Exerciții fizice pentru întărirea mușchilor gâtului și eliminarea durerilor

Regiunea cervicală a coloanei vertebrale este una dintre cele mai mobile și mai sensibile zone ale aparatului musculo-scheletal. Cu vârsta, această porțiune suferă degrabă diverse modificări degenerative, manifestate prin scăderea mobilității și apariția sindromului dureros. Exercițiile fizice pentru regiunea gâtului, efectuate după metoda kinetoterapeutului rus Dr. Bubnovsky, și-au demonstrat eficiența lor practică.

separator

Cum să scapi de durerea cervicală și să îți întărești mușchii prin tehnica recomandată decătre medicul  Bubnovsky? Executarea celor 7 exerciții simple de mai jos poate fi însușită rapid, la orice vârstă, pe parcursul a 1-2 antrenamente.

Exercițiile pot fi incluse în complexul exercițiilor fizice matinale ori se pot face separat, pe parcursul zilei. Înainte de începerea exercițiilor, este binevenit un masaj ușor de încălzire, în regiunea mușchilor gâtului și umerilor, pentru a accelera circulația sanguină și fluxul limfatic, dar și pentru a elimina spasmul muscular.

Dacă apar amețeli și stare generală de rău în poziție verticală, exercițiile pot fi efectuate în poziție șezândă. În cazul în care durerea sau disconfortul crește, exercițiile trebuie întrerupte și se impune consultarea medicului. Ritmul de respirație este un aspect important: exercițiul este efectuat în timpul inspirației, iar revenirea la poziția inițială se face la expirație. Așadar!

1. ,,Metronom”

Primul exercițiu din acest set presupune înclinația lentă a capului spre umărul drept, apoi spre cel stâng. Se îndreaptă spatele și se mișcă ușor capul spre umărul drept. Ține această poziție timp de 30 de secunde. După revenirea la poziția de pornire, efectuează același lucru în direcția opusă. Repetă de 5 ori.

2. „Arcul“

Înclină capul maximal în față, atingând pieptul cu bărbia. Apoi întinde usor gâtul înainte și în sus. Repetă de 5 ori.

3. ,,Stârcul”

Acest exercițiu simplu antrenează mușchii gâtului și coloanei toracice. În poziție așezată, îndreaptă spatele și pune mâinile pe genunchi. Treptat, du mâinile la spate, în timp ce tragi bărbia în sus. Încordează ușor mușchii și mentine aceasta poziție timp de 30 de secunde. Repetă exercițiul de 5 ori.

4. ,,Privirea spre cer”

Lasă capul pe spate, apoi întoarce-l ușor de pe o parte pe alta. Acest exercițiu este compus din 6 repetări.

5. ,,Fachir”

Acest exercițiu îl repetă parțial pe cel precedent. Ridică brațele îndoite la coate și strânge-le deasupra capului. Întoarce capul lent spre dreapta, apoi spre stânga, menținând fiecare poziție timp de 15-30 de secunde. Execută de 6 ori.

6. ,,Rama”

Acest exercițiu este eficient pentru osteocondroza coloanei vertebrale și toracice. Pune mâna stângă pe umărul drept, apoi întoarce încet capul spre stânga. Ține această poziție timp de 30 de secunde. Apoi, schimbând poziția mâinii, repetă pe partea opusă. Execută de 5 ori.

7. ,,Gâsca”

Exercițiul final de întărire a mușchilor gâtului se efectuează în poziție verticală. Este extrem de eficient pentru a relaxa și a întinde mușchii, oferă o senzație de eliberare și relaxare. În poziție dreaptă, așează gâtul, bărbia și umerii paralel cu podeaua. Întinde capul înainte, întoarce-te și întinde bărbia spre umăr, încercând să îl atingi. Repetă aceeași acțiune pe partea opusă. Efectuează 5 repetări pentru fiecare umăr.

Potrivit dr. Bubnovsky, aceste exerciții, efectuate în mod regulat, contribuie la eliminarea durerilor cervicale, însă nu trebuie să uiți de modul corespunzător de alimentație, renunțarea la obiceiurile proaste și adoptarea unui stil sănătos de viață.

Truc util. Iată cum poți păstra verdeața proaspătă și aromată mai mult timp
Articolul anterior
Un meteorit a căzut lângă Moldova. S-a resimţit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari
Articolul următor
Alte articole interesante