Experți, despre Covid-19: numărul real de cazuri este de 10-20 de ori mai mare decât cel depistat

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că, doar în România, numărul celor care au fost infectaţi cu noul coronavirus este mult mai mare decât cel raportat oficial. Concret, expertul susţine că numărul real de cazuri este, „probabil, între 10 şi 20 de ori mai mare” decât cel depistat. Potrivit specialiștilor, situația dată se manifestă și în alte țări – cifrele raportate oficial nu arată numărul real al îmbolnăvirilor, mai ales în țările unde sunt efectuate puține teste.

separator

În România sunt depistați până în prezent, 22.415 infectați, din 585,353 teste efectuate.

Astfel, un mic calcul arată că între 224.150 şi 448.300 de români au trecut prin boală, dar mare parte dintre ei au fost asimptomatici. (În Moldova, au fost efectuate până astăzi 63,328 teste, fiind depistate 12.254 cazuri).

Expertul a mai susţinut că, în România, se va face testarea pentru anticorpi pentru a se vedea ce procent din populaţie a trecut prin boală, unde a fost mai frecvent Covid19 şi care au fost cele mai afectate categorii de cetăţeni.

Totuşi, conform autorităţilor sanitare, acest test de seroprevalenţă nu se va face în masă, ci pe un eşantion reprezentativ pus la punct de Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Centrul Naţională de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Cei care vor să vadă dacă au trecut prin boală fără să-şi dea seama pot face aceste teste de identificare a anticorpilor indepenedent de campania organizată de autorităţi.

Concret, mai multe clinici private pun la dispoziţia pacienţilor astfel de analize contra cost. Este vorba de teste de anticorpi de tip IgM şi de tip IgG. Clinicile susţin că aceste teste care utilizează probe recoltate din sânge sunt utilizate cu succes pe plan internaţional în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2.

Testele care pot detecta în sânge prezenţa anticorpilor de tip Imunoglobulină G (IgG), produşi de organism ca răspuns la infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2, au ,,o acurateţe de 99% şi specificitate de 99,5%, fiind aprobate la sfârşitul lunii aprilie pentru utilizare în UE, după succesul acreditării sale în SUA”, susţin reprezentanţii unei reţele medicale private.

Experţii spun că pentru o mai bună acurateţe a rezultatelor analizelor, pacienţii trebuie să nu mănânce cu opt ore înainte de ora de prelevare a testului. Intervalul de timp în care sunt procesate testele diferă de la clinică la clinică, dar rezultatele acestora ajung la pacient în cel mult 72 de ore.

Anticorpii nu garantează imunitatea.

Reprezentaţii clinicilor care fac aceste analize precizează totuşi că, în prezent, nu există dovezi că persoanele vindecate de COVID-19 care au dezvoltat anticorpi sunt protejate de o a doua infectare. Ba mai mult, cazuri de reinfectare s-au înregistrat în toată lumea, inclusiv în România, dar specialiştii nu pot explica exact prin ce mecanism o parte a pacienţilor redevin pozitivi la COVID-19.

Sursa

Germania a lansat aplicaţia care monitorizează persoanele infectate cu Covid-19
Articolul anterior
Un copil s-a înecat la Ștefan-Vodă. Imagini cu impact puternic
Articolul următor
Alte articole interesante