Gaze intestinale: ce indică despre sănătatea ta

Chiar dacă provoacă jenă și dureri abdominale, gazele intestinale reprezintă un indicator util al stării de sănătate a organismului. Acestea sunt create la încheierea digestiei, drept pentru care ele avertizează dacă a existat o problemă în acest proces. Metabolizarea corespunzătoare a alimentelor este esențială pentru menținerea sănătății fizice și psihice. Acest proces joacă un rol important în întărirea imunității și menținerea echilibrului hormonal.

separator
Prin urmare, uită de prejudecăți și de stigmate sociale, și află că este important să acorzi o atenție mai mare gazelor intestinale, un fenomen natural, obișnuit, la fel ca strănutul și alte zgomote emise de către corp. Trebuie să înveți să accepți manifestările corpului tău. Este normal ca intestinele să elimine până la 14 gaze pe zi.

Gazele intestinale formate în exces pot fi un simptom al sindromului de colon iritabil

Chiar dacă sindromul colonului iritabil este detectat în mod normal atunci când suferi de diaree sau constipație, flatulența excesivă poate fi primul stadiu al afecțiunii. Dacă suferi de acest sindrom, gazele sunt mai frecvente, iar mirosul mai puternic decât ar fi normal. Dacă observi și tu aceste schimbări, este indicat să mergi la medic.

Obiceiuri alimentare greșite

Când mănânci prea repede, ai probleme digestive. Sistemul digestiv nu are suficient timp pentru a produce acizii și sucurile gastrice necesare pentru a procesa alimentele. Astfel, apar gaze intestinale și alte probleme ale tranzitului.

Dacă ți-ai format un obicei din a mânca prea repede, poți dezvolta disbacterioză sau alergii care provoacă flatulență în exces.

Gazele pot fi un simptom al ulcerului și al paraziților intestinali

Gazele pot indica prezența unor leziuni sau ulcerații la nivelul organelor interne. În plus, acest simptom este însoțit, de obicei, și de eructații. Prin urmare, este indicat să apelezi la un specialist de îndată ce observi apariția lor. Sunt probleme de sănătate care pot fi tratate dacă sunt depistate la timp.

Sensibilitate la anumite mâncăruri și băuturi

Organismul poate produce gaze intestinale pentru a semnala faptul că nu poate metaboliza în mod corespunzător o anumită substanță, chiar dacă nu suferi de o boală anumită. Este bine să fii atent când anume ai multe gaze și când nu. În acest fel, poți descoperi alimentele care îți provoacă neplăceri.

Efecte secundare ale medicamentelor

Gazele pot fi un efect secundar al anumitor medicamente. De această dată, cauza gazelor este ușor de identificat și nu reprezintă nimic grav, decât dacă medicamentele sunt folosite pentru tratarea unei boli cronice. În acest caz, simptomul va apărea încă de la începutul terapiei.

Dacă tratamentul este temporar, gazele nu reprezintă o problemă îngrijorătoare. Însă dacă medicamentele în cauză se administrează pe termen lung, este indicat să te adresezi unui medic.

Gazele intestinale sunt supărătoare, dar te ajută să depistezi o problemă minoră ce se poate complica pe viitor. Datorită lor, te poți asigura că ești sănătos sau, din contră, poți fi atenționat că există o neregulă care necesită un consult medical.

Gazele intestinale nu mai sunt eliminate în caz de o ocluzie intestinală acută, aceasta indicând un semn rău. În acest caz, este necesar să apelezi de urgență la ajutorul medicilor.

sursa

Cifre, în scădere. România raportează 125 de cazuri noi de Covid-19, în ultimele 24 de ore
Articolul anterior
Meteorologii prognozează temperaturi caniculare
Articolul următor
Alte articole interesante