Germania anunță o nouă strategie de combatere a răspândirii coronavirusului

Germania a introdus ventilarea spaţiilor interioare în formula guvernamentală de combatere a pandemiei Covid-19.

separator

Cancelarul german, Angela Merkel, a explicat noua măsură ca probabil una din cele mai „ieftine şi eficiente” metode de stopare a răspândirii virusului.

Ghidul guvernamental de luptă cu coronavirusul a fost completat cu o nouă recomandare, şi anume aerisirea încăperilor, a anunţat joi cancelarul german Angela Merkel.

Astfel, strategia naţională de combatere a virusului în Germania e cuprinsă acum în acronimul AHACL, care înseamnă distanţare, igienă, măşti, aplicaţia de avertizare privind infecţiile cu coronavirus şi aerisirea spaţiilor interioare.

„Ventilarea regulată de impact în toate încăperile private şi publice poate reduce considerabil riscul infectării”, se arată în noile recomandări guvernamentale.

Ventilarea de impact sau Stosslüften înseamnă deschiderea largă a ferestrelor de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, vreme de cel puţin cinci minute.

O variantă şi mai eficientă este Querlüften, adică ventilarea încrucişată, care implică deschiderea tuturor ferestrelor dintr-un spaţiu permiţând astfel o aerisire completă.

De altfel în Germania oamenii obişnuiesc să-şi aerisească locuinţele de două ori pe zi, chiar şi iarna, aerisirea fiind şi o clauză a contractelor de închiriere, astfel încât să fie prevenite apariţia mucegaiului şi imprimarea unor mirosuri urâte în apartamente.

Practica e transpusă şi la nivelul tehnologiei sofisticate a ferestrelor, care pot fi deschise în toate direcţiile.

Expertul Germaniei în coronavirus Christian Drosten, şeful departamentului de boli infecţioase de la spitalul Charité din Berlin, a dedicat un spaţiu larg ventilării în podcasturile sale despre pandemia COVID-19, lăudându-i beneficiile.

Totodată, publicaţia Die Zeit a dedicat o ediţie specială de 10 pagini metodelor şi explicaţiilor ştiinţifice referitoare la aerisirea spaţiilor, şi în special cum poate aceasta făcută iarna.

Martin Kriegel, inginer şi expert în ventilare la Universitatea tehnică din Berlin, a declarat pentru Die Zeit că „există dovezi clare ale unei corelaţii între calitatea aerului dintr-un birou şi numărul zilelor de concediu medical al angajaţilor”.

Şcolile din Germania adoptă de mult această practică a aerisirii frecvente, dar în contextul pandemiei s-a pus problema unor instrucţiuni ceva mai precise.

O şedinţă recentă a miniştrilor educaţiei din Germania a fost dedicată modalităţilor în care se poate aerisi eficient o sală de clasă.

Cinci experţi din domenii precum mecanica fluidelor, igiena aerului şi aerodinamică au subliniat importanţa aerisirii unei încăperi la fiecare 15 sau 20 de minute vreme de cel puţin cinci minute primăvara şi toamna, şi trei minute iarna.

Accident în Capitală. Șeful INSP a tamponat un pieton
Articolul anterior
Ministerul Sănătății ar fi bântuit de Covid-19. Angajații, refuzați să lucreze de acasă
Articolul următor
Alte articole interesante