”Fiecare copil merită să se nască sănătos!” – a fost mesajul transmis de participanții la masă rotundă consacrată Zilei internaționale de conștientizare privind riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii, desfășurată în cadrul IMSP SCM „Gheorghe Paladi” cu această ocazie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Masă rotundă a avut genericul „Spectrul tulburărilor alcoolice fetale (STAF) în Republica Moldova: aspecte actuale” și a fost organizată în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău, Ambasada Franței în Moldova și Asociația Obștească „Progres prin Alternativă”.
Evenimentul a adunat specialiști din mai multe instituții medicale pentru a sensibiliza opinia publică și a trage un semnal de alarmă asupra consumului de alcool în timpul sarcinii, a discuta unele aspecte actuale privind profilaxia și diagnosticul STAF, accesul la servicii de recuperare pentru copiii afectați, dar și asupra schimbării atitudinilor populației, specialiștilor, dar și autorităților în privința importanței prevenirii consumului de alcool în timpul sarcinii, care are urmări extrem de grave.
Dumitru Șișcanu, șeful secției consultative a Centrului Perinatologic, medic obstetrician-ginecolog, categorie superioară, a venit cu o amplă informație la subiect. El a subliniat importanța problemei, având în vedere statisticile sunt triste care arată că țara noastră este pioner în regiune la consumul de alcool în timpul sarcinii, lucru demonstrat și în cadrul unui sondaj în care participanții au indicat că consumul de alcool în timpul sarcinii sau alăptării ar fi o normalitate pentru ei. De asemenea, Dumitru Șișcanu a accentuat că tulburările alcoolice fetale continuă să fie o problemă socială.
Prezent la eveniment, Vladimir Volocan, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, a salutat acțiunile inițiate de instituția noastră în abordarea, pe scară largă, a acestui subiect de importanță majoră și a dat asigurări că municipalitatea va sprijini inclusiv organizarea unei conferințe de amploare la această temă.
La masa rotundă a fost prezent și directorul IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, Vasile Guzun, care și-a exprimat recunoștința pentru implicarea activă a medicilor din cadrul instituției noastre în abordarea acestui subiect important pentru societatea noastră, dar și eforturile în conștientizarea consecințelor tulburările alcoolice fetale.
La nivel global, circa 10% din gravide consumă alcool! Expunerea prenatală la alcool este una din cauzele principale prevenibile a malformațiilor congenitale și a tulburărilor de neurodezvoltare la copii.
Se estimează că circa 25-35% din femeile gravide din Republica Moldova consumă diferite băuturi care conțin alcool, iar 4-5% dintre copiii născuți în țara noastră ar putea avea diferite manifestări ale STAF. Aceste deficiențe se pot manifesta în orice moment în timpul copilăriei și pot dura toată viața.
Spune NU alcoolului în timpul sarcinii!