Fumatul crește riscul infectării cu noul coronavirus: Nu e târziu să te lași nici acum

Fumătorii sunt mai vulnerabili la Covid-19, pentru că fumatul presupune că degetele (și eventual țigările) contaminate vin în contact cu buzele, fapt ce crește probabilitatea transmiterii virusului de pe mână la gură. Fumătorii pot avea deja boli pulmonare sau capacitate pulmonară redusă, ceea ce crește foarte mult riscul de a face forme grave de Covid-19, informează Organizația Mondială a Sănătății.

separator
Fumatul conduce la creșterea numărului receptorilor pe care noul coronavirus îi folosește pentru a intra în celule și a le infecta, ceea ce crește riscul de infectare la fumători.

Consumul de alte produse pe bază de tabac (narghilea), favorizează transmiterea de la o persoană la alta, mai ales prin folosirea de piese bucale și furtunuri nesterile, avertizează specialiștii.

În plus, fumătorii prezintă anumite anomalii la nivelul plămânilor (inflamație, fibroză), care împiedică buna funcționare a acestora în condiții normale. În cazul unei infecții, inclusiv cu noul coronavirus, riscul de a dezvolta o formă severă de boală este crescut în cazul fumătorilor din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plămânilor.

Concluzia este că fumatul sau vaping-ul este un factor de risc în cazul Covid-19, atât prin creșterea riscului de infectare, cât și prin evoluția spre forme severe.

Peste 100 de viziere de protecție fabricate cu susținerea Universității Tehnice din Moldova au ajuns la Nisporeni
Articolul anterior
Lupta aprigă cu noul coronavirus într-un spital din Italia. Imagini video
Articolul următor
Alte articole interesante