Germania are peste 27.000 cazuri de coronavirus și 115 decese. Cum se explică rata mică de mortalitate?

Germania are cele mai multe paturi de Terapie Intensivă din Europa, circa 28.000 paturi. În 23 martie, Germania are 27.289 de cazuri confirmate de coronavirus și 115 decese. ”Vă minunați de rata mică a mortalității Covid-19 în Germania?”, spune un medic român stabilit în această țară. Motivul? ”Pacienții sunt luați foarte în serios”.

separator

Dacă pacienții au simptome respiratorii și sunt în grupele de risc, aceștia sunt internați și monitorizați prin telemetrie sau prin IMC [intermediate care – un fel de secție intermediară între o secție normală și una de terapie intensivă, n.r.]), explică un doctor român, care lucrează în Germania, aproape de una dintre ”zonele roșii”.

Pacienți ușori sunt tratați acasă

”Monitorizarea pacienților are ca scop ca orice schimbare în starea pacienților să ducă automat la o mutare mai rapidă pe terapie intensivă”. În schimb, pacienții care nu sunt în grupe de risc sunt ținuți departe de spital și de medicii de familie.

Prin comparație, în România, mai mulți medici de familie s-au plâns că sunt invadați de pacienți panicați, care ar putea fi infectați. În sensul acesta, au început să circule pe rețelele de socializare afișe prin care li se recomandă oamenilor să își sune medicul de familie, nu să meargă la cabinetul acestuia.

Suspiciunea că nemții ascund și ei cifrele: pacienții nu sunt testați de coronavirus post-mortem

O altă posibilă explicație pentru rata redusă a mortalității în Germania, spune medicul român, e că pacienții nu mai sunt testați post-mortem. Prin urmare, sunt persoane care, oficial, au decedat din cauza unor pneumonii. Adevăratul motiv ar fi putea fi însă infectarea cu Covid-19.

”Germania e cu 2-3 săptămâni în urma Italiei, ca rată de creștere a infecției. Dar se va ajunge și aici la o situație critică”, crede medicul. În schimb, avantajul Germaniei e că e țara din UE cu cele mai multe paturi de terapie intensivă, spune acesta.

Țara avea în jur de 497.000 paturi de spital, respectiv 28.000 de paturi de terapie intensivă în 2017, conform Biroului Federal de Statistică din Germania.

Vulnerabilitatea Germaniei: lipsa de personal medical. În prezent, are un deficit de 17.000 de asistenți medicali.

Cum se face testarea?

În orașul german în care medicul român locuiește, o localitate de mărimea Craiovei, s-a deschis o linie telefonică unde pot suna cei care cred că sunt infectați cu coronavirus. Orașul e la mai puțin de 100 de km de zona roșie (cu foarte multe persoane infectate). Până acum există 6 cazuri. Trei dintre acestea sunt în familia unei asistente medicale care a îngrijit un bătrân infectat.

Hotline-ul unde oamenii pot suna e la nivel de oraș, nu unul național, ceea ce înseamnă că autoritățile locale sunt implicate direct. ”Dacă medicul consideră că este cazul efectuării unui test, s-a înființat o unitate mobilă care ia probele de la pacient de acasă. E luat in evidentă și înștiințat in 20-36 de ore.”

În weekend, pacienții suspecți sunt trimiși la spital. ”Așteaptă afară într-un cort. Li se iau datele și medicul le ia probele. Contactul cu pacientul e minim. La cei fără risc nici măcar nu se măsoară parametrii vitali. Pe de altă parte se consideră că ce povestește pacientul în scurtul contact de la predarea cardului de asigurat (pentru luarea in evidență) este 100% adevărat.”

Medicul spune însă că măsurile de protecție sunt departe de a fi perfecte. De exemplu, asistentul medical care ia cardul de asigurat al pacientului, și prin urmare intră în contact direct cu el, poartă o simplă mască. Doctorul încearcă să se protejeze minimizând contactul cu pacientul. Dacă acesta e într-o stare relativ bună, nu i se mai ia temperatura.

Din lipsă de personal, se închid ochii la posibile infectări în rândul medicilor și asistentelor.

Serviciu special pentru supravegherea copiilor

”Pentru familiile ale căror membri lucrează în totalitate în serviciile de urgență (poliție, sănătate, pompieri) se va institui un serviciu special pentru supravegherea copiilor.”

Celelalte familii trebuie să se descurce pe cont propriu. Comunitatea se autoorganizează. ”De exemplu, există deja mame casnice care sunt dispuse să preia până la maxim 5 copii din cercul de prieteni în supraveghere”, explică bărbatul.

Sursa: Libertatea.ro

Italia a centralizat datele persoanelor decedate care aveau coronavirus. Ce s-a constatat
Articolul anterior
23 martie: (+) 15 cazuri noi de coronavirus, în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante