Experți germani: Al doilea val de coronavirus în toamnă este inevitabil. Intensitatea va depinde de cât de mult va călători lumea

Există riscul celui de-al doilea val de coronavirus în toamnă. Declarația aparține experților germani. Intensitatea valului va depinde de cât de mult va călători lumea.

separator
foto: Getty Images

Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, profesorul de medicină pulmonară și membru al grupului de lucru Covid-19 în Germania, Dr. Tobias Welte subliniază: virusul nu a dispărut, iar dacă vom călători la fel ca în trecut, intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată.

– Valona Tela, jurnalist Radio Europa Liberă: Explicați-ne în primul rând ce este al doilea val, observăm un număr crescut de cazuri în unele țări.

Dr. Tobias Welte: Cred că situația este diferită de la o țară la alta. Așadar, există unele țări în care este clar un al doilea val. De exemplu, Iranul este o țară cu o creștere zilnică a cazurilor după ce ajunsese la un nivel scăzut, iar acum există un al doilea val, care poate fi din cauza sărbătorilor religioase. În timpul Ramadanului, numărul cazurilor a scăzut, dar după aceea, când oamenii s-au întâlnit mai des și au fost mai multe întâlniri de familie, cifrele au crescut. Există și alte țări, de exemplu, Germania, unde nu este nicio creștere dacă te uiți la întreaga țară, dar există focare localizate. Unele dintre aceste focare sunt, de exemplu, fabricile de prelucrare a cărnii. Iar problema acestor puncte cu grad mare de infectare este că există mai mulți factori de risc. Pentru abatoare, de exemplu, un factor important este aerul rece și uscat. Oamenii lucrează umăr la umăr, astfel încât distanțarea socială nu este respectată. Și majoritatea lucrătorilor provin din sud-estul Europei, sunt lucrători temporari, iar cazarea este departe de a fi perfectă.

Aceste probleme, în ansamblu, determină creșterea probabilității de a fi infectat. Ceea ce putem învăța din aceste tipuri de focare este că virusul este încă acolo. Este prezent și contagios. Deci, dacă dați o șansă virusului, va exista o infecție. Acum este vară, dar dacă, de exemplu, aerul rece joacă un rol, este foarte probabil să vedem un al doilea val în toamnă sau iarnă.

– Va exista un al doilea val în fiecare țară care a avut deja o serie de cazuri de coronavirus? Sau este ceva care depinde de strategiile pe care le urmează fiecare țară?

Dr. Tobias Welte: Ei bine, virusul nu a dispărut și nu a dispărut în niciuna dintre țările europene, iar noi trăim într-o lume globală. Dacă deplasările vor fi permise și frontierele vor fi redeschise, virusul se va răspândi din nou. Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu știe.

– „Nu va exista un vaccin până la mijlocul anului viitor” Poate prevenit acest al doilea val în vreun fel?

Dr. Tobias Welte: Mi-e teamă că nu. Nu va exista un vaccin până la mijlocul anului viitor – dacă avem noroc. Așadar, probabilitatea de a găsi un vaccin nu este atât de mare și nu există un tratament eficient. Singurul lucru pe care îl putem face este, chiar dacă începem redeschiderea, să aplicăm măsurile de prevenire, care au avut succes. Cea mai importantă dintre acestea este distanțarea socială.

– Cel de-al doilea val ar putea fi mai rău decât primul?

Dr. Tobias Welte: Nu cred că al doilea val va fi mai rău, dar există posibilitatea de a avea conjugate două probleme: să fie coronavirus și gripă sezonieră în același timp. Există însă posibilitatea de a preveni această situație. Așadar, ar trebui să începem vaccinarea – vaccinarea împotriva gripei, vaccinarea împotriva pneumoniei bacteriene, vaccinarea pneumococică – pentru a reduce riscul acestor infecții diferite în același timp.

– Al doilea val, după cum ați spus, este legat de sezonul rece. Dacă da, de ce vremea rece va înrăutăți condițiile?

Dr. Tobias Welte: Vremea rece și umiditatea scăzută sunt factori de risc. Cel de-al doilea factor de risc este reprezentat de timpul petrecut în interior. Deci, protecția aerosolilor și timpul de supraviețuire al aerosolilor este mai mare în camerele închise, decât în exterior. Așadar, pe măsură ce stăm mai mult în camerele închise, cu cât aerul este mai rece și mai uscat, riscurile cresc.

– Cum putem lupta cu al doilea val? O nouă carantină poate fi o soluție?

Dr. Tobias Welte: Nu cred că va fi din nou o carantină totală. Niciuna dintre țări, nici măcar țările înstărite, din punct de vedere economic, cum sunt Germania sau Austria, nu vor putea reveni la carantina totală. Poate va exista o blocare parțială, o blocare regională, dar nu o blocare totală. Ceea ce căutăm acum și cred că acest lucru este cu adevărat important, este să aflăm cine are cel mai mare risc de a răspândi virusul. În momentul de față, se pare că nu sunt copiii mici, că nu sunt copiii de școală. De aceea, nu are sens să închidem grădinițele sau școlile, dar persoanele în vârstă sunt mai expuse riscurilor. Iar persoanele în vârstă cu comorbidități sunt și mai expuse riscului de a muri. Deci avem nevoie de măsuri speciale pentru cei în vârstă.

– Ne puteți oferi mai multe detalii? Care sunt acele măsuri speciale?

Dr. Tobias Welte: Restricții de contact pentru persoanele în vârstă, în special în casele de bătrâni, în unitățile de îngrijire de lungă durată. Cred că distanțarea socială este foarte importantă. Și am încredere în măști, chiar dacă nu ne plac, trebuie să trăim cu asta.

– Pot exista mai mult de două valuri ale acestui coronavirus?

Dr. Tobias Welte: Problema cu acest tip de virus este că nu știm niciodată ce se va întâmpla. Dacă o să apară o mutație a virusului, o modificare a virulenței, o modificare a proprietăților de transmitere. Nu este clar. Analizând unele dintre epidemiile de gripă, și aici avem cea mai mare experiență, putem observa că au circulat timp de trei ani. Gripa porcină a dispărut după trei ani de epidemie. Una dintre speranțe este, că, la fel, va dispărea, la un moment dat, și pandemia de coronavirus. Sau vor apărea mutații ale virusului și va fi mai puțin periculos, cu o rată de mortalitate mai mică – va fi un virus care se va adapta sistemului uman.

sursa: www.digi24.ro

Triunghiul morții. Ce NU ai voie să-l atingi cu mâinile

Triunghiul morții. NU ai voie să-l atingi cu mâinile. Mulți dintre noi știm că există o zonă pe fața noastră numită „triunghiul morții”. Această zonă este deosebit de vulnerabilă. Medicii spun că nu ai voie să o atingi cu mainile, este susceptibilă la infecție.

Cele trei puncte ale sale sunt: ​​Nasul, pliurile nazolabiale și buzele. În această zonă a feței există cel mai mare număr de vase care nu sunt echipate cu supape speciale.

Dacă o infecție pătrunde prin acest triunghi, ea pătrunde inevitabil în creier, ceea ce poate duce la diverse complicații și chiar la moarte. Dermatologii avertizează că ar trebui să limitați cât mai mult posibil atingerea acestei zone cu mâinile.

Acolo există cel mai mare număr de microorganisme periculoase, iar oamenii nici măcar nu se gândesc la asta. Trei probleme principale sunt cunoscute în această zonă a feței: Acestea sunt punctele negre, furunculele și părul din nas.

Furunculele apar din cauza blocării glandei sebacee, după care puroiul se acumulează sub piele. Se poate spune că furunculoza este cea mai periculoasă problemă dermatologică pe care o poate avea oricine.

În niciun caz nu trebuie să încercați să eliminați singur un furuncul. Acasă, puteți folosi o compresă peste noapte cu unguent cu ihtiol, dar este bine să vizitați un specialist.

Punctele negre în medicină se numesc comedoane. Aceasta este, de asemenea, o problemă cu glandele sebacee blocate, dar consecințele acesteia sunt complet diferite.

Pentru a îmbunătăți curățarea feței, vă recomandăm să folosiți măști negre sau să vizitați saloanele de înfrumusețare unde veți primi o curățare profesională. O mască neagră poate fi pregătită și acasă.

Utilizați apă, gelatină și cărbune activat.

Toată lumea are păr pe nas. Și nu e nimic rău în asta. Deși acest lucru nu arată bine din punct de vedere estetic, au o funcție importantă. Experții nu recomandă tăierea sau smulgerea lor, deoarece astfel de proceduri pot provoca infecție.

sursa

Consultații medicale gratuite pentru locuitorii din Nisporeni și servicii medicale stomatologice copiilor din raioanele Criuleni și Strășeni

Orarul consultațiilor profilactice gratuite pentru perioada 25 – 29 martie. Echipele mobile de medici specialiști continuă să ofere populației consultații profilactice gratuite acoperite din mijloacele financiare ale fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Astfel, săptămâna curentă, complexul radiodiagnostic mobil pentru examinarea cutiei toracice se va afla în mai multe instituții medicale din raionul Nisporeni și anume:

– pe 27 martie – în Oficiul Medicilor de Familie Bălănești, unde vor ave acces locuitorii satelor  Bălănești, Vânători, Găureni și Păruceni;

– în perioada 28 – 29 martie în Centrul de Sănătate Boldurești, unde vor ave acces locuitorii satelor Brătuleni, Cârnești și Băcșeni.

Tot în această săptămână vor fi prestate gratuit servicii medicale stomatologice copiilor în diferite localități din raioanele Criuleni și Strășeni, și anume:

– în zilele de 25 – 26 martie  – în localitatea Miclești, Criuleni;

– în intervalul 27 – 29 martie  – în localitatea Drăsliceni, Criuleni.

– în zilele de 25 – 26 martie –  în localitatea Vorniceni, Strășeni;

– în perioada  27 – 29 martie –  în localitatea Micleușeni, Strășeni.

Săptămâna trecută 417 copii au fost consultați de medicii stomatologi.

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

11 milioane de cazuri de tuberculoză sunt înregistrate anual la nivel mondial, ceea ce înseamnă că aproape un sfert din populația globului a trecut sau trece prin boală. Printre cauzele acestei maladii se numără sărăcia, atrag atenția specialiștii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, marcată azi.

În Republica Moldova, fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM) acoperă financiar serviciile de prevenire, diagnostic și tratament al tuberculozei. De aceste servicii beneficiază gratuit atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate.

Începând din acest an, este aplicată o nouă modalitate de rambursare a cheltuielilor pentru pacienții afectați de tuberculoză, potrivit Radio Moldova.

Astfel, fiecare pacient care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu beneficiază gratuit de un card bancar, pe care sunt alocați banii de la CNAM și cu ajutorul căruia procură produse alimentare din orice magazin din țară care dispune de terminal de plată.

Potrivit experților, tuberculoza este principalul agent infecțios letal după virusul care provoacă SIDA și parazitul care cauzează malarie. Sunt peste 1,6 milioane de oameni care mor anual, circa 4.000 pe zi, iar experții în sănătate publică ai Organizației Națiunilor Unite atenționează că diagnosticarea și tratarea se dovedesc în dese rânduri foarte dificile.

Tuberculoza afectează cel mai frecvent plămânii, dar pot fi atacate şi oasele, rinichii, ganglionii limfatici, sistemul nervos central, ficatul și alte organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Infecția se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă.

Adresați-vă la medic în cazul în care aveți tuse persistentă mai mult de 3 săptămâni, scădere în greutate nejustificată și lipsa poftei de mâncare, transpirații nocturne, oboseală, expectorații, dificultăți de respirație, tuse cu sânge. Este important de amintit că, în circa 40% din cazuri, tuberculoza poate evolua, o lungă perioadă, fără nici un simptom. Prin urmare, nu neglijați examenele medicale periodice, de prevenție!

Măsuri de prevenire a tuberculozei:

– Acoperiți de fiecare dată nasul și gura în momentul strănutului sau tusei, nu scuipați pe jos;

– Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun;

– Aerisiți în mod regulat încăperile și evitați spațiile aglomerate;

– Evitați contactul cu persoane cu forme active de tuberculoză;

– Adoptați un stil de viaţă sănătos şi un regim alimentar bogat în vitamine și alți nutrienți;

– Dacă ați fost în contact cu o persoană bolnavă de TBC, adresați-vă medicului de familie.

Pentru prevenirea tuberculozei, medicii recomandă vaccinarea nou-născuţilor la a 4-5 zi după naştere.

A fost lansată harta online cu adresele construcțiilor problematice din Chișinău
Articolul anterior
Cum poți ajuta persoana dragă să gestioneze eficient incontinența urinară!
Articolul următor