Experții de la Academia Americană de Medicină a Somnului cer renunțarea la ora de vară

Țările europene, SUA, mare parte din Canada, dar și alte state și-au dat recent ceasurile cu o oră înapoi, trecând de la ora de vară la cea de iarnă. Statele Unite, însă, ar putea renunța complet la ora de iarnă dacă un proiect de lege trecut în martie de Senat va fi votat și de Camera Reprezentanților și promulgat de președinte.

10 formas creativas de levantarte más temprano

Numai că tot mai mulți experți în somnologie susțin că trecerea la ora de vară ne afectează sănătatea și recomandă menținerea orei de iarnă, adică ora standard.

Somnologi: Ora de vară ne îmbolnăvește

„Ceasul tău interior ține cont de lumina naturală, nu de ceasul de pe perete. Nu există nicio dovadă că trupurile noastre chiar se adaptează la schimbarea de oră”, a declarat, pentru CNN, dr. Elizabeth Klerman, profesor în neurologie la departamentul de somnologie al Școlii Medicale Harvard, transmite publika.md.

Timpul standard, în care ne aflăm când dăm ceasurile înapoi toamna, e mult mai apropiat de ciclul noapte – zi al soarelui. Acest ciclu a setat ritmul nostru circadian, ceasul corpurilor noastre, de secole, a explicat și dr. Phyllis Zee, directorul Centrului pentru Medicina Circadiană și a Somnului de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Evanston, Illinois.

Ceasul nostru interior stabilește nu doar programul de somn, ci și când mâncăm, facem exerciții sau muncim. Influențează, de asemenea, „tensiunea arterială, ritmul cardiac și ritmul cortizolului”, a mai spus Zee, potrivit b1tv.ro.

Potrivit experților, când ceasurile noastre interioare nu mai sunt în acord cu acest ciclu, crește riscul de tulburări metabolice, cum ar fi diabetul, riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, sunt agravate tulburările de dispoziție precum depresia și este afectat sistemul digestiv și endocrin. Evident, ne este afectată și calitatea somnului.

Experții cer renunțarea la ora de vară

Un apel la interzicerea orei de vară a venit de la Academia Americană de Medicină a Somnului: „Dovezile actuale susțin cel mai bine adoptarea orei standard pe tot parcursul anului, care se aliniază cel mai bine cu biologia circadiană a omului și oferă beneficii distincte pentru sănătatea și siguranța publică”.

Apelul a fost susținut de mai bine de 20 de organizații medicale, științifice și civice.

Senatul american, însă, a votat cu unanimitate pentru interzicerea orei de iarnă, argumentând că mai multe ore de lumină naturală înseamnă mai puține accidente rutiere și infracțiuni. De asemenea, e mai mult timp pentru diverse activități și recreere. În schimb, cercetările au arătat că atacurile de cord și accidentele fatale cresc în timpul orei de vară.

Boris Gîlca: Spitalele din Chișinău, pline de copii cu viroze

Numărul copiilor cu infecții respiratorii acute a crescut săptămâna trecută în Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlca, la ședința operativă a serviciilor municipale, transmite moldpres.md.

Potrivit sursei citate, în mai multe spitale pentru copii secțiile medicale au fost suplinite cu paturi.

„Copiii suferă de infecții respiratorii acute, pneumonii, bronșite, insuficiențe respiratorii. Pentru a face față solicitărilor, au fost suplinite locurile în spitale și echipele medicale. Totodată, în scurt timp, ar putea fi reprofilate unele secții din cadrul instituțiilor medicale. Îndemnăm părinții ca la apariția primelor simptome a infecțiilor respiratorii să se adreseze la medic pentru a beneficia de tratament chiar în debutul bolii”, a spus Boris Gîlca.

Totodată, în spitalele din capitală, sunt internați 147 de pacienți cu COVID-19. Autoritățile au îndemnat cetățenii să se vaccineze împotriva coronavirusului și gripei.

Conform Direcției generale asistență medicală și socială, peste 73% din vaccinurile antigripale distribuite în instituțiile medicale din capitală au fost administrate. Cetățenii sunt îndemnați să se imunizeze, până la data de 15 decembrie pentru a spori gradul de siguranță socială.

Siropuri de tuse, interzise de UE. Se foloseau mai ales pentru copii și adolescenți

Uniunea Europeană interzice mai multe siropuri de tuse periculoase. Acestea conțin o substanță periculoasă pentru organism, care poate pune viața oamenilor în pericol.

Este vorba de siropurile care conțin folcodină, acestea vor fi interzise de Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul în care cineva are nevoie de o anestezie generală.

Se folosește de zeci de ani în tratamentul tusei seci, mai ales la copii și adolescenți. (…) Îmi ridic două mari semne de întrebare, apropo de eficiență și siguranță, dacă aceeași evaluare s-a făcut și în 2011.

Atunci, același comitet al Agenției Europene pentru Medicamente a zis că nu este niciun fel de problemă, este benefic pentru tratamentul tusei și nu are niciun fel de efecte secundare”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru la Antena 3 CNN.

„În România nu există niciun medicament pe bază de folcodină autorizat”, a declarat Tudor Ciuhodaru, medic de urgență.

„Este interesant cum schimbarea de percepție, face ca un medicament aprobat ca sigur și eficient, după 10-11 ani este considerat cu riscuri pentru sănătatea umană”, a mai adăugat Tudor Ciuhodaru.

Lista siropurilor pentru tuse interzise de Uniunea Europeană, deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă

Siropurile pentru tuse care conțin folcodină vor fi interzise în Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale, a anunțat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Lista siropurilor pentru tuse interzise de Uniunea Europeană

Aceste siropuri, destinate să trateze tusea uscată atât la copii, cât și la adulți, pot fi periculoase chiar dacă sunt consumate cu mult timp înainte de anestezie.

Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, a precizat EMA într-un comunicat citat de AFP.

Decizia va fi aplicată imediat ce va fi aprobată pe cale administrativă.

Siropurile pentru tuse potențial periculoase

Aceste medicamente, utilizate încă din anii 1950, au fost vândute până de curând în Belgia, Croația, Franța, Irlanda, Lituania, Luxemburg și Slovenia, în special sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol și Broncalene.

În aprilie 2020, în plină epidemie de Covid, al cărei simptom principal era tusea uscată, se recomandase, de asemenea, să nu se folosească acest tip de sirop.

Ce este folcodina

Folcodina este un opioid pentru suprimarea tusei. Ajută la suprimarea tusei neproductive și are, de asemenea, un efect sedativ ușor, dar și efecte analgezice puține sau deloc.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de morfoliniletilmorfină și homocodeină.

sursa: www.mediafax.ro

,,Părinții nu au nevoie de lacrimi când mor. Au nevoie de dragoste și grijă cât timp sunt în viață”
Articolul anterior
Ucrainenii pot sărbători Crăciunul pe 25 decembrie. Este decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei
Articolul următor