Femeile luptă mai ușor cu coronavirusul decât bărbații, potrivit unui nou studiu

Boala infecțioasă care își are originea în China, a ajuns în cele mai multe colțuri ale globului, cu simptome asemănătoare cu cele ale răcelii sau gripei.

separator
Puteți contracta boala aflându-vă la doi metri de un individ infectat și, după cum sugerează o nouă analiză, boala infecțioasă ar putea reprezenta o amenințare mai proeminentă pentru bărbații de vârstă mijlocie.

Acestea sunt concluziile expuse de Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, care tocmai a publicat cea mai mare analiză privind coronavirusul până în prezent. Bărbații și femeile au fost infectate de Covid-19 în măsuri relativ egale, dar rata de deces în rândul bărbaților infectați a fost cu peste 1% mai mare, unul din 36 de bărbați decedând din cauza bolii.

Cifrele au fost extrase din înregistrările pacienților și, interesant, prezintă o corelație similară cu focarul de virusuri SARS și MERS, care au avut o rată de deces mai mare în rândul bărbaților. SARS, în special, a înregistrat o rată a decesului cu aproximativ 50% mai mare la bărbații care au fost infectați în Hong Kong în 2003, potrivit unui studiu medical.

„Acesta este un model pe care l-am văzut în cazul multor infecții virale ale tractului respirator – bărbații pot avea rezultate mai proaste”, a declarat Sabra Klein, om de știință specializat în diferențele de sex în infecțiile virale, de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg. „Am văzut acest lucru cu alți viruși. Femeile îi combat mai bine.”

Un studiu din 2011 de la Universitatea Ghent publicat în BioEssays a evidențiat, de asemenea, modul în care, la nivel cromozomial, femeile au sisteme imunitare mai puternice decât bărbații.

„Statisticile arată că la om, ca și în cazul altor mamifere, femelele trăiesc mai mult decât bărbații și sunt mai capabile să lupte împotriva episoadelor de șoc cauzate de sepsis, infecție sau traumel”, a spus dr. Claude Libert de la Universitatea Ghent.

„Credem că acest lucru se datorează cromozomului X, care la om conține 10% din toate microARN-urile depistate până acum în genom. Rolurile multora rămân necunoscute, dar mai multe catene de microRNA localizate în cromozomi X au funcții importante în imunitate și cancer .“

Mai simplu spus, aceste descoperiri sugerează că mecanismele cromozomului X de sex feminin au un impact puternic asupra genealogiei și pot oferi femeilor un „avantaj imunologic”.

Cei trei moldoveni plasați ieri în carantină, au rezultat negativ la coronavirus
Articolul anterior
Poveștile oamenilor care s-au vindecat de coronavirus: „Cred că este doar o gripă”
Articolul următor
Alte articole interesante