este mai simplu să ne lăsăm copilul în fața televizorului sau să petrecem timp inactiv pe canapea?

Acestea sunt aspecte care țin, în cele din urmă, de bun simț. Da, viața modernă s-a schimbat radical într-un timp foarte scurt, iar din perspectivă antropologică, suntem aproape de momentul în care pentru a ne hrăni, oamenii alergau kilometri întregi în fiecare zi și consumau cantități reduse de alimente. Această schimbare s-a produs cu rapiditate.

Guvernul a aprobat acțiunile necesare pentru reducerea mortalității prin cancer și susținerea pacienților diagnosticați cu această boală cruntă

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 privind implementarea Programului național de control al cancerului pentru anii 2016-2025.

Planul stabilește acțiuni concrete în vederea depistării precoce și controlul cancerului, precum și accesul la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă a pacienților cu maladii oncologice.

În ultimele decenii se constată o creștere a indicilor morbidității şi mortalității prin cancer în lume, inclusiv în Republica Moldova. Anual sunt înregistrate circa 10.000 cazuri de tumori maligne la nivel național, acestea ocupând locul doi printre principalele cauze de deces dintre bolile netransmisibile.

Maladiile oncologice au rate de vindecare ridicate atunci când sunt depistate precoce și tratate conform celor mai bune practici internaționale.

Astfel, documentul de politici urmărește reducerea mortalității prin cancer cu 7% la nivel național până în anul 2025, prin modernizarea și fortificarea serviciilor de diagnosticare a pacienților cu maladii oncologice, actualizarea și extinderea listei naționale de medicamente oncologice esențiale, dezvoltarea serviciilor paliative şi a celor de reabilitare pentru pacienții oncologici.

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie „The Guardian“. Un sondaj internaţional, care va fi publicat weekendul viitor, va dezvălui că 57% dintre experţii de top în boli cred acum că o tulpină de virus gripal va fi cauza următorului focar global de boli infecţioase mortale, scrie adevarul.ro

Convingerea că gripa este cea mai mare ameninţare pandemică din lume se bazează pe cercetări îndelungate care arată că evoluează şi suferă mutaţii constant, a declarat Jon Salmanton-García de la Universitatea din Köln, care a efectuat studiul.

„În fiecare iarnă apare gripa”, a spus el. „Aţi putea descrie aceste focare drept mici pandemii. Sunt mai mult sau mai puţin controlate, deoarece diferitele tulpini care le provoacă nu sunt suficient de virulente – dar situaţia nu va fi întotdeauna la fel”, a precizat el. Detaliile sondajului – care a implicat contribuţia a 187 de oameni de ştiinţă – vor fi dezvăluite la congresul Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ESCMID) de la Barcelona, weekendul viitor.

Următoarea cauză cea mai probabilă a unei pandemii, după gripă, este probabil un virus – denumit Boala X – care este încă necunoscut ştiinţei, potrivit a 21% dintre experţii care au luat parte la studiu. Ei cred că următoarea pandemie va fi cauzată de un microorganism care nu a fost încă identificat, care va apărea din senin, la fel cum s-a întâmplat şi cu virusul SARS-CoV-2, cauza COVID-19, atunci când a început să infecteze oamenii în 2019.

Aviara îngrozește oamenii de știință

Săptămâna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a exprimat temeri cu privire la răspândirea alarmantă a tulpinii de gripă H5N1, care provoacă milioane de cazuri de gripă aviară pe tot globul. Acest focar a început în 2020 şi a dus la moartea sau uciderea a zeci de milioane de păsări de curte şi, de asemenea, a ucis milioane de păsări sălbatice.

Cel mai recent, virusul s-a răspândit la specii de mamifere, inclusiv la bovine domestice, care sunt acum infectate în 12 state din SUA, sporind şi mai mult temerile cu privire la riscurile pentru oameni. Cu cât virusul infectează mai multe specii de mamifere, cu atât are mai multe oportunităţi de a evolua într-o tulpină periculoasă pentru oameni, a declarat săptămâna trecută Daniel Goldhill, de la Royal Veterinary College din Hatfield, pentru publicaţia Nature .

Apariţia virusului H5N1 la bovine a fost o surpriză, a adăugat virologul Ed Hutchinson, de la Universitatea Glasgow. „Porcii se pot îmbolnăvi de gripă aviară, dar până de curând bovinele nu au făcut-o. Au fost infectaţi cu propriile lor tulpini ale bolii. Deci apariţia H5N1 la vaci a fost un şoc.

Înseamnă că riscurile ca virusul să pătrundă în tot mai multe animale de fermă şi apoi de la animalele de fermă la oameni devin din ce în ce mai mari. Cu cât virusul se răspândeşte mai mult, atunci şansele ca acesta să sufere mutaţii, astfel încât să se poată răspândi la oameni, cresc şi cresc”, a avertizat el.

Iar unele lecţii despre prevenirea răspândirii bolilor au fost uitate de la sfârşitul pandemiei de COVID, a remarcat Salmanton-García.

„Oamenii au reînceput să tuşească în palmă şi apoi să dea mâna cu alte persoane. Purtarea măştii a dispărut. Ne întoarcem la vechile noastre obiceiuri proaste. S-ar putea să ajungem să regretăm asta”, a avertizat el.

Avertizare meteo! Cod galben de îngheț în următoarele zile
Articolul anterior
Fiica lui Adrian Ursu și a Irinei Negară a împlinit 5 anișori!
Articolul următor