Focar de hepatită A în raionul Cahul. Mai mulți oameni au ajuns la spital

În ultimele 24 de ore, Serviciul de Asistență urgentă a substației Cahul a preluat de la domiciliu șapte persoane bolnave.

separator

Cinci copii și doi adulți, locuitori ai satelor Tartaul de Salcie și Moscovei, au prezentat semne caracteristice pentru Hepatita virală acută A.

Pacienții au fost transportați la secția de boli contagioase a IMSP Spitalul Raional Cahul. Totodată, cazurile au fost raportate la Centru de Sănătate Publică. În luna martie curent în aceste localități au mai fost înregistrate cazuri de Hepatită A.

Hepatita A este numită și ,,boala mâinilor murdare”.

Specialiştii spun că de vină în creşterea ratei de îmbolnăvire prin hepatita A ar fi condiţiile insalubre din localități, gospodării şi grădiniţe, aprovizionarea deficitară a populației cu apă potabilă de calitate, nerespectarea regulilor de igienă în cantinele publice și unităţile de comerț cu produse alimentare, comercializarea produselor ușor alterabile în stradă, nerespectarea regulilor de igienă în rândul populației, dar mai ales a copiilor.

Hepatita virală A este o boală contagioasă, provocată de virusul hepatitei A care afectează ficatul şi determină semne de hepatită, de scurtă durată, cu sau fără icter, şi restabilire rapidă a funcţiei hepatice. Sursa de infectare este bolnavul cu formă tipică (icterică) sau atipică de hepatită (frustă, anicterică, sub-clinică şi inaparentă), dar şi persoanele aparent sănătoase, infectate cu virusul hepatitei A.

Boala se transmite predominant prin mecanism fecal-oral: în mod direct, prin intermediul mâinilor murdare, sau indirect, prin  intermediul diferitelor obiecte din mediu sau consumul de apă și alimente contaminate.

Deoarece virusul se răspândește prin consumul de mâncare sau apă contaminată cu materie fecală infectată, este bine de ştiut că acesta se distruge prin fierbere în timp de 5 minute, prin autoclavare – într-un minut şi prin clorinarea apei, în 30 de minute.

Simptomele hepatitei virale A includ: slăbiciune generală, dureri de cap, scăderea apetitului, grețuri, vărsături, dureri abdominale și alte tulburări digestive, precum diaree sau constipație. Deseori, debutul este similar unei intoxicații alimentare sau viroze respiratorii. Rapid se instalează şi alte semne specifice, precum urina prea  întunecată la culoare, scaun deschis la culoare, sclere și piele de culoare galbenă, icterică.

Afecţiunea poate fi prevenită! Iată ce recomandări fac specialiştii:

•  Spălaţi minuţios mâinile, cu apă și săpun, în special după folosirea toaletei şi înainte de masă;
•  Consumaţi doar apă potabilă de calitate, din surse sigure sau îmbuteliată;
•  Spălaţi fructele și legumele înainte de a le consuma;
•  Evitaţi contactul cu persoanele bolnave;
•  Respectaţi regulile de igienă în locuințe și gospodării.

Jamala a devenit mamă! Află sexul și numele bebelușului
Articolul anterior
Alertă cu bombă la Policlinica nr. 10. Oamenii legii au intervenit de urgență
Articolul următor
Alte articole interesante