Femeile, cu vârsta între 25 și 61 de ani, sunt invitate să facă testul citologic de prevenire a cancerului de col uterin

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în partenertiat cu UNFPA Moldova, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și International Cervical Cancer Prevention Association (ICCPA) lansează Campania națională „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!”, ce se va desfășura în perioada 28 ianuarie -31 martie 2020.

separator
În fiecare zi, o femeie din Republica Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar o dată la trei zile Republica Moldova pierde o viață a unei femei care a suferit din cauza cancerului de col uterin.

Campania „Păstrează sănătatea. Fă testul citologic!” este lansată ca răspuns la rata joasă de informare a femeilor din țara noastră cu privire la necesitatea efectuării testului citologic (Pap-test) o dată la 3 ani, în perioada de vârstă 25-61 de ani. Acest test, împreună cu vaccinarea împotriva HPV în adolescență asigură protecție maximă împotriva cancerului de col uterin.

Transmiteți femeilor pe care le iubiți, mame, soții, surori, prietene, fiice, că un test citologic efectuat o dată la 3 ani le poate salva viața. Testul este gratuit și se efectuează la cabinetul medicului de familie.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit, iar măsurile de prevenire sunt simple și eficiente. Este vorba despre efectuarea testului citologic o dată la trei ani și vaccinarea, de la 10 ani, a fetelor contra virusului papiloma uman (HPV).

Cele mai nesigure alimente pentru consum. Medic: ,,E alertă alimentară”!
Articolul anterior
8 vedete din Rusia care au întinerit brusc. Și-au schimbat complet look-ul
Articolul următor
Alte articole interesante