Gripa a dispărut. Niciun caz confirmat în țară, în acest sezon

Niciun caz de gripă sezonieră nu a fost înregistrat în acest an, spre final de sezon gripal, în Republica Moldova. În aceeași perioadă a anului trecut, erau înregistrate 285 de cazuri.

Contactată de IPN, medicul epidemiolog Alina Druc, de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), a explicat situația prin implementarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19.

„Covid-19 este o infecție respiratorie, respectiv, ea se transmite ca și gripa și măsurile de prevenire și profilaxie sunt aceleași ca și la gripă”, a declarant Alina Druc.

Ea spune că și datele la nivel global, inclusiv în Europa, arată o rată de pozitivitate mai mică la gripă cu 99%. Moldova nu este o excepție.

Medicul epidemiolog a remarcat că, săptămânal, au fost colectate probe pentru investigarea la gripă, dar și la SARS-Cov-2.

Dacă în acest sezon, până în săptămâna a 15-a, au fost analizate mai bine de 600 de probe la gripă, în sezonul precedent, în aceeași perioadă, au fost colectate mai bine de 900 de probe, dintre care 285 au fost pozitive la virusurile gripale.

Din cele 200 de mii de vaccinuri antigripale disponibile, în luna martie era epuizat 98% din stoc. Au fost vaccinate persoane din contingentele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire.

Noi condiții de intrare în România pentru cetățenii moldoveni
Articolul anterior
Bilanțul cazurilor de Covid-19 confirmate astăzi, 22 aprilie
Articolul următor
Alte articole interesante