Un focar de tuberculoză a fost identificat la o grădiniţă privată din judeţul Iaşi, reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie şi ai Direcţiei de Sănătate Publică desfăşurând o anchetă epidemiologică, scrie news.ro.
Reprezentanţii Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi au transmis, joi seară, că au identificat un focar de tuberculoză la o unitate de învăţământ în regim privat din Iaşi, precizând că ancheta epidemiologică este în plină desfăşurare şi, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, reprezentanţii Dispensarului TBC fac toate eforturile pentru a identifica şi reduce focarul de infecţie.
Tuberculoza este o boală contagioasă, care se transmite pe cale respiratorie, prin secreţiile rezultate din tusea persoanei bolnave care sunt aerosolizate în spaţii închise sau insuficient ventilate.
Pentru prevenirea infecţiei este necesar ca orice persoană care are simptome respiratorii precum tuse, secreţii nazale, strănut să poarte o mască de protecţie atunci când este în prezenţa altor persoane, mai ales în prezenţa copiilor, să meargă la medicul pneumolog şi să se investigheze imediat ce aceste simptome apar. Totodată, igiena mâinilor şi a încăperilor, aerisirea frecventă şi evitarea aglomerării încăperilor sunt măsuri importante în reducerea riscului de infecţie.
Un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal recepționat de Republica Moldova
Un lot de 200 de mii de doze de vaccin antigripal a sosit în Republica Moldova. Acesta a fost recepționat miercuri, 4 septembrie, la depozitul național de vaccinuri din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Vaccinul respectiv este produs în Olanda și are o valoare de circa 17 milioane de lei. Banii vor fi alocați din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.Vaccinul este omologat în Republica Moldova, iar componenţa acestuia corespunde celei recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru emisfera de nord, sezonul 2024-2025.Lotul de vaccin urmează a fi distribuit, conform planurilor existente de imunizare, în instituțiile medico-sanitare din țară pentru vaccinarea contingentelor profesionale și a grupurilor cu risc sporit de îmbolnăvire cu gripă.
Oamenii de știință au inventat nanoroboți care pot repara anevrismele cerebrale
Roboți mai mici decât majoritatea bacteriilor ar putea administra medicamente direct la locul unui anevrism cerebral. Astfel, pot preveni un accident vascular cerebral devastator, sugerează un nou studiu realizat pe animale, scrie evz.ro.
Noua tehnologie a fost testată doar pe iepuri până acum. Însă, cu studii suplimentare, aceasta ar putea deveni o alternativă la stenturile și spiralele utilizate în prezent pentru stabilizarea anevrismelor la pacienții umani.
Nanoroboții magnetici, o soluție inovatoare
Aceste implanturi pot opri sângerarea cauzată de un anevrism, în care peretele unei artere slăbește și se umflă. Totuși, tratamentele pot avea și probleme, precum riscul ca sângerarea să reînceapă sau ca procedura să repare doar parțial anevrismul. De asemenea, poate exista necesitatea de a lua anticoagulante pe termen lung pentru a evita formarea cheagurilor, a spus Qi Zhou, cercetător asociat în inginerie bioinspirată la Universitatea din Edinburgh și coautor al unui nou studiu despre nanoroboți.
„Nanoroboții noștri magnetici controlați de la distanță oferă o metodă mai precisă și mai sigură de a sigila rapid anevrismele cerebrale fără a folosi implanturi”, a declarat Zhou. „Aceștia pot, de asemenea, ușura sarcina dificilă pentru chirurgi de a introduce un microcateter lung și subțire prin rețele complexe de vase de sânge.”
Anevrismele se pot forma în orice arteră din corp. Când apar în creier, ele pot exploda și provoca un accident vascular cerebral. Pentru a găsi o nouă soluție pentru aceste evenimente periculoase, Zhou și colegii săi au dezvoltat nanoboți cu un diametru de doar 295 de nanometri. Spre comparație, un virus tipic are aproximativ 100 de nanometri lățime, iar majoritatea bacteriilor măsoară în jur de 1.000 nanometri.
Fiecare nanobot are un nucleu magnetic, un agent de coagulare numit trombină care tratează anevrismul și un înveliș care se topește atunci când este ușor încălzit, pentru a elibera medicamentul. „Folosind un câmp magnetic, nanoroboții pot fi ghidați către anevrism”, a explicat Zhou. „Apoi, căldura concentrată este folosită pentru a topi învelișul, a elibera medicamentul și a bloca anevrismul din circulația sângelui.” Această căldură este generată cu ajutorul unui câmp magnetic alternativ, care creează practic frecare, perturbând alinierea particulelor expuse câmpului. Temperatura este menținută sub 50 de grade Celsius, astfel încât să nu afecteze țesuturile corpului.
Speranța pentru repararea anevrismelor cerebrale
Ideea este că chirurgii cardiovasculari ar putea elibera acești nanoboți în fluxul sanguin, în amonte de anevrism, folosind un microcateter. Aceasta ar împiedica medicii să pătrundă prea adânc în vasele delicate ale creierului.
În noul studiu, cercetătorii au testat mai întâi biocompatibilitatea nanoroboților pe celule umane în laborator. Un material biocompatibil poate fi introdus în țesuturi vii fără a provoca daune sau efecte secundare nedorite. De asemenea, au efectuat studii preliminare pe animale. Au tratat trei iepuri pentru anevrisme induse artificial în arterele carotide, care alimentează creierul și capul.
Boala care este amenințare reală pentru tineri: Este extrem de contagioasă, se poate ajunge la deces în 48 de ore
Boala care este amenințare reală pentru tineri: Este extrem de contagioasă. Meningita bacteriană poate să apară și în urma unui sărut și se poate ajunge la deces în 48 de ore. Afectează sistemul nervos, scrie doctorulzilei.ro.
Meningita bacteriană este o infecție gravă, care debutează cu durere în gât, febră mare și durere de cap intensă. Vorbim despre o urgență, care poate fi prevenită. Infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului, în special vara, potrivit stirileprotv.ro.
Simptome meningită
Meningitele pot să apară în plină stare de sănătate. Persoana se simte bine și brusc apare durerea de cap, o durere de cap foarte intensă, care nu cedează la antiinflamatoare – paracetamol, ibuprofen – aceasta este o durere sub formă e cască și unii pacienți au fotofobie- senzația de lumină supărătoare, explică specialiștii.
Meningita este o infecție a membranelor, care înconjoară creierul și măduva spinării. Cele mai multe meningite se transmit pe cale respiratorie sau pe cale fecal-orală, de aceea este extrem de importantă igiena mâinilor.
Grupele de risc sunt copiii sub 4 ani, persoanele sub 65 de ani și adolescenții. Aceștia intră în grupa de risc pentru că folosesc aceleași obiecte frecvent:
Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie spune că elevii fac forme foarte grave și se poate ajunge la deces în 48 de ore.
Schimbă hainuțele, mănâncă cu aceleași tacâmuri, se sărută. Copiii de liceu fac forme atât de grave încât putem să asistăm la un deces în 48 de ore și ca să evităm acest lucru cea mai bună soluție e vaccinarea, spun medicii.
Vaccinarea e recomandată atât în copilăria mică, cât și în adolescență. Spre exemplu, în Statele Unite se recomandă vaccinarea anti-meningococică la intrarea într-un campus universitar.