Firele de păr din jurul mameloanelor – cauzele apariției și cum să le îndepărtăm

Potrivit specialiștilor, în cele mai multe cazuri, firele de păr crescute în jurul mameloanelor nu reprezintă, motiv de îngrijorare și nu sunt un simptom al unor probleme de sănătate. Aproape toate părțile corpului sunt acoperite de fire de păr și folicule ale firelor de păr. În anumite zone ale corpului firul de păr crește mai gros și mai lung, în timp ce în alte zone acesta crește mai subțire și este mai greu de observat.

separator

Cauzele creșterii firelor de păr în jurul mameloanelor

Dereglări hormonale – acestea pot cauza o serie de simptome în lanț, iar printre acestea se află și îngroșarea firelor de păr care cresc în jurul mameloanelor. În timpul sarcinii, dar și în timpul menopauzei, fluctuațiile hormonale pot determina creșterea firelor de păr vizibile pe sâni.

Producția excesivă a hormonilor bărbătești – precum testosteronul poate avea ca efect secundar creșterea firelor de păr în jurul mameloanelor. Alte simptome ale excesului de hormoni bărbătești sunt: ten gras, lipsa menstruației, creșterea volumului oaselor și a musculaturii, alopecie.

Sindromul ovarelor polichistice – acesta cauzează adesea dezechilibre hormonale și afecteaza o femeie din cinci.

Un anumit tratament medicamentos – creșterea firelor de păr în jurul mameloanelor poate să apară și ca o reacție adversă la un anumit tratament medicamentos. Tratamentul pe baza de testosteron, de glucocorticoizi și unele medicamente folosite în imunoterapie pot determina apariția firelor de păr pe sfârcuri.

Sindromul Cushing – aceasta afecțiune este cauzată de un dezechilibru hormonal și poate avea ca și consecință, printre altele și cresterea firelor de păr în jurul mameloanelor.Cum să elimini firele de păr din jurul mameloanelor?

Tunderea firelor de păr – cu ajutorul unei forfecuțe, firele de păr din jurul mameloanelor pot fi tunse fără pic de durere sau disconfort.

Smulgerea firelor de păr – cu ajutorul unei pensete, dar și cu multă atenție, firele de păr din jurul mameloanelor pot fi smulse rapid. Din cauza că pielea de pe sfârcuri este sensibilă, această metodă poate fi dureroasă. Smulgerea acestor fire crește riscul de fire de păr crescute sub piele, dar și de infecție.

Raderea firelor de păr – firele de păr din jurul mameloanelor pot fi îndepartate și cu ajutorul aparatului de ras. Această metodă, de asemenea, crește riscul de apariție a firelor de păr sub piele.

Îndepărtarea cu laser a firelor de păr – această metodă are rezultate de durată, însă este mai costisitoare, dar și dureroasă.

Tratamentul hormonal – daca un dezechilibru hormonal major este responsabil pentru firele de păr crescute pe sfârcuri, atunci medicul poate prescrie un tratament medicamentos care va rezolva dezechilibrul hormonal, dar te va ajuta și să scapi de firele de păr inestetice.

Sursa

Premiul Nobel în medicină, câștigat de Katalin Kariko și Drew Weissman pentru vaccinurile ARN mesager eficiente împotriva Covid-19

Katalin Kariko şi Drew Weissman au fost desemnaţi, luni, laureaţii premiului Nobel pentru medicină pe anul 2023, potrivit site-ului nobelprize.org.

Cei doi au câștigat Nobelul „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor de nucleotide care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19”, a anunţat Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină deschide seria acestor distincţii, atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie.

În 2022, premiul Nobel pentru medicină a fost atribuit paleogeneticianul suedez Svante Pääbo pentru descoperirile sale privind genomul hominizilor dispăruţi şi evoluţia umană.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, aceste premii au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

După atribuirea premiului pentru medicină, sezonul Nobel continuă cu premiul Nobel pentru fizică, pe 3 octombrie, urmat de premiul pentru chimie, pe 4 octombrie, înainte de mult aşteptatul premiu pentru literatură, pe 5 octombrie, şi de premiul pentru pace, pe 6 octombrie, singurul decernat la Oslo. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Octombrie este luna internațională a conștientizării cancerului de sân

Incidența de cancer mamar în R. Moldova a fost de 51,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2022. Mai concret, este vorba despre 1.307 depistate primar.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la evidența medicală în anul 2022 se aflau 11.488 de persoane cu cancer de sân, prevalența constituind 452,5 cazuri la 100.000 de oameni.

Totodată, 471 de persoane au decedat de cancer de sân în anul trecut, nivelul de mortalitate fiind de 18,6 decese la 100.000 de persoane și se plasează pe locul 3 din totalitatea deceselor cauzate de cancer.

Luna de conștientizare a cancerului mamar este o campanie anuală de sensibilizare și conștientizare de către populație a importanței măsurilor de prevenire, depistare precoce și îngrijire de calitate a cancerului mamar. Recunoscută ca luna de culoare roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți, amintind că depistarea la timp în stadiile 1-2 ale bolii, crește rata de succes a vindecării.

Potrivit OMS, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume, luând viețile a sute de mii de femei în fiecare an și afectând, în mod disproporționat, persoanele din țările cu venituri mici și medii.

Astfel, rata de supraviețuire a cancerului de sân la cinci ani în țările cu venituri mari depășește 90%, comparativ cu 66% în India și 40% în Africa de Sud.

Astăzi marcăm Ziua mondială a inimii

În fiecare an, la data de 29 septembrie marcăm Ziua mondială a inimii. Campania din acest an, cu genericul „Folosește-ți inima, cunoaște-ți inima!”, se axează pe principiul esențial de a ne cunoaște, întâi de toate, inima.

La nivel mondial, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces, anual peste 20 de milioane de oameni mor din cauza afecțiunilor inimii.

Bolile cardiovasculare reprezintă un ansamblu de tulburări ale inimii și ale vaselor sangvine, manifestate prin dureri în piept, respirație îngreunată, transpirații reci, palpitații, senzație de lipsă a aerului (dispnee), oboseală, amorțeală sau edeme.

Afecțiunile inimii pot fi destul de grave, însă adoptarea unui stil de viață sănătos, alimentație echilibrată, activitate fizică și renunțare la fumat pot reduce riscurile apariției complicațiilor. Verificarea periodică a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale sunt indicii de bază care pot confirma sau infirma probleme ale inimii.

În Republica Moldova persoanele cu probleme cardiovasculare beneficiază gratuit de asistență medicală în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, dar și de mai multe medicamente compensate, prescrise de medici. Pentru depistarea precoce a afecțiunilor inimii, sunt efectuate gratuit o serie de investigații, care identifică și confirmă maladia.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2022, mai mult de 756 mii de cetățeni sufereau de afecțiuni ale cordului. Motivele principale rămân a fi diabetul, consumul de tutun și alcool, hipertensiunea arterială, obezitatea.

Respectarea recomandărilor medicilor privind sănătatea inimii pot preveni apariția bolilor cardiovasculare.


Fii responsabil, ai grijă de inima ta!

Bărbatul și cei trei copii ai săi, decedați în două accidente rutiere, au fost înmormântați
Articolul anterior
Respect! Un moldovean i-a întors unui jurnalist italian portofelul pierdut
Articolul următor