Experții avertizează: Virusul variolei maimuței nu se răspândește doar prin contact intim

Centrele americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) spun că există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței. Virusul nu se răspândește doar prin contact intim, ci şi prin împărțirea aceleiași lenjerii de pat sau a prosoapelor.

SUA: Există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței

Cazurile apar în principal la bărbaţii care au relaţii sexuale cu bărbaţi, dar şi femeile sunt infectate, a declarat joi dr. Agam Rao, membru al CDC, în cadrul unei şedinţe de grup, scrie Reuters, transmite mediafax.ro.

Potrivit CDC, au fost raportate, de asemenea, cazuri de transmitere în rândul membrilor familiei şi al contacţilor apropiaţi.

„Am auzit, de asemenea, în întreaga lume despre contacte apropiate, cum ar fi membrii apropiaţi ai gospodăriei care, de exemplu, prin împărţirea lenjeriei de pat, a prosoapelor, au dobândit infecţia”, a spus Rao. „Deci, nu doar prin contact intim apropiat se răspândeşte acest lucru”.

Leziunile asociate cu actualul focar sunt, de asemenea, mai mici decât cele tipice ale variolei maimuţei clasice, potrivit agenţiei de sănătate publică.

Luna trecută, CDC a publicat orientări care recomandă utilizarea vaccinului Jynneos de la Bavarian Nordic pentru personalul de laborator şi alte persoane cu risc, punând la dispoziţie un alt vaccin de la Emergent BioSolutions.

La începutul zilei de joi, oraşul New York a deschis o clinică temporară pentru a administra vaccinul Jynneos în două doze persoanelor eligibile care ar fi putut fi expuse la variola maimuţei, inclusiv bărbaţilor homosexuali şi bisexuali.

În timp ce au existat cazuri de inflamaţie a inimii, numită miocardită, asociate cu vaccinul de la Emergent BioSolutions, nu au fost raportate încă astfel de cazuri după utilizarea Jynneos, a precizat CDC.

Există o cantitate limitată de Jynneos, iar agenţia analizează cum să utilizeze cel mai bine rezervele, a precizat aceasta.Variola maimuţei, o infecţie virală care provoacă leziuni ale pielii, este endemică în anumite părţi ale Africii. Dar focarul actual a afectat ţări în care virusul nu se răspândeşte de obicei, stârnind îngrijorare.

Intervenție chirurgicală, realizată în premieră în Republica Moldova! Despre ce este vorba

O intervenție chirurgicală a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Este vorba despre esofagoplastie prin abord miniminvaziv, operația fiind efectuată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Potrivit reprezentanților instituției medicale, echipa operatorie a fost compusă din colegi de peste hotare, asistați de chirurgii SCR. Intervenția a durat peste 7 ore, iar pacientul a fost un bărbat de 56 de ani, scrie newtv.md.

„Acest tip de intervenții le efectuăm și noi de mult timp, însă prin metode clasice. În cazul dat, colegul nostru din România, a efectuată această intervenție prin metoda laparoscopică, toracoscopică. A fost o primă intervenție efectuată în acest mod la noi în țară”, a menționat Alexandru Toma, șeful secției Chirurgia Toracică.

Plastia de esofag este o intervenție chirurgicală care are scopul de a reconstrui esofagul prin înlocuirea unei părți a acestuia cu țesut din alte regiuni ale corpului.

Pacientul a fost deja externat și se simte bine.

Intervenția a avut loc în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională: Complicațiile bolii de reflux gastroesofagian, ce s-a desfășurat în perioada 20-21 septembrie în cadrul instituției.

Verifică VEDEREA GRATUIT în perioada 10 – 13 Octombrie în incinta CC MallDova

Datorită succesului campaniei expres-testarea vederii din primăvara, anul curent, unde aproximativ 5 000 de persoane au beneficiat de testare, am decis să prelungim această inițiativă și în luna Octombrie, celebrând astfel ZIUA MONDIALĂ A VEDERII.

Astfel, Optica Familiei (Farmacia Familiei) organizează, în perioada 10-13 octombrie, în incinta Shopping Malldova, Campania de Screening GRATUIT a Vederii.

Timp de patru zile, de la orele 12:00-20:00, specialiști optometriști și medici oftalmologi de înaltă calificare, vor face un screening oftalmologic, GRATUIT, cu ajutorul echipamentelor moderne.

Această campanie are ca scop depistarea la timp a deficiențelor de vedere și prevenirea dezvoltării lor ulterioare atât la copii cu vârsta de la 3 ani, cât și la adulți. Mai mult, pe lângă screening-ul propriu-zis, în cadrul campaniei, oamenii vor fi informați cum să-și protejeze vederea, dar și despre importanța examinărilor oculare regulat, de către un medic oftalmolog.

Fii cu un pas înaintea tulburărilor de vedere, vino la un Screening Oftalmologic GRATUIT! Ține-ți minte că diagnosticul timpuriu şi tratamentul corect sunt esenţiale pentru sănătatea ochilor.

Campania „Puterea Omeniei” s-a finalizat cu succes!

Farmacia Familiei, în colaborare cu Asociația „Viață Fără Leucemie”, anunță finalizarea cu succes a campaniei dedicate sprijinirii copiilor afectați de cancer – „Puterea Omeniei„. Această inițiativă, care a mobilizat peste 50.000 de oameni din întreaga țară, a reușit să adune suma impresionantă de 527.890 de lei.

Fondurile colectate vor fi folosite pentru a oferi sprijin vital copiilor aflați în lupta lor cu această boală cruntă. Datorită clienților Farmaciei Familiei și Dita Hyper Farmacie, voluntarilor, vom putea oferi tratamente esențiale, îngrijiri medicale specializate și sprijin emoțional celor care au cea mai mare nevoie.

„Suntem recunoscători tuturor celor care au răspuns apelului nostru și au ales să fie alături de noi în această misiune. Împreună, am demonstrat că solidaritatea poate schimba destine și poate oferi speranță,” a declarat directoarea AO Viața fără leucemie. „Acești copii merită tot sprijinul nostru, iar prin această campanie, am reușit să facem un pas important în sprijinul luptei lor pentru viață.”

Farmacia Familiei și Asociația „Viață Fără Leucemie” își propun să continue eforturile comune, asigurându-se că tot mai mulți copii primesc șansa la un viitor mai sănătos.

Primăria anunță reconstrucția Telefericului din strada Nicolae Costin
Articolul anterior
Soția lui Iuri Shatunov nu va participa la funeraliile interpretului: ,,Svetlana este foarte bolnavă”
Articolul următor