Explozie la un laborator din Rusia unde sunt depozitate virusurile variolei, Ebola și HIV

Explozie la laboratorul Vector din Rusia, unde sunt ținute mostre din virusurile Ebola, HIV și variolă. Deflagratia s-a produs, luni, din cauza unei scurgeri de gaze. În urmă incidentului, o persoană a suferit arsuri de gradul III.

separator
Incidentul a avut loc în timpul reparațiilor într-o sala de la etajul cinci din Centrul de Cercetări de Stat pentru Virologie și Biotehnologie – Vector – în Koltsovo din regiunea Novosibirsk din Siberia, potrivit reprezentanților instituției, scrie The Guardian.

În acest laborator s-au efectuat cercetări în domeniul armelor biologice în perioada sovietică, fiind și unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia.

Autoritățile au insistat că în încăperea în care s-a produs explozia nu erau depozitate substanțe periculoase și că nu a fost cauzată nicio deteriorare structurală.

Virusul variolei este depozitat în două locuri de pe Pământ: la Vector și la un alt laborator de înalta securitate, la Centrul american pentru controlul bolilor din Atlanta.

În 2004, un cercetător din cadrul complexului a murit după ce s-a înțepat accidental cu un ac contaminat cu virusul Ebola.

Variola este o boală contagioasă, de natură virală. Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni, iar în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an, Organizația Mondială a Sănătații a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală.

În 1977, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural, potrivit wikipedia.org.

sursa: www.stirileprotv.ro

Un student român a câștigat Premiul Nobel Junior 2019 pentru Economie
Articolul anterior
Designerul autohton, Lidia Selici, este în pregătiri intense pentru prezentarea de modă de la Milano
Articolul următor
Alte articole interesante